Ne per seniausiai Vokietijoje įsikūrusi automobilių organizacija atliko bandymus su 237 automobiliais ir jų beraktėmis atrakinimo ir užvedimo sistemomis. Tik trijų automobilių nepavyko užvesti nenaudojant originalaus pultelio, rašoma portale autoexpress.co.uk.

Tad be raktelio užvedamo automobilio vagystė skamba kaip tobulas nusikaltimas, bet tai nereiškia, jog nieko negalite padaryti, kad apsaugotumėte savo transporto priemonę. Tad, ką galite padaryti, kad rytą išėjus į kiemą nelauktų bloga staigmena.

Nepamirškite pagrindų

Automobilių savininkams derėtų prisiminti įprastines saugumo priemones, t. y. būtina įsitikinti, kad automobilis yra tinkamai užrakintas, o pultelį reikia laikyti toliau nuo durų ir langų.

Taip elgdamiesi sumažinsite tikimybę, jog nusikaltėlis sėkmingai aptiks ir sustiprins pultelio signalą. Kitaip tariant, nepalengvinkite ilgapirščiams „darbo“.

Specialistai taip pat sako, kad automobilio pultelį galima laikyti metalinėje skardinėje, kuri blokuoja signalus.

Ar galima išjungti pultelį?

Richardas Billyealdas pataria pasidomėti, ar galima išjungti jūsų automobilio pultelio signalą (šią funkciją siūlo ne visi automobilių gamintojai), nes kartais nebūna aiškiai nurodyta, kaip tai padaryti, pavyzdžiui, du kartus nuspausti konkretų mygtuką arba suspaudyti mygtukų kombinaciją. Išsamesnės informacijos ieškokite naudotojo vadove arba teiraukitės oficialioje atstovybėje.

Fiziniai užtvarai

Taip pat galite įsigyti papildomos įrangos, pavyzdžiui, vairo užraktą, automobilio stovėjimo vietą žymintį stulpelį arba rato užraktą.

Net jeigu vagims pavyks atrakinti ir užvesti jūsų transporto priemonę, minėtieji įtaisai turėtų neleisti nuvaryti automobilio.

Žinoma, šios saugumo priemonės nėra neįveikiamos, tačiau daugelis ilgapirščių gali nuspręsti, kad neverta terliotis ir gaišti laiko.

Sekimo prietaisai

Sekimo technologijų ekspertas papasakojo „Auto Express“, kad pavyksta rasti 96 proc. nuvarytų automobilių, kuriuose įmontuota sekimo įranga. Tikimybė atgauti automobilį be sekimo prietaisų sumažėja iki 50 proc. Vadinasi, šios saugumo priemonės yra puikus būdas užtikrinti, kad susigrąžinsite savo automobilį blogiausio scenarijaus atveju.

Signalus blokuojantys maišeliai

Galite nusipirkti vadinamąjį Faradėjaus maišelį ir jame laikyti automobilio pultelį. Šių maišelių sudėtyje yra signalus blokuojančių medžiagų, taigi, vagys negalės aptikti ir sustiprinti pultelio skleidžiamo signalo.

Kita vertus, Tatčeme įsikūrusio automobilių saugumo tyrimų centro atstovas spaudai nurodė, kad automobilių savininkai į minėtuosius maišelius turėtų žiūrėti skeptiškai.

„Išbandėme keletą maišelių ir jų funkcionalumui priekaištų neturime, tačiau negalime užtikrinti, kad visi maišeliai veiksmingai blokuoja signalus. Kai kurie maišeliai turi du skyrius, bet tik į vieną iš jų įdėto pultelio signalų niekas negalės perimti. Šių gaminių rinkoje yra tiek daug, kad tiesiog neįmanoma jų visų išbandyti“, – paaiškino jis.

R. Billyealdo teigimu, automobilių savininkams derėtų patikrinti nusipirktus maišelius – į vidų įdėti pultelį, atsistoti šalia savo automobilio ir pažiūrėti, ar jis atsirakins. Ekspertas pridūrė, kad „beraktis atrakinimas ir užvedimas yra patogumo funkcijos, o naudojant maišelius šių funkcijų netenkama“.

Ką dar galima padaryti?

Taip pat galite patikrinti, ar yra automobilio programinės įrangos naujinių, būti budrūs ir sekti savo rajono naujienas.

Tiesa, automobilių gamintojai nesėdi sudėję rankų ir ruošia atsakomąsias priemones, kad padidintų beraktę atrakinimo ir užvedimo sistemą turinčių transporto priemonių saugumą.

Pavyzdžiui: kuriamos naujais dažniais paremtos technologijos, saugesnė programinė įranga ir pulteliai. R. Billyealdas pridūrė, kad „jeigu automobilių su berakte sistema savininkai nerimauja dėl vagystės, tegul susisiekia su oficialiais atstovais ir išsiaiškina, ar šią funkciją įmanoma išjungti“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)