Apklausos, kurią inicijavo „General Financing bankas“, duomenimis, automobilio paruošimas žiemai yra aktualus dviem trečdaliams lietuvių. Ketvirtadalis šių gyventojų artimiausiu metu ketina įsigyti naują padangų komplektą. Dar 26 proc. apklausos dalyvių artėjant šaltajam sezonui planuoja išlaidas naujiems automobilio stabdžiams, akumuliatoriui ar valytuvams.

Savo ruožtu, saugaus vairavimo ekspertas, ilgametę patirtį turintis vairavimo instruktorius ir teorijos dėstytojas Artūras Pakėnas visiems vairuotojams keičiant automobilio padangas rekomenduoja atlikti ir automobilio pakabos diagnostiką. Anot jo, tai leidžia laiku pastebėti tam tikrus defektus ir gedimus bei išvengti didesnių problemų ateityje, o taip pat kelyje jaustis saugiau.

„Ruošiantis šaltajam sezonui ir keičiant vasarines padangas visuomet patartina pasinaudoti proga ir specialistams patikėti platesnę automobilio apžiūrą. Jos metu patikrinama, ar nėra nusidėvėję automobilio stabdžių diskai, įvairios gumos, dirželiai ir grandinės, įvertinama bendra transporto priemonės būklė. Atlikus automobilio diagnostiką ir reikiamus remonto darbus kelyje galima jaustis užtikrinčiau. Juk visuomet yra pavojingiausia, kai tam tikras gedimas netikėtai užklumpa kelyje – pavyzdžiui, jei važiuojant nutrūksta paskirstymo diržas, arba ypač – kilus problemų dėl stabdžių“, – sako A. Pakėnas.

Padangas reikėtų rinktis atsakingai

Anot eksperto, artinantis šaltesniems orams taip pat pravartu patikrinti ir automobilio akumuliatoriaus būklę bei tinkamą kaitinimo žvakių veikimą. Tai yra ypač aktualu dyzelinių automobilių vairuotojams ir gali padėti išvengti problemų užvedant automobilį termometro stulpeliui kritus žemiau nulio.

„Pakankamai dėmesio reikėtų skirti ir pačioms padangoms. Norint tinkamai pasiruošti galimiems plikledžiams, šlapdriboms ar sniegui būtina pasirūpinti kokybiškoms padangoms. Reikėtų atminti, kad žieminių padangų protektoriaus gylis pagal KET turėtų būti ne mažesnis nei 3 mm. Visgi mano rekomendacija būtų šaltuoju sezonu važinėti padangomis, kurių protektoriaus gylis siekia bent 5 mm. Taupyti važinėjant nusidėvėjusiomis, daugelį sezonų naudotomis ir tinkamo sukibimo su kelio danga neužtikrinančiomis padangomis tikrai neverta. Tai, be jokių abejonių, kelia grėsmę eismo saugumui“, – pažymi A. Pakėnas.

A. Pakėnas taip pat pataria vairuotojams nelaukti, kol žiema užklups netikėtai, ir iš anksto pasirūpinti tokiais dalykais kaip šepečiais sniegui valyti, šerkšno gremžtukais ir jau dabar pradėti naudoti žieminį langų skystį.

Išlaidas svarbu planuoti iš anksto

Pasikeisti automobilio padangas ir atlikti kitus būtinus techninio transporto priemonės paruošimo darbus didžioji dalis (60 proc.) gyventojų planuoja iš atlyginimo lėšų, o trečdalis tam panaudoti turimas santaupas. Apie 4 proc. gyventojų automobilio paruošimui ketina skolintis iš draugų ar bankų.

„Siekiant, kad automobilio paruošimas šaltajam metų sezonui netaptų papildoma našta ir neapribotų gyventojų finansinių galimybių kitose srityse, tokias išlaidais svarbu planuoti ir joms ruoštis iš anksto. Tam pravartu jau pavasarį arba vasarą dalį lėšų atsidėti būsimiems automobilio priežiūros darbams. Be to, reikia įvertinti ir tai, kad automobilio paruošimo išlaidos gali išaugti dėl nenumatytų gedimų ar papildomo techninės priežiūros darbų poreikio, kuris neretai kyla transporto priemonę apžiūrėjus specialistams“, – sako „General Financing banko“ Pardavimų departamento direktorius Skirmantas Ketvirtis.

S. Ketvirtis taip pat antrina, kad taupyti geros automobilio techninės būklės, o tuo pačiu ir saugumo, sąskaita nederėtų. Ypač jei automobilis yra senesnis, profilaktinius jo patikrinimus ir priežiūros darbus reikėtų atlikti reguliariai. Anot S. Ketvirčio, pritrūkus lėšų automobilio atnaujinimui ar priežiūrai visuomet egzistuoja galimybė pasinaudoti autolizingo paskola, kuri yra tinkama tiek transporto priemonės paruošimui žiemai, tiek ir kitoms su automobilio įsigijimu ir remontu susijusioms reikmėms.

Lietuvių automobiliai – ne iš naujausių

Atliktos apklausos duomenimis, trečdalis Lietuvos gyventojų savo automobilio paruošimui žiemai šiemet ketina išleisti 100-300 eurų, o panaši dalis (32 proc.) – iki 100 eurų. Dešimtadalis apklaustųjų teigė automobilio paruošimui šaltajam sezonui planuojantys išleisti nuo 300 iki 400 eurų, o šią sumą viršyti pasiryžę tik 3 proc. respondentų. Ketvirtadalis gyventojų papildomų išlaidų automobilio priežiūrai neplanuoja.

Apklausa taip pat parodė, kad Lietuvos automobilių parkas yra pakankamai senas, 35 proc. lietuvių vairuoja 11-15 metų amžiaus automobilius, o 23 proc. sėda prie dar senesnių transporto priemonių vairo.

5 patarimai ruošiant automobilį šaltajam sezonui:

1. Prieš keičiant automobilio padangas, atlikite automobilio pakabos diagnostiką.

2. Artinantis šaltesniems orams, patikrinkite automobilio akumuliatoriaus būklę.

3. Patikrinkite tinkamą kaitinimo žvakių veikimą. Tai ypač aktualu dyzeliniams automobiliams.

4. Pasirūpinkite kokybiškoms padangoms, kurių protektoriaus gylis siektų bent 5 mm.

5. Pasirūpinkite šepečiais sniegui valyti, šerkšno gremžtukais ir pradėkite naudoti žieminį langų skystį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)