Bet koks klausimas, leidžiantis sužinoti daugiau informacijos apie naudoto automobilio istoriją ir funkcionalumą, yra vertas dėmesio, rašoma auto.com. Toliau rasite keletą svarbiausių, kuriais galėsite pradėti pokalbį su oficialia atstovybe ar privačiu pardavėju.

1. Ar turite nuosavybės teisę patvirtinantį dokumentą?

Jeigu perkate iš atstovybės, automobilis turėtų būti registruotas jos vardu. Jeigu perkate iš privataus asmens, transporto priemonė gali būti registruota jo vardu arba kreditoriaus vardu, jeigu asmuo dar negrąžino visos paskolos. Jei atsakymas į šį klausimą yra „ne“, pokalbį su pardavėju reikėtų baigti.

2. Kodėl nusprendėte parduoti automobilį?

Atkreipkite dėmesį tiek į patį atsakymą, tiek į jo pateikimo būdą. Miglotas atsakymas arba netvirtas balso tonas gali išduoti, kad automobilio techninė būklė nėra gera arba kad jis nebuvo tinkamai prižiūrėtas.

3. Kiek kilometrų nuvažiuota šiuo automobiliu?

Kilometražas padės nustatyti naudoto automobilio vertę. Negaiškite laiko, jeigu pardavėjo pasakytas skaičius ir odometro parodymai nesutampa. Taip pat užduokite papildomų klausimų, jeigu metinis nuvažiuotų kilometrų vidurkis yra labai didelis arba pernelyg mažas. Maždaug 20 tūkst. kilometrų per metus yra laikoma normaliu kilometražu.

4. Ar galite apibūdinti transporto priemonės būklę?

Išsiaiškinkite, ar potencialūs defektai neatbaidys nuo noro įsigyti konkrečią transporto priemonę. Nebijokite smulkesnių klausimų apie automobilio būklę, pavyzdžiui, jo mechaninį funkcionalumą. Jeigu pardavėjas išsisukinėja nuo atsakymo arba pamatę automobilį suprantate, kad jo būklė neatitinka žodinio apibūdinimo, neskubėkite pirkti.

5. Kaip automobilis buvo prižiūrėtas?

Informacija apie automobilio priežiūrą yra svarbi nustatant jo vertę ir likusią eksploatavimo trukmę. Atviras prisipažinimas apie apleistą transporto priemonę – blogas ženklas. Patikrinkite gautą informaciją atlikdami vizualinę automobilio apžiūrą.

6. Ar turite techninės priežiūros darbų knygelę?

Jeigu pardavėjas tvirtina kruopščiai prižiūrėjęs automobilį, tegul parodo tai patvirtinančią atliktų techninės priežiūros darbų knygelę.

7. Ar esate pirmasis savininkas?

Jeigu parduodamu automobiliu nuo pat pagaminimo važinėjo tik vienas asmuo, jo galima išklausinėti daugybės dalykų. Ne pirmasis transporto priemonės savininkas gali nežinoti visų jo istorijos detalių.

8. Ar automobilis buvo patekęs į avariją?

Į avariją patekusioms transporto priemonėms dažniau būdingos įvairios techninės problemos, dėl šios priežasties sumažėja ir jų vertė. Jeigu pardavėjas sako, kad parduodamas automobilis nebuvo patekęs į eismo įvykį, tačiau apžiūrėję susidarote priešingą nuomonę, nebijokite persigalvoti dėl jo įsigijimo.

9. Ar automobilį gali apžiūrėti sertifikuotas mechanikas?

Jeigu automobilį pamatėte, juo pavažinėjote ir rimtai planuojate pirkti, jo būklę turėtų įvertinti patikimas mechanikas. Skeptiškai žiūrėkite į savininkus, nesutinkančius su tokiu prašymu, ypač jeigu pasiūlėte apžiūros metu dalyvauti ir jiems. Gali būti, kad jie kažką slepia.

10. Kokia yra automobilio kaina?

Šį klausimą suformuluokite taip, kad galėtumėte truputį pasiderėti. Išsiaiškinkite, kodėl pardavėjas prašo būtent tokios sumos, ir palyginkite ją su ankstesne kaina, kurią apskaičiavote lygindami apžiūrimą automobilį su kitais, turinčiais panašią ridą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (86)