Sankryžoje – nuolatinis chaosas

Vairuotojai neslepia, kad dabar eismas Algirdo ir Panerių gatvių sankryžoje – klaidinantis, mat deklaruojama, kad visoje Algirdo gatvėje eismas vyksta tik viena kryptimi – nuo Geležinkelio gatvės iki pat J. Basanavičiaus gatvės. Vis dėlto, prieš kurį laiką buvo panaikintas vienpusį eismą žymintis kelio ženklas, o važiuojantys Panerių gatve nemato nei nuorodų, kad būtų galima važiuoti tik tiesiai arba į kairę, tiek ir vadinamųjų „plytų“, kurios bylotų, jog sukti Geležinkelio gatvės link yra draudžiama.

Vairavimo instruktorė Olga Židovlenkova pasakojo, kad situacija šioje sankryžoje ne tik nedėkinga, tačiau ir pavojinga, mat įpratę, kad Algirdo gatvė yra vienpusio eismo, priartėję prie sankryžos su Panerių gatve, vairuotojai prie STOP linijos sustoja abiejose eismo juostose, o atvažiuojantys Panerių gatve drąsiai suka į dešinę, kol jau paskutinę akimirką pastebi, kad dvi ten esančios eismo juostos yra užimtos.

O. Židovlenkova pasakojo, kad anksčiau ši Algirdo gatvės atkarpa iš tiesų buvo dvipusio eismo, tačiau po to eismas buvo pakeistas ir vairuotojai galėjo važiuoti tik viena kryptimi – nuo Geležinkelio gatvės – J. Basanavičiaus gatvės link. Ji atviravo, kad dabar tapo nebeaišku, kaip iš tiesų važiuoti šia gatve, mat dauguma važiuoja lyg tai būtų vienpusio eismo gatvė, netgi žemėlapiuose žymima, kad galima judėti tik viena kryptimi, tačiau buvęs ženklas „Vienpusis eismas“ – panaikintas, o minėtoje sankryžoje pasukti į dešinę ir Algirdo gatve važiuoti Geležinkelio gatvės link nėra draudžiama.

Eismas Algirdo gatvėje

„Situacija šioje sankryžoje pavojinga, netgi konfliktai kyla, nes važiuojantys nuo Geležinkelio gatvės ir toliau juda taip, lyg tai būtų vienpusio eismo gatvė, važiuodami užima abi juostas, o tada staiga jiems prieš akis išsuka vairuotojai važiavę Panerių gatve. Važiuodama su mokiniu netgi pati pasimečiau, maniau, kad žmogus paprasčiausiai nepastebėjo, jog tai vienpusio eismo gatvė, tačiau tuomet apsidairiau ir pamačiau, kad važiuojantiems iš tos pusės nėra jokių draudžiančių ženklų, kad žmogus nesuklydo, nes paprasčiausiai ten nėra ką pastebėti“, – nuostabos dėl susidariusios situacijos neslėpė vairavimo instruktorė.

Negana to, O. Židovlenkova atkreipė dėmesį, kad pavojus kyla net ir tuomet, kai iš Panerių gatvės į Algirdo gatvę vairuotojai pasuka saugiai, mat netrukus toje pačioje juostoje, ant kelio stovi išrikiuoti automobiliai. Anot jos, buvo įprasta, kad antroje juostoje stovi automobiliai, mat ta pačia kryptimi buvo galima važiuoti tiek pirma, tiek antra juosta. Vis dėlto dabar sustatyti automobiliai trukdo pravažiuoti judantiems Geležinkelio gatvės link.

Eismas Algirdo gatvėje, sustatyti automobiliai

Apie pokyčius skelbė

Tiesa, dar šių metų gegužės 12 dieną Vilniaus miesto savivaldybė išplatino pranešimą, kad Algirdo gatve eismas bus organizuojamas viena kryptimi, o gyventojams bus palikta daugiau vietos automobilių stovėjimui.

„Viena lokalių Naujamiesčio jungčių – Algirdo g. – sulaukė ne tik pagrindinės dviračių takų tinklo atkarpos, bet ir kito svarbaus sprendimo, gimusio po diskusijų su vietos gyventojais: eismas šia gatve bus organizuojamas viena kryptimi. Tai padės sumažinti tranzitinio eismo srautus ir leis išsaugoti daugiau automobilių statymo vietų“, – skelbiama savivaldybės platintame gegužės 12-osios pranešime.

„Drauge nusprendėme po pertvarkos palikti vienpusį eismą, taip išsaugant beveik 100 iki tol buvusių parkavimo vietų. Dabar ši gatvė bus pritaikyta judėti įvairiausiais keliavimo būdais“, – tuomet komentavo vyriausiasis miesto inžinierius Antonas Nikitinas.

Svarbu, kad apie planuojamus pokyčius buvo skelbta, tačiau vargu ar vairuotojai į tai atkreipė dėmesį, mat buvo paminėta tik gatvės atkarpa neišskiriant, jog nepaminėtose dalyse eismas bus keičiamas į dvipusį.

„Algirdo g. eismas bus organizuojamas priešinga kryptimi nei eismas juda Mindaugo g. – tai leis darniai paskirstyti eismo srautus. Vienpusį eismą planuojama organizuoti atkarpoje tarp Panerių ir A. Vivulskio g., kol kas paliekant galimybę ateityje eismą perorganizuoti į dvipusį, jei tik bus toks poreikis“, – taip pat buvo skelbiama pranešime.

Eismo Algirdo gatvėje schema

„Delfi“ susisiekus su Vilniaus miesto savivaldybės atstovais, jie perdavė, kad Algirdo gatvėje išlieka vienpusis eismas. Vis dėlto netrukus jie patikslino informaciją, kad iš tiesų eismo situacija pasikeitė – dviejose Algirdo gatvės atkarpose – nuo Geležinkelio gatvės iki Panerių gatvės bei nuo A. Vivulskio iki J. Basanavičiaus gatvės – eismas organizuojamas abiem kryptimis.

„Algirdo gatvės pridavimas anksčiausiai bus kitą savaitę, o dvipusis eismas jau vyksta minėtose dviejose šios gatvės atkarpose, likusioje gatvėje, kaip minėjome, išlieka vienpusis eismas. Visi pakeitimai vykdomi taip, kaip buvo numatyta projekte. Vienpusio eismo ženklas demontuotas buvo taip, kaip buvo numatyta projekte, todėl jo tikrai netrūksta, eismas vyksta abiem kryptimis. Projekte nebuvo numatytas papildomų ženklų įrengimas, tačiau pastebėję, jog vairuotojai yra pasimetę, kolegos svarstys, galbūt netrukus bus įrengtas papildomas ženklas, kuris nurodys, kad gatvėje eismas vyksta abiem kryptimis“, – komentavo ir informaciją patikslino savivaldybės atstovai.

Įspėjo saugotis sukčių

Vairavimo instruktorė taip pat atkreipė dėmesį, kad praktikoje įprasta, jog keičiantis eismo tvarkai yra įrengiami ir apie pakeitimus įspėjantys ženklai, o vairuotojai raginami būti atidesni. Vis dėlto, anot jos, šiuo atveju tokie ženklai nebuvo įrengti, todėl nesusipratimų išvengti nepavyksta.

Įspejamasis ženklas apie eismo pakeitimus

Ji taip pat nerimavo, kad tokiu tvarkos pakeitimu, kai vairuotojai neįspėjami, gali pasinaudoti draudimo išmokų medžiotojai, kurie tyčia sukelia eismo įvykius, kad pasipelnytų iš draudimo bendrovių išmokamų draudimo išmokų.

„Kaip minėjau, žmonės vis dar važiuoja tiek pirma, tiek antra juostomis, nors dabar toji antra juosta jau tapusi priešpriešinio eismo juosta. Tai idealus scenarijus norintiems patekti į eismo įvykį, todėl kuo greičiau reikia vairuotojus informuoti, kad eismas šioje gatvės dalyje pasikeitė“, – akcentavo O. Židovlenkova.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją