Anksčiau automobilių kondicionieriaus sistema buvo prabangiu brangių automobiliu priedu. Šiuo metu kondicionieriaus funkcija tapo beveik privaloma įrangos dalimi. Kondicionieriaus sistemos yra montuojamos daugumoje naujai gaminamų automobilių, tačiau kondicionierius mūsų šalyje labiausiai išpopuliarino tai, kad lietuviai atsiveža vis naujesnių ir geriau įrengtų naudotų automobilių iš Europos Sąjungos (ES).

Kas kiek laiko reikia tikrinti?

Lietuvos autoservisus vienijančios platformos „Motointegrator.com“ atstovas Mindaugas Šerėjus teigia, kad automobilio kondicionieriaus sistema leidžia užtikrinti terminį komfortą transporto priemonės viduje, veiksmingai sumažindama temperatūrą. Taip pat ji yra labai pravarti sausinant orą, tai leidžia pašalinti drėgmę automobilio salone ir išvengti stiklų rasojimo.

„Vis dėlto kondicionieriaus sistema reikalauja automobilio savininko rūpesčio. Reguliari kondicionieriaus sistemos priežiūra leidžia ją išlaikyti tinkamos techninės būklės. Svarbi sąlyga: priežiūra turi apimti sistemos dezinfekciją. Populiarus dezinfekavimo būdas yra sistemos ozonavimas. Neatliekant dezinfekcijos, kondicionieriaus garintuvas, sumontuotas automobilio salono viduje, taps grėsmingų grybelių ir bakterijų, sukeliančių veisimosi vieta“, – aiškina M. Šerėjus.

Pasak jo, kondicionieriaus aptarnavimo metu yra tikrinamas kondicionieriaus sistemos sandarumas, o taip pat šaldančios medžiagos ir mineralinės alyvos, skirtos kompresoriaus tepimui, lygis. Taip pat matuojama oro temperatūra prie tam tikrų kondicionieriaus nustatymų ir ji palyginama su gamintojo duomenimis.

„Sandarumas turi labai didelę reikšmę kondicionieriaus sistemai, kadangi šaldančioji medžiaga – tai dujos, kurios ras net mažiausią plyšelį ir atsiras nuotėkis. Kuo mažiau dujų sistemoje, tuo mažesnis jos našumas. Priimtina, jei per metus iš sistemos prasisunkia nuo kelių iki net 20 proc. šaldančios medžiagos. Būtent todėl jos kiekį būtina tikrinti ir, pastebėjus trūkumą, papildyti. Tinkamai veikiančiose ir prižiūrimose kondicionieriaus sistemose, šaldančios medžiagos papildymas gali būti reikalingas kartą per keletą metų, o tai turi įtakos sistemos aptarnavimo kaštams“, – sako M. Šerėjus.

Kaip atpažinti kondicionieriaus gedimą?

Lietuvos autoservisus vienijančios platformos „Motointegrator.com“ atstovas pabrėžia, kad automobilių kondicionieriaus sistemų gedimai dažniausiai atsiranda tuomet, kai sistema yra prižiūrima nerūpestingai arba apskritai neprižiūrima.

„Kondicionieriaus gedimai gali atsirasti staiga, dėl staigaus didelio kiekio šaldančios medžiagos prasisunkimo arba kondicionieriaus kompresoriaus sankabos pažeidimo, arba gali didėti palaipsniui – vis mažesnis įrangos našumas, vis stipresnis, nemalonus pelėsių tvaikas iš ventiliacijos sistemos“, – galimas gedimų priežastys vardija M. Šerėjus.

Kalbant apie nemalonius kvapus – tai grėsmingų bakterijų ir grybelių, kurie plinta ant kondicionieriaus sistemos garintuvo, kaltė. Garintuvas – tai kondicionieriaus sistemos elementas, tvirtinamas po prietaisų skydeliu. Pro garintuvą praeina ventiliatoriaus pumpuojamas oras. Garintuve jis yra sausinamas ir šaldomas. Garintuve nuolat kaupiasi drėgmė, o tai užtikrina geras plitimo sąlygas bakterijoms ir grybeliams. Tai dėl jų veiklos atsiranda nemalonus kvapas.

„Gedimas gali įvykti ir dėl per mažo šaldančios medžiagos kiekio sistemoje. Tai labai dažnai pasitaikantis požymis, kuris įspėja apie tai, kad sistemoje yra labai mažai šaldančios medžiagos, pvz., dėl nesandarumo. Per mažas šaldančios medžiagos ir su ja cirkuliuojančios mineralinės alyvos kiekis gali sukelti kompresoriaus užstrigimą“, – sako M. Šerėjus.

Jei įjungus kondicionierių, kompresorius veikia garsiai, to priežastimi dažniausiai yra susidėvėjęs kompresoriaus sankabos guolis, rečiau – vidinis kompresoriaus užsiteršimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)