Jau įvykęs laidos „NežVairuok“ filmavimas su žinomais žmonėmis įrodė, kad saugiai vairuoti ir naudotis telefonu yra bene neįmanoma. Atlikėjui Vaidui Baumilai, „Pravalturas“ direktoriui Vytautui Mikaičiui, lenktynininkui Antanui Juknevičiui, rubrikos „Veidai“ redaktorei Gintarei Urnikienei, motociklų sporto lenktynininkui Arūnui Gelažnikui ir 16Hz“ vokalistui Petrui Jucevičiui teko vairuoti ne tik automobilį, bet ir šaligatvių valymo traktoriuką ir itin mažą „Smart“ automobilį.

Eksperimento dalyviai turėjo sugebėti įjungti traktorių, juo pavažiuoti, tada įsėsti į automobilį ir įveikti trasą per kuo trumpesnį laiką. Tą patį jiems teko pakartoti su telefonu rankoje, kuomet jų dėmesys buvo blaškomas skambučiais, žinutėmis ir įvairiais klausimais.

Antradienį 21:30 val. per nemokamą televizijos kanalą „Delfi TV“ žiūrovai ir portalo „Delfi“ skaitytojai matys specialią „NežVairuok“ laidą, kurioje žinomiems žmonėms teko automobiliu įveikti trasą su ir be telefono rankoje. Šį iššūkį taip pat priėmęs Saulius pasakojo, kad taip vairuoti yra ypač sunku.

Tiesa, pašnekovas ir pats prisipažino kartais spaudžiantis telefoną delne, kai užsidega raudonas šviesoforo signalas. „Nepulsiu moralizuoti ir auklėti, bet skaičiai kalba patys už save. Siųsdami ar skaitydami žinutę vairuojant avarijos tikimybę padidinate net 23 kartais.

Tai keičia suvokimą ir verčia susimąstyti. Tik pagalvokite, jei vairuojant rašote tekstą telefone, net apie 10 proc. viso kelionės laiko praleidžiate važiuodami ne savo kelio juosta. Laimė, jei tai tik kelkraščio juosta. O jei juosta priešpriešinė? Pasekmės išties gali būti skaudžios“, – kalbėjo kūrybos direktorius.

Vis dėlto jis tiki, jog šią svarbią problemą gali padėti išspręsti ne baudos, o švietimas. Daugelis išgirdusiųjų apie šią akciją nustemba, kad vairuojant ir laikant telefoną rankoje reakcijos laikas sulėtėja net 46 proc. Tai įrodo ir jau ne pirmą kartą rengiamoje akcijoje dalyvaujančių žmonių žinutės. Ir šiemet skaitytojai buvo pakviesti dalyvauti istorijų konkurse, kuriame kviečiama pasidalinti asmeninėmis ir nesėkmingomis patirtimis vairuojant su telefonu rankoje. Savo istoriją jau dabar galite siųsti adresu pilieciai@delfi.lt. Taip turėsite galimybę laimėti išmanųjį telefoną „iPhone 11“ bei ERGO draudimą metams.

„Sutikite, įpročio vairuojant žvilgčioti į telefoną sunku atsikratyti, tad tikiuosi, kad skaitytojų pasakojimai įkvėps kitus taip nesielgti.

Jau sulaukėme nemažai istorijų kaip naršant telefone prie vairo dužo automobiliai, virto kelio ženklai ar sustabdė pareigūnai. Vienam iš autorių padovanosime naują išmanųjį, tad tikrai verta pasiknaisioti atmintyje“, – apie iniciatyvą pasakojo S. Žvirgždas.

Praėjusį kartą vykusio plakatų konkurso laimėtojų komanda sukūrė ir šių metų vizualizacijas. Taip pat prie „NežVairuok!” sklaidos prisijungė lenktynininkas Antanas Juknevičius, žinomi menininkai ir kūrybininkai bei savo istorijomis besidalinantys skaitytojai.

Anot S. Žvirgždo, šis tęstinis projektas yra svarbus, nes tik kartojant svarbią žinutę galima pasiekti geriausių rezultatų. „Išjungtas telefono garsas prieš vairuojant – pirmas veiksmas, kurį galite padaryti jau šiandien! Pokyčiai prasideda nuo mažų dalykų: atiduokite telefoną pasaugoti keleiviui, duokite pažaisti vaikui sėdinčiam gale, na o jei „užsidegė” reikalai – saugiai sustokite šalikelėje“, – patarimais dalijosi kūrybos vadovas.

Jau dabar daugiau informacijos galite rasti ir specialiame projekto puslapyje Nezvairuok.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)