Žiemos metu keliai dažnai barstomi įvairiais sniegą tirpdančiais mišiniais, tačiau jiems patekus ant automobilio, druska gali pažeisti viršutinius sluoksnius ir taip paskatinti koroziją, kurią vėliau pašalinti tampa itin sunku.

„Ar už lango vasara, ar žiema, prasidedant sezonui pirmiausia svarbu atlikti kruopštų automobilio valymą. Vertėtų ne tik atidžiai nuplauti kėbulą, bet ir pašalinti nuo jo bitumą, nuvalyti įsisenėjusias dėmes – labai svarbu nepalikti lipnių, purvą traukiančių apnašų. To nepadarius prieš prasidedant žiemai, nuo vasaros sezono likusios apnašos tampa palankia terpe ant automobilio kėbulo kauptis druskoms“, – įspėja automobilių švaros centrų tinklo „Švaros broliai“ vadovas Algirdas Plečkaitis.

Jo teigimu, vienas paprasčiausių būdų tam užkirsti kelią, nuplauti automobilį ir gerai jį apžiūrėti arba kreiptis į švaros specialistus, kurie atliktų nuodugnią apžiūrą ir įvertintų automobilio kėbulo būklę: nustatytų, ar nėra mechaninių pažeidimų, ar nereikia kreiptis į servisą atlikti specialią patikrą.

„Kai kurios apnašos pasirinkus paprastą plovimo būdą nenusiplauna, tad svarbu tinkamai jas pašalinti. O nuodugniau apžiūrėję automobilio kėbulą specialistai patars, kokios apsauginės priemonės padės užtikrinti ilgalaikę švarą – taip automobilio kėbulas kur kas ilgiau išliks kokybiškas ir nepažeistas oro sąlygų“, – sako A. Plečkaitis.

Nespėjus pasiruošti iš anksto – reikėtų nedelsti

Nors automobilio paruošimas turėtų būti pradedamas dar prieš stipresnius šalčius, pavėlavus nereikia nuleisti rankų, tik svarbu priežiūrą atlikti kuo greičiau.

„Jeigu dar nespėjote automobilio tinkamai sutvarkyti prieš žiemą, raskite šiek tiek laiko tinkamai nuplauti kėbulą ir išvalyti saloną, tik atkreipkite dėmesį, kad tiek transporto priemonės išorė, tiek vidus po procedūrų būtų gerai išdžiovinti, kad nesikauptų drėgmė. Neužmirškite ir kartas nuo karto žiemos metu išdžiovinti medžiaginių kilimėlių ar pakeisti juos guminiais jeigu tokius naudojate – taip užkirsite kelią drėgmei, kuri gali tapti palankia terpe įsiveisti pelėsiui salone“, – teigia A. Plečkaitis.

Dažniausios priežiūros klaidos – kaip jų išvengti?

Specialistas džiaugiasi, kad žmonės vis daugiau domisi automobilių švara, labiau juos vertina, skiria daugiau dėmesio tiek savo transporto priemonių išvaizdai, tiek jų techninei būklei. Šiuo metu rinkoje gausu įvairių valymo priemonių, jos lengvai prieinamos, tad neretai kyla minčių, jog patys galime visapusiškai pasirūpinti automobiliu, tačiau A. Plečkaitis įspėja, kad svarbu nepersistengti.

„Vienos rūšies priemonės gali būti šarminės, kitos – rūgštinės, jas naudoti reikėtų priklausomai nuo dėmių pobūdžio. Tačiau žmonės linkę eksperimentuoti, o kartais tam trūksta žinių, todėl ne visuomet valymui pasirenkamos tinkamos medžiagos, todėl nepavyksta pasiekti norimo rezultato. Būtent netinkamų priemonių pasirinkimas – viena dažniausių automobilių savininkų daromų klaidų“, – atskleidžia specialistas.

Jis pažymi, kad prieš imantis savarankiško valymo, svarbu pasidomėti pasirinkta priemone: sudėtimi, kaip ji turėtų būti naudojama, koks jos poveikis, kokius nurodymus pateikia gamintojas – svarbu įsitikinti ar ji nepadarys žalos, o jei šių žinių trūksta, geriausia kreiptis į profesionalus, kurie patars arba pasirūpins automobiliu. Į transporto priemones investuojamos didelės sumos, tiek perkant, tiek jas prižiūrint, todėl jomis rūpintis reikia tinkamai, kad nepadarytume nereikalingos žalos, kuri tik bereikalingai padidintų remonto kaštus.

„Dar viena dažna vairuotojų daroma klaida yra stereotipas, kad automobilio žiemą plauti neapsimoka, nes vos išvažiavus iš plovyklos jis vėl taps purvinas. Tai yra pats didžiausias mitas – automobilio priežiūros reguliarumas nuo sezono nepriklauso. Tiek žiemą, tiek vasarą plauti automobilį reiktų reguliariai. Taip, šaltuoju metų laiku atrodo, jog automobilis išsipurvina greičiau, tačiau jį plauti reikia ne tik dėl išvaizdos, bet ir dėl kasdien jį teršiančios aplinkos: smėlio, druskų ir kitų nešvarumų. Jei automobilis turi kokį nors mechaninį pažeidimą – druska paviršių ima graužti dar intensyviau, atsiranda korozijos pavojus“, – sako specialistas.

Kas kiek laiko geriausia plauti automobilį?

A. Plečkaitis pataria, jog Lietuvos oro ir kelių sąlygomis automobilį plauti reikėtų kartą per savaitę arba bent kartą per dvi savaites. Tačiau optimaliausia reguliarumą nustatyti pagal vidutinį nuvažiuotą kilometrų skaičių.

„Žinoma, yra tokių vairuotojų, kurie per dieną nuvažiuoja apie 600 kilometrų – tokiu atveju priežiūrą reiktų atlikti dažniau, galbūt net kasdien. Tai visiškai normali praktika Vakarų Europoje, kur vairuotojai itin atsakingai prižiūri savo transporto priemones siekdami išlaikyti gerą automobilio techninę būklę ir jo prekinę vertę“, – sako automobilių švaros specialistas.

Anot jo, įvertinti reiktų ir tai, kiek asmenų ir kaip naudojasi automobiliu: važinėjant su vaikais, reikia reguliaresnės priežiūros, tenka dažniau valyti saloną, išsiurbti trupinius – kitaip automobilis greitai užsiteršia. Kita vertus, jei asmuo važinėja vienas ir jo kelionės trumpos, pavyzdžiui, tik darbo reikalais, saloną užtenka išvalyti kartą per tris savaites ar net rečiau.

„Svarbiausia yra neuždelsti su priežiūra ir savo automobiliu rūpintis reguliariai plaunant išorę ir vidų tiek šiltuoju, tiek šaltuoju metų laiku. Dažniau atkreipti dėmesį reikėtų ir į nematomą jo švaros pusę – dezinfekuoti virusus ir bakterijas, kad ir oras automobilyje būtų švaresnis, taip ne tik užtikrinsite automobilio ilgaamžiškumą, bei jo vertę, bet pasirūpinsite savo ir keleivių sveikata“, – pataria A. Plečkaitis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)