Pandemijos išpopuliarinti dviračiai

Viena iš populiariausių kelionių į darbą alternatyvų automobiliui – dviratis.

„Pandemija sugrąžino dviračius į darnaus transporto elitą. Kai negalėjome būti drauge su artimaisiais visi ieškojome būdų kaip neužsisėdėti ir judėti. Dviratis yra paprasta ir patogi transporto priemonė norint keliauti į darbą. Lyginant su automobiliu jis reikalauja minimalios priežiūros ar papildomų investicijų. Taip pat tai puiki proga aktyviau ir sveikiau pajudėti. Kaip minusą paminėčiau dviračio laikymo vietą, kol kas tikrai ne prie visų biurų rasite saugią dviračių laikymo vietą. Tokiu atveju siūlyčiau rinktis sulankstomus dviračius, kurie yra kompaktiškesni ir užims nedaug vietos biure", – teigė E. Vasaitis.

Anot vyro, dar vienas minusas – mindami dviratį ilgesnį atstumą sukaisite ir suprakaituosite, tad gali būti nesmagu sušilusiam atvykti į darbą, jei jame neturite darbuotojams skirto dušo. Šią problemą išsprendžia elektriniai dviračiai ar paspirtukai.

Elektriniai paspirtukai – lengvesnis parkavimas

Elektriniu paspirtuku ne tik nesudėtinga keliauti neilgus atstumus, bet ir patogu atkeliavus sulankstyti ir nusinešti į kabinetą. Tad neturėsite problemų su jo laikymu ir saugojimu.

„Paspirtukai yra nedideli, dažniausiai susilankstomi, tad bus patogu laikyti, kad ir prie jūsų darbo stalo. Siūlyčiau prieš perkant paspirtuką įvertinti jo svorį – ar nebus per sunku jį nešti į biurą, ar jis patogiai susilanksto. Jei biure nėra lifto ir lipsite kelis aukštus laiptais – tiks ne kiekvienas paspirtuko modelis“, – pasakojo specialistas.

Pasak vyro, kaip viena iš kelionių elektriniais paspirtukais minusų gali būti netinkama kelio danga.

„Jei kelias, kuriuo vyksite yra seno asfalto su daugybe duobių ar iš senų plytelių, turėsite keblumų vykdami į darbą. Taip pat įvertinkite kelio reljefą – ar kelionės metu nereikės važiuoti į itin stačias ikalnes. Tokiu atveju reikėtų rinktis galingesnį paspirtuką. Jei numatyto kelio į darbą danga yra nelygi vertėtų rinktis paspirtuką su amortizatoriais bei didesniais ratais. Taip keliausite ir patogiau, ir saugiau. Tad prieš planuodami kelionę elektriniu paspirtuku įvertinkite kelio dangą ir pagal ją susiplanuokite maršrutą", – kalbėjo E. Vasaitis.

Vyras siūlo įvertinti ar atstumas nuo namų iki darbo nebus per ilgas. Tai priklauso ir nuo pasirinkto elektrinio paspirtuko baterijos talpos. Jei norite komfortabilios kasdienės kelionės į darbą, siūloma, kad atstumas iki jo būtų ne daugiau nei šeši, septyni kilometrai.

„Vidutiniškai vienu įkrovimu mieste elektriniu paspirtuku galima nuvykti nuo 20 iki 60 kilometrų. Svarbu nepamirškite, kad elektriniai paspirtukai nemėgsta drėgmės. Venkite važiavimo per balas, nelaikykite paspirtukų drėgnose patalpose, nes drėgmė itin kenkia šiai transporto priemonei", – pasakojo specialistas.

Elektrinis dviratis – ilgesni atstumai, svarbus saugus parkavimas

Viena iš pastaruoju metu vis labiau populiarėjančių ekologiškų transporto priemonių – elektrinis dviratis. E. Vasaitis dalijosi jų pliusais bei minusais.

„Elektrinis dviratis yra sunkesnis nei įprastas dviratis ar elektrinis paspirtukas. Elektriniai dviračiai yra 40 – 50 procentų sunkesni nei įprasti dviračiai. Vidutinis elektrinis dviratis sveria apie 20 – 30 kilogramų. Tad būtinai įvertinkite ar jo neturėsite nešti išvykdami iš namų ar atvykę į darbo vietą", – elektrinių dviračių trūkumus vardijo specialistas.

Vyras pasakojo, kad elektriniam dviračiui reikalinga saugoma parkavimo vieta. Patariama, kad ji būtų pirmame aukšte ar požeminiame garaže ir dviračio nereikėtų nešti.

„Su elektriniu dviračiu važiuosite greičiau ir toliau nei su įprastu dviračiu. Šios transporto priemonės gali pasiekti iki 25 kilometrų per valandą greitį. Tad galėsite nuvykti ilgesnius atstumus, jūsų darbas gali būti nutolęs ilgesnį atstumą nuo namų. Kitaip nei su įprastu dviračiu keliaudami elektriniu dviračiu nesukaisite, nes kelionės metu pakaks minti minimaliai. Elektrinis dviratis puikiai tiks kelionėms įkalnėmis ar kalvomis, tad maršrutą pasirinkti taip pat galėsite paprasčiau", – pasakojo E. Vasaitis.

Europos Sąjungoje gaminamų ir parduodamų elektrinių dviračių pasiekiamas maksimalus greitis yra apribojamas iki 25 km/val. Tai reiškia, kad viršijant minėtą greičio ribą elektrinis variklis išsijungia ir dviratininkas toliau gali važiuoti norimu greičiu, tačiau savo paties jėgomis.

Specialistas priduria, kad Lietuvoje pastaraisiais metais elektrinių dviračių populiarumo augimui įtakos turi skirtingi darnaus transporto skatinimo bei finansavimo projektai.

Ėjimas pėsčiomis – skirkite daugiau laiko, dėmesys saugumui

Planuodami į darbą keliauti pėsčiomis, įvertinkite, kad teks atsikelti bent 15–20 minučių anksčiau nei keliaujant elektriniu paspirtuku ar dviračiu.

„Jei norite keliauti į darbą pėsčiomis ir tai daryti komfortabiliai atstumas iki darbovietės neturėtų viršyti daugiau nei 3–4 kilometrus. Arba kelionė neturėtų trukti ilgiau nei pusė valandos. Nebent mėgstate daugiau pasivaikščioti ir tai darote reguliariai. Keliaujant į darbą pėsčiomis svarbu pasirinkti tinkamą avalynę. Ėjimas yra puiki proga po darbo pravėdinti galvą po įtemptos dienos. Taip pat turėsite galimybę padidinti nueitų žingsnių per dieną skaičių", – kalbėjo specialistas.

Vyras teigia, kad lengviau įveikti atstumą pėsčiomis padės muzikos ar tinklalaidžių klausymas.

„Nesvarbu, kurį keliavimo būdą pasirinksite, svarbu, kad tai darytumėte saugiai. Keliaudami dviračiais ar paspirtukais dėvėkite šalmą, atšvaitus, būkite susikoncentravę į kelią, aplinką. Atšvaitų nepamirškite ir į darbovietę vykdami pėsčiomis, ypatingai jei tai planuojate daryti ir vėsesniu metų laiku kai dienos būna trumpesnės“, – kalbėjo „Beaster“ atstovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją