Laukiančiųjų eilė driekiasi ir Kleboniškio miške

Beveik visi kauniečiai žino Jonavos gatvėje, kempingo teritorijoje įsikūrusį COVID-19 testavimo punktą.

Jeigu anksčiau čia buvo galima išvysti vieną kitą eilėje laukiantį automobilį, šiuo metu, susirgimų koronavirusine infekcija atvejams šoktelėjus į rekordines aukštumas, jau driekiasi kilometrinė eilė.

Atvykę atlikti testų vairuotojai rikiuosi Kleboniškio miške, užimdami dalį gana siauro kelio. Link Kleboniškio gyvenvietės ar iš jos vykstantiems vairuotojams tenka laviruoti laisvoje kelio dalyje, o prasilenkiant – neretai išvažiuoti į kelkraštį.

Eilė prie Covid-19 testavimo punkto Kaune

Eismas į prabangesniais namais garsėjančią gyvenvietę vedančiu keliu niekada nebuvo labai intensyvus, tad jame išsirikiavusi automobilių eilė esminių eismo trukdžių nesukelia. COVID-19 testo laukiantys vairuotojai – gana pakantūs. Kauno apskrities policijos atstovė spaudai Odeta Vaitkevičienė minėjo, kad susirgimų piko metu sulaukta vos dviejų nusiskundimų, jog šiame kelyje formuojasi spūstys.

„Panašu, jog su nepatogumais susiduriantys vairuotojai puikiai supranta, dėl kokios priežasties formuojasi automobilių kolona. Pranešimų apie eismo įvykius nebuvo gauta, policijos pareigūnai dukart kviesti į patį testavimo punktą dėl konfliktų su apsaugos darbuotojais“, – portalui „Delfi“ sakė Kauno apskrities policijos atstovė O. Vaitkevičienė.

Eilė prie Covid-19 testavimo punkto Kaune

Į Kauną tirtis vykstama iš visos apskrities

„Eilėje laukiu 40 minučių, nors atvykau man paskirtu laiku“, – portalui „Delfi“ sakė vienas vairuotojų, panašų laukimo laiką minėjo ir kiti žmonės.

Panašu, kad COVID-19 infekcija itin sparčiai plinta mokyklose bei darželiuose. Beveik kas antrame automobilyje antradienį buvo galima matyti šalia suaugusiųjų sėdinčius vaikus.

Kauno kempinge įsikūręs COVID-19 testavimo punktas dirba pilnu pajėgumu. Šią savaitę atidaryta ketvirtoji palapinė, o mėginio paėmimas ir duomenų įvedimas į informacinę sistemą trunka apie minutę. Per valandą čia apytiksliai paimama apie 240 mėginių, antradienį planuojama jų paimti iki 3 tūkstančių.

„Labai svarbu, kad žmonės automobiliais atvyktų jiems paskirtu lauku. Tik taip galime suvaldyti srautus“, – sakė Kauno savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Milda Labašauskaitė.

Tiesa, kai kuriems leidžiama ateiti ir pėsčiomis. Pasak M. Labašauskaitės, tai tie žmonės, kurie nejaučia simptomų, nėščiosios, atliekantys testą prieš gulant į ligoninės stacionarą bei negalintys skiepytis dėl medicininių priežasčių.

Eilė prie Covid-19 testavimo punkto Kaune

„Sąlytį su sergančiu turėję asmenys atvyksta automobiliais. Pėsčiomis ateina itin mažai žmonių, nes tai daryti leidžiama labai siaurai gyventojų kategorijai“, – sakė M. Labašauskaitė.

Kauno savivaldybės atstovė minėjo, kad sulaukiama galybės nepatenkintų žmonių skambučių. Jie piktinasi, kad ilgokai reikia laukti eilėje, reikalauja įvesti tvarką.

„Reikia suprasti, kad mes testuojame ne tik miesto gyventojus. Pas mus atvyksta žmonės iš visos Kauno apskrities, kurie negavo laiko arčiau namų esančiuose testavimo punktuose“, – sakė Kauno savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja M. Labašauskaitė.

Eilė prie Covid-19 testavimo punkto Kaune

Galvojama apie dar vieną testavimo punktą

Nors Jonavos gatvėje esančiame Kauno kempinge įkurtas COVID-19 testavimo punktas yra gana patogioje vietoje – miesto pakraštyje, šalia pagrindinio šalies kelio VilniusKlaipėda, tačiau jis nėra pajėgus aptarnauti visų atvykstančių.

Kauno poliklinikos generalinis direktorius Paulius Kibiša sakė, kad savivaldybei siūlyta atidaryti dar vieną testavimo punktą. Taip būtų galima išskaidyti tirtis atvykstančių žmonių srautus, augant susirgimų skaičiui – paimti daugiau mėginių.

Eilė prie Covid-19 testavimo punkto Kaune

„Apie poreikį steigti antrąjį punktą jau kalbėjome su savivaldybės atstovais. Jie turėtų išrinkti jam vietą, kad būtų patogų privažiuoti automobiliais, kad jie nesudarytų transporto spūsčių. Kokią vietą pasirinks miesto savivaldybė – mes nežinome“, – sakė Kauno poliklinikos vadovas P. Kibiša.

Jis užsiminė ir apie tai, jog šiuo metu dirbant pilnu pajėgumu jau susiduriama su darbuotojų trūkumu. P. Kibišos vertinimu, galbūt jau netolimoje ateityje COVID-19 ėminius galėtų imti ir privačios sveikatos apsaugos įstaigos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)