„Tinkama automobilių plovykla, kaip geras odontologas. Dažnai sumoki daugiau, o kartais reikia ir toliau pavažiuoti bei sugaišti papildomą pusvalandį savo laiko, tačiau rezultatu galėsi džiaugtis ilgiau ir nereikės sukti galvos dėl nesklandumų. Tačiau jei sumanysi pataupyti ir pasirinksi pigesnę savitarnos plovyklą – gali būti, jog po kurio laiko teks mokėti dvigubai“, – sako automobilių švaros centro „Ainava“ vadovas Ainis Jaseliūnas.

Taigi, kaip reikėtų tinkamai pasirinkti plovyklą ir į kokius kriterijus būtina atkreipti dėmesį ir ką rinktis, norint išlaikyti gerą automobilio būklę?

Savitarnos ar tunelinė plovykla?

Vis dar vyrauja nuomonė, jog galima puikiai automobilį nuplauti ir pačiam. Nors kiemuose ar soduose automobilius plauna jau retas, tačiau savitarnos plovyklose lankosi daugelis. Kartais atrodo, jog tai kur kas pigesnis būdas gauti tą patį rezultatą, tačiau tai tik mitas.

„Gerai nuplauti automobilio savitarnos plovyklose – neįmanoma. Tam, kad būtų pašalintos visos dulkės ir purvas – būtinas sąlytis su pačiu automobiliu: kempinė, šepetys ar tekstilinė šluostė, kurių pagalba automobilis nuplaunamas itin kruopščiai. Vien stiprios vandens srovės tam nepakas, todėl plaudami automobilį tik su vandens srove paliekate daug nešvarumų, kurie nors ir plika akimi ne visada matomi, lieka ant jūsų automobilio ir gali pakenkti jam, ypač šaltuoju metu, kai automobilis kenčia nuo druskų“, – sako A.Jaseliūnas.

Šepečiai ar tekstilė?

Tie, kas dažnai plauna savo automobilį žino, jog yra didelis skirtumas, kokius šepečius naudoja plovykla: tekstilinius, guminius, poliuretaninius ar plastmasinius.

„Norint išsaugoti puikią savo automobilio būklę, būtina atidžiai rinktis plovyklą. Ne kartą teko girdėti klientus pasakojant istorijas, kuomet nuvažiavę į plovyklą visam laikui sugadina savo automobilį. O dėl to kalti – šepečiai. Labiausiai automobilių kėbulus gadina plastmasiniai ir guminiai šepečiai, kurie itin šiurkštūs ir gali per vieną sykį pažeisti automobilį taip, jog teks poliruoti“, – perspėja ekspertas.

Todėl šiandien geriausia rinktis tekstilines plovyklas, o ypač tas, kurios naudoja mikropluošto audinius, kurie nepažeidžia automobilio kėbulo.

„Būtent tekstilinės plovyklos, kurios naudoja mikropluošto audinius yra pačios tinkamiausios automobiliui. Mikropluoštas – tai poliamido ir poliesterio pluošto junginys, kuris yra plonesnis už visus natūralius pluoštus ir šilką. Toks audinys gali sugerti 7 kartus didesnį kiekį drėgmės negu pats sveria ir yra itin švelnus, tad nepažeidžia jokių paviršių ir daug lengviau pašalina visas dėmes“, – pasakoja A. Jaseliūnas.

Rūgštinės ar šarminės valymo priemonės?

Galiausiai, vienas svarbiausių dalykų, apie kurį dažnai pačios plovyklose nekalba ir pernelyg to nereklamuoja – naudojamos valymo priemonės. Atvažiavę į plovyklą, mes iš tiesų nežinome, su kokiomis priemonėmis bus plaunamas mūsų automobilis. O tai – vienas iš esminių dalykų.

„Mažai kas žino, bet rūgštinės priemonės gadina gumines, chromuotas ir kitas detales, tačiau šarminės priemonės yra kelis kartus brangesnės“, – sako ekspertas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)