Policijos departamento duomenimis, 2021 metais užregistruoti 2 809 eismo įvykiai, kurių metu žuvo 147 bei buvo sužeisti 3 213 eismo dalyviai. Kaip žinia, didžiąją dalį eismo įvykių sukelia būtent automobilių vairuotojai, o tamsus paros metas ir sudėtingos eismo sąlygos turi reikšmingos įtakos skaudžioms eismo nelaimėms.

Patikrinkite valytuvus

„Nelaukite stipraus rudeninio lietaus, kad suprastumėte, ar valytuvai veikia tinkamai“, – įspėja automobilių techninę būklę prižiūrintis specialistas Pranas Mitkus. „Prieš prasidedant šaltam orui patikrinkite jų darbą, įsitikinkite, ar valytuvai pilnai priglunda prie priekinio stiklo ir ar guma neišdžiūvo. Jei girdite nemalonų garsą ar pamatote dryžius, valytuvus reikia sutepti arba pakeisti į naujus. Įprastas valytuvų tarnavimo laikas yra nuo šešių mėnesių iki metų“, – patarimais, kaip tinkamai prižiūrėti automobilio valytuvus, dalijasi ekspertas.

Įvertinkite padangų būklę

Gera padangų būklė užtikrina saugų važiavimą, nes joms susidėvėjus sukibimas su keliu prastėja. Pasak P. Mitkaus, dažniausiai vairuotojai pamiršta įvertinti padangų slėgį. „Rudenį paros temperatūra dažniausiai siekia 12–17 laipsnių, o dėl šalto oro slėgis padangose mažėja, todėl labai svarbu nepamiršti patikrinti padangų slėgio, kuris lemia automobilio sukibimą su keliu ir daro įtaką jo valdymui. Norint išvengti problemų, svarbu patikrinti ir padangų protektoriaus gylį, bendrą jų būklę ir įsitikinti, kad jos atitinka reikalavimus. Patartina atlikti ir ratų suvedimą, kuris neleis padangoms greitai susidėvėti ir užtikrins saugesnį automobilio valdymą vairuojant“, – patarimais dalijasi ekspertas.

Skirkite dėmesį stabdžiams

Geras stabdžių veikimas saugiam važiavimui yra svarbus bet kuriuo metų laiku, o orams prastėjant ypač, todėl stebėkite ir klausykitės, ar stabdymo metu neišgirsite neįprastų garsų, nepamatysite dūmų ar neatsiras keisto kvapo – veiksnių, rodančių, kad stabdžiai veikia netinkamai. Pasak P. Mitkaus, įprasti signalai, išduodantys apie problemą, „jei stabdymo metu automobilis nesureaguoja taip greitai, kaip įprastai, arba stabdžių pedalas atrodo praradęs savo standumą, lyg „suminkštėjęs“ – tokiu atveju būtina patikrinti stabdžių dalis“.

Stiklo valytuvai

Įvertinkite automobilio žibintų būklę

Ruduo atneša daugiau tamsos, lietaus ir rūko, todėl geras matomumas kelyje yra vienas pagrindinių saugumo garantų. „Pirmiausia, vertėtų apžiūrėti automobilį ir patikrinti, ar visi žibintai veikia ir yra tinkamai sureguliuoti. Netinkamai sureguliuoti priekiniai žibintai gali ne tik apakinti kitus, bet ir sutrumpinti kelio matomumą ir jūsų reakcijos laiką. Patikrinkite ir žibintų korpusus, nes tai viena dažniausių priekinių žibintų rasojimo priežasčių“, – pastebi automobilių apšvietimo sprendimus rinkai pristatančios „Philips“ atstovė Violeta Pasionek.

Geram matomumui kelyje tamsiu paros metu taip pat svarbi automobilio lempučių būklė – patikrinkite visas lemputes, pakeiskite perdegusias bei atnaujinkite blankiai šviečiančias. Tiems vairuotojams, kurie daug važinėja prastai apšviestais keliais, verta rinktis lemputes, suteikiančias daugiau šviesos: „Šiandien rinkoje jau galima rasti lempučių, skleidžiančių daugiau šviesos nei minimaliai reikalaujama Europos reglamentuose ir kurias leidžiama naudoti keliuose. Vienas tokių pavyzdžių, „RacingVision GT200“ lemputės, skleidžiančios iki 200 proc. ryškesnę šviesą (palyginus su standartiniu įstatymuose numatytu minimumu), o jų veikimo nuotolis yra didesnis nei 80 metrų – tai užtikrina geresnį matomumą kelyje ir greitesnį vairuotojo reakcijos laiką“, – akcentuoja „Philips“ atstovė.

Verta įsidėmėti, jog daugiau šviesos skleidžiančios lemputės yra pagamintos iš kvarcinio stiklo, kuris užtikrina geresnį šviesos pralaidumą, blokuoja UV spinduliuotę ir taip sumažina plastikinių priekinių žibintų pageltimo riziką, taip pat padidina lempučių ilgaamžiškumą.

Atkreipkite dėmesį į drėgmę salone

Lietingomis ir drėgnomis rudens dienomis reikėtų ypatingą dėmesį skirti automobilio salonui: „Norint sumažinti drėgmę salone, medžiaginius kilimėlius rekomenduočiau keisti guminiais arba silikoniniais, kurie ne tik geriau sulaiko drėgmę, apsaugo automobilio grindis nuo purvo ir nešvarumų, bet ir ilgiau tarnauja. Taip pat verta atkreipti dėmesį ir į išorinių veidrodėlių bei galinio stiklo elektrinio šildymo funkcionalumą, be kurių drėgnomis dienomis vairavimas taps sudėtingesnis“, – pasakoja automobilių techninės priežiūros ekspertas P. Mitkus.

Taip pat ekspertas pataria padaugėjus drėgmės ir lietaus bent vizualiai įvertinti aukštos įtampos laidus apžiūrint, ar nėra įtrūkimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją