Problema – per daug automobilių

Neseniai į „Delfi“ kreipėsi skaitytojai, kurie teigė, kad Žvėryno mikrorajone esančioje Maloniojoje gatvėje rinkliava už automobilių stovėjimą yra 5 kartus didesnė nei likusioje mikrorajono dalyje, o tai esą – nesąžininga čia gyvenančių vilniečių atžvilgiu. Gyventojai pasakojo, kad anksčiau visame senajame Žvėryne buvo nustatyta žalioji rinkliavos zona, tačiau neseniai vienoje gatvių ši zona buvo pakeista į raudoną. Čia gyvenantys vilniečiai neslėpė pasipiktinimo ir klausė, kodėl jie už automobilių stovėjimą turi mokėti brangiau nei kiti.

Vis dėlto, iškart po straipsnio pasirodymo į „Delfi“ redakciją suplūdo kitų gyventojų laiškai, o žmonės suskubo piktintis, kad tikroji problema – per pigus automobilių stovėjimas likusioje mikrorajono dalyje, mat miesto dalis, kuri turėtų būti saugoma, dabar yra paversta viena didele stovėjimo aikštele miesto automobiliams.

„Senajame Žvėryne padaryta žalioji rinkliavos zona pavertė vieną gražiausių rajonų į didelį parkingą. Tokia praktika, kai aplink padarytos raudonos ir mėlynos zonos, o viduryje visko žalia – sudaro prielaidas, kad gražus, medinių namų rajonas, kuris turėtų būtų dviračių ir pėsčiųjų vieta pavirto į automobilių važiavimo zoną.

Žvėryno viduryje esanti „Maxima“ parduotuvė gatvę pavertė parkavimo zona be taisyklių, darosi nesaugu vaikams ir gyventojams, nes per automobilius neįmanoma saugiai išsukti iš kiemų“, pasipiktinimo neslėpė vilnietis Mindaugas.

Skaitytojas Tomas taip pat negailėjo kritikos ir teigė, kad Žvėrynas tapo patogia vieta automobilį pasistatyti netgi tiems, kurie atvyksta net ne į patį Žvėryną, o, pavyzdžiui, miesto centrą.

„Čia užsuka žmonės, kurie net neturi jokių reikalų Žvėryne. Automobilių statymo kiekis toks didelis, kad jie užstato sankryžas ir išvažiavimus iš kiemų. Niekas nesilaiko 5 metrų atstumo, policija nebaudžia, o seniūnija nepasivargina gatvėse nupiešti parkavimo linijų, nors gyventojai prašė ne kartą. Šis prašymas yra įregistruotas „Tvarkau Vilnių“ portale“, – aiškino Tomas.

Gyventojai taip pat teigė, kad žvėryno gyventojai yra sudarę netgi sąrašą darbų ir pakeitimų, kurie turėtų būti įgyvendinti siekiant ne tik apsaugoti senąjį Žvėryną, tačiau ir užtikrinti šiame mikrorajone gyvenančiųjų saugumą.

Laiške „Delfi“ redakcijai rašoma, kad gyventojai prašo kuo skubiau ne tik pakelti automobilių stovėjimo įkainius, tačiau ir sužymėti automobilių stovėjimo vietas, daugelyje gatvių suteikti pirmenybę dviračiams, taip pat įrengti daugiau ženklų, kurie vairuotojams primintų, jog visame Žvėryne yra nustatytas maksimalus 40 km/val. greitis bei pasirūpinti apie tai primenančiu kelio ženklinimu.

Situaciją vertins rudenį

Vilniaus miesto savivaldybės įmonės „Susisiekimo paslaugos“ (JUDU) judumo ekspertas Tomas Nickus teigė, kad šiuo metu kitose Žvėryno dalyse pokyčiai nėra numatomi, tačiau atėjus rudeniui bus atliekamas užimtumo tyrimas ir juo vadovaujantis bus rengiami siūlymai Vilniaus miesto savivaldybės administracijai.

„Paskutinio tyrimo metu senojoje Žvėryno dalyje užimtumas piko metu neviršijo 85 proc., todėl ir pokyčiai nebuvo inicijuoti. Pastebėdami parkavimo problemų, gyventojai gali kreiptis į savivaldybę arba tiesiai į JUDU dėl poreikio jų gatvėje koreguoti ar įvesti rinkliavos zoną“, – „Delfi“ komentavo T. Nickus.

Savivaldybės atstovai taip pat informavo, kad portalas tvarkaumiesta.lt („Tvarkau Vilnių“) skirtas operatyviam informavimui apie gyventojų pastebėtas problemas mieste: aplinkos tvarkymą, apšvietimo gedimus, automobilių stovėjimo tvarkos pažeidimus, eismo organizavimą, grafičius ir kt.

„Gyventojų pranešimai, pateikti šioje sistemoje, automatiškai nukreipiami atsakingiems už nurodytų problemų sprendimą subjektams. Tokie pranešimai nėra traktuojami kaip prašymai ir skundai, apibrėžti Viešojo administravimo įstatymo 2 straipsnio 10 ir 12 dalyse, jų nagrinėjimui netaikomi įstatymo III skyriaus „Administracinės procedūros ypatumai“ nuostatų reikalavimai, taip pat Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2007 m. rugpjūčio 22 d. nutarimu Nr. 875 patvirtintų Prašymų ir skundų nagrinėjimo ir asmenų aptarnavimo viešojo administravimo subjektuose taisyklių reikalavimai. Šio portalo tikslas – pranešti apie problemą, kad ji būtų skubiai pašalinta, t. y. koncentruojamasi į greitą rezultatą“, – teigė savivaldybės atstovai nurodydami, kad konkretaus termino, per kurį laiką turėtų būti išnagrinėjamas pranešimas – nėra.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją