„Žinių radijo“ laidoje „Ryto espresso“ kalbintas draudimo ekspertas, „Žalos24.lt“ vadovas Tauras Mičiuda pasakojo, kad norint, kad būtų atlyginta patirta žala, reikia nustatyti kaltininką. Šis paprastai nustatomas pagal tai, kas tą turtą privalo prižiūrėti ir administruoti.

„Tai jeigu sklypas priklauso, pavyzdžiui, savivaldybei, automobilių savininkai turėtų kreiptis į savivaldybę. Būna, kad turtas išnuomojamas bendrijoms, šalia esančių namų valdytojams. Tuomet dėl žalos atlyginimo reikia kreiptis į juos“, – akcentavo laidos „Ryto espresso“ pašnekovas.

Koks patirtos žalos dydis, įprastai įvertina nepriklausomi ekspertai. Tuo atveju, jeigu abi šalys nesutaria ir kaltės klausimas ginčijamas, byla persikelia į teismą.

Pasak žinovo, tikimybė, kad žala bus atlyginta, nedidelė, jeigu ji kilo dėl vadinamosios nenugalimos jėgos (force majeure - „Delfi“) aplinkybių.

„Tikrai nėra taip, kad galima paprastai gauti išmoką“, – pabrėžė žinovas.

Privalomasis draudimas neatlygins

T. Mičiuda atkreipė dėmesį, kad privalomasis vairuotojų civilinės atsakomybės draudimas žalos, patirtos ant automobilio užvirtus medžiui ar jo šakoms, neatlygins, kadangi toks įvykis – ne eismo. Kas kita yra „Kasko“ draudimas, tačiau ir čia, perspėjo ekspertas, reikėtų skaityti taisykles.

Visgi jis akcentavo, kad esant tokiam gausiam sniegui, civilinės atsakomybės draudimas aktualus tuo atveju, jeigu buvo patingėta automobilį nuo sniego nusivalyti prieš išvažiuojant į gatvę.

„Šiuo metu aktuali tema, kai susikaupęs ant stogo sniegas nuo greičio, nuo judėjimo nuskrenda ir apgadina iš paskos važiuojantį automobilį. Štai tada kyla civilinė atsakomybė ir draudimas gali žalą atlyginti“, – kalbėjo „Žinių radijo“ laidoje žinovas, pabrėžęs, kad tokiu atveju svarbu nustatyti kaltininko tapatybę, pavyzdžiui, įsiminti jo valstybinio ženklo numerį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)