Šiemet nuotoliniu būdu atliktame socialinio projekto „NežVairuok“ tyrime dalyvavo net 1012 18-65m. amžiaus respondentų. Daugelis jų (79 proc.) bene kasdien vairuoja automobilį, kuriame neretai naudojasi ir telefonu.

Naudoja ir skambučiams, ir navigacijai

Viso savo išmanųjį telefoną į rankas vairavimo metu nevengia imti daugiau nei pusė visų apklaustųjų, o 84 proc. jų nurodė, jog telefonas reikalingas skambučiams. 68 proc. juo naudojasi norėdami sekti navigacijoje rodomą kelią ir 23 proc. apklaustųjų prisipažino, kad vairuodami atsako ir į žinutes, naršo internete bei susirašinėja. Tiek pat apklaustųjų nurodė susidūrę su avarine situacija dėl naudojimosi telefonu prie vairo.

Tuo tarpu su teiginiu, kad baudos už naudojimąsi telefonu prie vairo yra per mažos sutiko 38 proc. tyrimo dalyvių. 55 proc. jų pažymėjo nesutinkantys, kad su telefono naudojimu prie vairo susijusios baudos yra per griežtos. Už tokius veiksmus, kaip ir už telefono vairuojant naudojimą kitais tikslais, KET numatyta nuo 60 iki 90 eurų siekianti piniginė bauda.

Susidraugauti su telefonu

„Delfi“ Kūrybos vadovas, radijo ir televizijos laidų vedėjas Saulius Žvirgždas sako, kad jau ne pirmus metus rengiant socialinį projektą „NežVairuok“, kuris yra skirtas skatinti vairuotojus nesinaudoti mobiliu telefonu prie vairo, atsiskleidžia ir tikroji situacija, o vairuotojai yra priverčiami nusiimti rožinius akinius.

„Dažnas juk mano, kad nieko tokio jei atrašysiu į vieną žinutę ar „užmesiu akį“ į socialinius tinklus. Tačiau statistika ir šio socialinio projekto metu išgirstos istorijos priverčia suklusti. Tyrimas rodo, kad telefonu prie vairo naudojasi didelė dalis respondentų ir daugelis juo skambina, rašo žinutes ar ieško informacijos. Toks įprotis gali baigtis skaudžia nelaime, nes vairuojant ir naršant telefone tikimybė patekti į eismo įvykį padidėja net 8 kartus. Juk pagrindinė avarijų priežastis yra ne vairavimo klaidos, o vairuotojo elgesys.

Šiemet vairuotojams primindami apie „NežVairuok“ norime pasakyti, kad telefonas – tarsi tikras geriausias draugas, kuris reikalauja dėmesio nelaiku - kai vairuoji. Skirkite laiko atsakyti į žinutes kai nevairuojate, nenaršykite telefone būdami prie vairo ir visuomet naudokite laisvų rankų įrangą“, - apie socialinį projektą priminė S. Žvirgždas.

Iki pat vasaros pabaigos vyksianti socialinė iniciatyva „NežVairuok“ kviečia prisijungti jau dabar ir kartu siekti saugesnio elgesio kelyje. Daugiau informacijos – www.nezvairuok.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją