„Rugsėjo pradžia ­– įtemptas metas ne tik tėvams bei vairuotojams, bet ir visiems, kurie vienaip ar kitaip yra atsakingi už darnų ir saugų eismą. Mokslo metų pradžia – tinkama priežastis dar kartą priminti sau ir kitiems, kad saugus eismas priklauso ne nuo vieno žmogaus, o nuo visos Eismo bendruomenės. Rugsėjui prasidedant daug kalbame apie saugumą keliuose, tačiau būti saugiems reikia visur ir visada, kiekvieną dieną, valandą, minutę, visus metus, visą laiką, kai esi eisme“ – kalbėjo Kelių direkcijos direktorius Remigijus Lipkevičius.

Visi mes esame eismo dalyviai ir dalyvaujame eisme, todėl nuo atsakingumo ir pagarbos vieni kitiems priklauso ir mūsų kelionių saugumas. Labai svarbu, kad vaikai nuo pat pirmų kelionių mokytųsi saugiai keliauti. Kelių direkcija primena, kad tik rodydami teigiamą pavyzdį, mokydami vaikus, primindami jiems, kaip saugiai elgtis keliuose, išugdysime vaikų saugaus elgesio kelyje įgūdžius.

Keletas patarimų, ką reikėtų padaryti prieš prasidedant naujiems mokslo metams. Rekomenduojame kartu su vaikais nueiti iki mokyklos ir grįžti atgal, paaiškinti jiems, kokiu keliu eiti saugiausia, kaip saugiai pereiti gatvę, išlipus iš autobuso ar automobilio, kur saugiausia pereiti gatvę, priminti, kad per gatvę reikia eiti tik apsidairius ir įsitikinus, kad saugu, kad automobiliai sustojo praleisti, jei perėja reguliuojama šviesoforu – eiti per gatvę galima tik degant žaliam šviesoforo signalui.

Vairuotojams primename, kad reikia būti atidiems, vairuojant telefoną padėti į šalį, pasirinkti saugų greitį, jį sumažinti artėjant prie pėsčiųjų perėjos. Atminkime, kad visuomet egzistuoja ir žmogiškasis faktorius, žmogiškosios klaidos galimybė. Todėl vairuotojai turėtų padaryti viską, kad išvengtų incidentų su pėsčiaisiais (nesvarbu, kuri pusė teisi), kadangi pėsčiųjų eismo dalyvių grupė labiau pažeidžiama.

Mokslo metų pradžios proga visoje šalyje vyks gausybė renginių, kurių paskirtis – priminti svarbiausias saugaus eismo dalykus mokiniams, vairuotojams ir visiems kitiems eismo dalyviams. Mokytojai pamokose vaikams primis apie saugų kelią į mokyklą ir į namus, tėveliai pradinukus palydės į mokyklas, vyresni mokiniai keliaus į ugdymo įstaigas savarankiškai – kas riedės dviračiais, kas elektriniais paspirtukais, o kai kuriuos paveš mokykliniai autobusiukai ar viešasis transportas. Tačiau kad ir kokiomis transporto priemonėmis ar būdais keliautume, visada reikia prisiminti, kad kelyje esame ne vieni, turime saugotis patys ir saugoti kitus eismo dalyvius.

Gražios šventės proga Kelių direkcija kreipiasi į vairuotojus, ragindama prisiminti, kad:

  • privalu atidžiai stebėti vaikus, kurie kartais gali pasielgti neprognozuojamai;
  • ypač pavojingos vietos kelyje – pėsčiųjų perėjos, sankryžos, ten, kur blogas kelio matomumas;
  • ypatingai atidūs vairuotojai turėtų būti prie mokyklinių autobusų ir autobusų su vaikų vežimo ženklais sustojimo vietų;
  • vairuotojai turėtų būti ypatingai atidūs prie mokykliniu autobusų ir autobusų su vaikų vežimo ženklais sustojimo vietų.

Mokiniams derėtų prisiminti, kad keliuose:

  • neskubėti;
  • elgtis ramiai ir būti atidiems;
  • einant per perėją pažiūrėti į abi puses bei įsiklausyti, ar neartėja transporto priemonė;
  • nežaisti kelyje ir arti jo – tai labai pavojinga;
  • prisiminti, kad negalima bėgti į gatvę ar kelią iš už stovinčios transporto priemonės ar kitos kliūties, kuri užstoja matomumą;
  • prisiminti šviesoforų signalų reikšmes – jei dega raudonas šviesoforo signalas – eiti ir važiuoti draudžiama.
  • tamsiu paros metu būtinai segėti atšvaitą.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją