„Bolt“ kampanija „Menas parkuoti atsakingai“ akcentuoja, kad renkantis tvarią transporto priemonę kiekvienas gali prisidėti ne vien prie švaresnio miestų oro – tinkamai pastatyti elektriniai paspirtukai prisideda prie tvarkos mieste.

Bendrovė akcentuoja – pasinaudojus elektriniu paspirtuku, jį būtina palikti pastatytą, o ne paguldytą ir taip, kad šis neblokuotų tako, gatvės ar avarinių išėjimų bei kitaip netrukdytų eismo dalyviams. Geriausia elektrines transporto priemones palikti „Bolt“ paspirtukų palikimo zonose, išilgai šaligatvio ar sienos, taip pat – įvarytas į dviračiams skirtą stovą.

Aklieji išsakė problemą

Ne ką mažiau svarbu pasirūpinti, kad atraminė paspirtuko kojelė būtų iki galo atlenkta ir transporto priemonė stovėtų stabiliai bei nenukristų. Tai leis išvengti atvejų, kai paspirtukas užkerta taką ir gali tapti netikėta kliūtimi judantiems vežimėlyje ar regos negalią turintiems pėstiesiems.

Būtent dėl neįgaliųjų saugumo, gavus prašymą iš Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos, Kaune „Bolt“ panaikino paspirtukų statymo zonas ten, kur dažnai lankosi bei gyvena daug neregių ir silpnaregių žmonių.

Atsakingi gyventojai raginami būti neabejingais, jei mato netinkamai paliktą dviratę transporto priemonę.

„Reaguojame į visus pranešimus apie netinkamai naudojamus ir statomus paspirtukus. Esame dėkingi visiems, kurie apie tai atsakingai praneša „Bolt“ programėlėje ar užpildo tam skirtą formą mūsų tinklalapyje“, – akcentuoja E. Balta.

Policija primena apie KET

Elektriniai „Bolt“ paspirtukai nuomojami jau devyniuose šalies miestuose. Paslaugai populiarėjant, apie saugų riedėjimą primena ir policijos pareigūnai. Akcentuojama, kad elektrinių paspirtukų vairuotojams galioja tos pačios Kelių eismo taisyklės (KET), kaip ir dviratininkams.

„Be abejo, pirma taisyklė – turėti savo protingą galvą. Antra, gerbti kitus eismo dalyvius. Trečia, išmanyti saugaus elgesio kelyje taisykles. Dviračių taku ar dviračių juosta privaloma važiuoti kuo arčiau tako ar juostos dešiniojo krašto. Jeigu pėsčiųjų ir dviračių take ar šaligatvyje dviračio simboliu yra paženklinta dviračių eismui skirta šaligatvio dalis, elektrinio paspirtuko vairuotojas privalo važiuoti tik ja ir kuo arčiau jos dešiniojo krašto“, – akcentuoja Lietuvos kelių policijos tarnybos viršininkas Vytautas Grašys.

Ko daryti negalima

Elektriniu paspirtuku griežtai draudžiama vežti keleivį, kirsti važiuojamąją kelio dalį per pėsčiųjų perėją, riedėti vairo nelaikant bent viena ranka ar įsikibus į kitas transporto priemones. Keičiant važiavimo kryptį, prieš lenkimą ar po jo, apvažiuojant kliūtį, apsisukant, išvažiuojant ar įvažiuojant į šalutinį kelią, privaloma ranka parodyti įspėjamąjį signalą kitiems eismo dalyviams, o važiuojant važiuojamąja kelio dalimi – dėvėti ryškiaspalvę, šviesą atspindinčią liemenę.

Policijos duomenimis, dažniausiai nelaimingi įvykiai kelyje įvyksta elektriniu paspirtuku važiuojant per greitai, prasilenkiant su pėsčiuoju, nesilaikant saugaus atstumo, „nardant“ per arti pėsčiųjų, susidūrus su kita transporto priemone, važiuojant per pėsčiųjų perėją.

„Paspirtukai yra ne vien pramoga, todėl kelyje svarbu visapusiškai saugoti save ir kitus. Apie tai primena ir „Bolt“ paspirtukuose įdiegta garsinė sistema, o paaiškėjus, kad klientas pavyzdžiui paslauga naudojosi neblaivus ar kitaip kėlė grėsmę sau ir kitiems, jo paskyrą blokuojame bei informuojame atitinkamas institucijas“, – pabrėžia „Bolt“ elektrinių paspirtukų plėtros vadovas Baltijos šalyse.

Elektrinį „Bolt“ paspirtuką išsinuomoti gali tik pilnamečiai asmenys – jaunesniems nei 18 m. užsiregistruoti platformoje neleidžiama. Be to, policija primena, jog pagal KET, elektriniu paspirtuku riedėti važiuojamąja kelio dalimi leidžiama nuo 14 m. amžiaus. Elektrinio paspirtuko vairuotojas iki 18 m., važiuodamas keliu, privalo būti užsidėjęs ir užsisegęs saugos šalmą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)