Tenka sugaišti daug laiko

Vairuotojai pasakoja, kad judant užmiesčio keliais vis dažniau tenka sutikti įvairius kombainus, šieną vežančias mašinas su priekabomis ir kitą, didesnius gabaritus turinčią techniką. Nors iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad tai – nieko baisaus, vairuotojai dalijasi patirtimis, kad kartais paskui tokią techniką lėtai tenka važiuoti ne vieną, o kartais net ir dešimtį kilometrų.

„Važiavome keliu, kuriame leistinas greitis 90 km/val. ir kaip tik tolumoje iš dirbamų laukų išsuko kombainas. Jį pasivijome labai greitai, tačiau kadangi važiavome pakankamai vingiuotu keliu, o vėliau įvažiavome į mišką, kur tiesiųjų taip pat nebuvo, paskui tą kombainą, kuris judėjo maždaug 20 km/val., teko važiuoti 11 kilometrų. Blogiausia, kad tasai kombainas netelpa į vieną juostą, todėl matomumas būna dar labiau apribotas, o dėl to tampa dar sunkiau jį aplenkti“, – pasakojo skaitytoja Justina.

Vairuotoja laiške „Delfi“ redakcijai svarstė, ar tokiais atvejais nėra numatyta išimčių, kad galbūt, susidarius tokioms situacijoms, lėtai judantį transportą vairuotojai galėtų lenkti netgi nepaisydami ištisinės linijos. Moteris klausė, kaip teisingiausia vairuotojams elgtis tokiose situacijose, kad būtų išlaikytas ne tik maksimalus saugumas, tačiau ir nepažeidžiamos Kelių eismo taisyklės.

Ženklas Lenkti draudžiama

Lenkti draudžiama, tačiau yra išimtis

Vairavimo instruktorius Artūras Pakėnas teigė, kad tokiais atvejais svarbiausia nepasiduoti impulsyvumui ir norui kuo greičiau aplenkti, mat iš tiesų lenkti tokią techniką yra pavojinga. Vis dėlto, jis pabrėžia, kad lenkti taip pat reikėtų laikantis Kelių eismo taisyklių, o vadovaujantis jomis, lenkti, kai yra ištisinė kelio ženklinimo linija – draudžiama.

„Negalima lenkti nei tuomet, kai yra ištisinė, nei tuomet, kai priešais yra kalnas, kai matomumas yra apribotas, priešpriešine eismo juosta atvažiuoja kitos transporto priemonės ir visais atvejais, kai tai sukeltų pavojų jūsų pačių ir kitų eismo dalyvių saugumui. Tačiau, tuomet klausite, kaip tada aplenkti, jei nėra kaip? Iš tiesų, tai yra būtent tą ūkinę techniką vairuojančiųjų sukeliama problema. Taisyklėse aiškiai yra parašyta, kad judant gerokai mažesniu nei leistina greičiu, tos transporto priemonės vairuotojas privalo, esant galimybei, reguliariai sustoti ir praleisti už jo susikaupusias transporto priemones“, – aiškino A. Pakėnas.

Tiesa, vairavimo instruktorius atkreipė dėmesį, jog Kelių eismo taisyklėse yra viena išimtis, kurios dauguma vairuotojų nežino. Jis atkreipė dėmesį, kad dalyvaujant eisme kelio ženklai turi pranašumą prieš kelio ženklinimą, o štai ženklas „Lenkti draudžiama“ turi patikslinimą, kuriame rašoma: „Draudžiama lenkti transporto priemones, išskyrus pavienes (pavienius transporto priemonių junginius), važiuojančias mažesniu kaip 30 km/val. greičiu“.

A. Pakėnas teigė, kad atsižvelgiant į tai, vairuotojai, pasiviję iš tiesų lėtai judančią ūkio ar kitą techniką bei važiuodami ruožuose, kur yra ne tik ištisinė kelio ženklinimo linija, tačiau ir galioja ženklas „Lenkti draudžiama“, turėtų vadovautis pranašumą turinčiais ženklais, o tai reiškia, kad įsitikinę, jog lenkti iš tiesų yra saugu, jie gali lėtai jundantį transportą aplenkti net ir kirsdami ištisinę liniją.

„Tačiau vairuotojai turi įsidėmėti. Ši gana įdomi išimtis galioja tik tuomet, kai galioja ženklas „Lenkti draudžiama“. Jei matote ištisinę kelio ženklinimo liniją, tačiau minėto ženklo nėra, net ir labai lėtai judančios transporto priemonės lenkti, kai yra ištisinė linija, negalite. Tokiais atvejais vienintelis būdas, kaip galite aplenkti judantį lėčiau – tik jam pasitraukus ir sudarius galimybę jums pravažiuoti“, – pabrėžė A. Pakėnas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)