Keitimo intervalą lemia pavarų dėžės tipas

„Pavarų dėžės, kaip ir variklio, alyvą reikia stebėti ir laiku keisti tokiais intervalais, kokius nurodo gamintojas. Ypač atidiems reikia būti automobilių su automatine pavarų dėže savininkams, nes čia net menkiausias alyvos trūkumas gali sukelti rimtų gedimų, o bet kokie eksperimentai – kainuoti brangiai“, – esminį principą įvardija pasaulyje pirmaujančio alyvos ir tepalų gamintojo „Total“ atstovybės Lenkijoje techninio skyriaus vadovas Andrzejus Husiatynskis.

Pasak techninio skyriaus vadovo, automatinės pavarų dėžės alyvą reikia keisti priklausomai nuo dėžės tipo ir nuvažiavus skirtingą kiekį kilometrų.

„Vairuotojams, kurių automobiliuose įtaisyta dvigubos sankabos transmisija (DSG), ypač populiari „Volkswagen“, „Audi“, „Ford“ ar „Porsche“ markės automobiliuose, alyvą keisti patariama kas 50 000–80 000 km. Jeigu jūsų automobilio transmisija belaipsnė (CVT), tuomet keisti alyvą rekomenduojama kas 60 000–120 000 km“, – patarė specialistas.

Ekspertas pastebi, jog alyvos keitimo intervalas dažniausiai būna nurodytas automobilio gamintojo rekomendacijose, tačiau pasitaiko, kad kai kurie automobilių gamintojai nurodo, jog pavarų dėžei nereikalinga jokia priežiūra. A. Husiatynskio teigimu, net ir tokiu atveju nuvažiavus 250 000 km reikia keisti alyvą ir filtrus; patingėjus tuo pasirūpinti neišvengiama problemų.

Dažniausia gedimo priežastis – alyvos trūkumas

Vilniuje įsikūrusio autoserviso vadovo Tomo Marecko teigimu, ne visi vairuotojai supranta, kad automatinėms pavarų dėžėms alyvos keitimas yra būtinas. Prisirinkę klaidinančios informacijos vairuotojai nusprendžia to nedaryti, tačiau vėliau vis tiek būna priversti kreiptis pagalbos.

„Naujų automobilių savininkai nekeitę alyvos gali nuvažiuoti ir 200 tūkst. km, tačiau vėliau vis tiek susidurs su problemomis. Net ir tuo atveju, jei nusipirkęs dėvėtą automobilį vairuotojas laiku pastebi, kad nebuvo keista automatinės pavarų dėžės alyva, ir tuo pasirūpina, labai tikėtina, jog tolimesnių problemų išvengti nepavyks, nes alyvos keitimas – prevencinis veiksmas“, – apie darbe pasitaikančias situacijas pasakoja ekspertas.

T. Marecko teigimu, jeigu vairuotojas neranda gamintojo pateiktos informacijos apie automobilio alyvos keitimo intervalą, o automobilio prietaisų skydelyje nėra įrengta įspėjimo lemputė, užsideganti, kai kyla problemų pavarų dėžėje, tuomet reikėtų įvertinti pačios alyvos būklę. Pirmieji požymiai – patamsėjusi spalva ir juntamas naftos produktų degimo kvapas.

„Naujai pakeista tvarkingos automatinės transmisijos alyva yra rausvos, žalsvos arba gelsvos spalvos, tad jei pavarų dėžės karteryje matoma alyva yra pageltonavusi ar net pajuodavusi, ją reikia keisti“, – aiškino T. Mareckas.

Specialisto teigimu, labai svarbu periodiškai patikrinti automatinės pavarų dėžės alyvos lygį, nes tai – viena iš dažniausių automatinių pavarų dėžių gedimo priežasčių.

„Pirmas signalas – jei pavarų dėžė pradėjo pavaras jungti aštriau. Pavarų perjungimas važiuojant automobiliu su automatine pavarų dėže turi vykti sklandžiai, tad jei pajutote, kad aukštesnė pavara jungiama pavėluotai, turėtume patikrinti pavarų dėžės alyvos lygį“, – teigė specialistas.

T. Marecko teigimu, nauji automobilių modeliai dažniausiai nebeturi alyvos lygio matuoklio, todėl pačiam tai atlikti ne visada įmanoma. Netikrinant ar nekeičiant pavarų dėžės alyvos, ilgainiui gali tapti sunku įjungti pavarą arba jas jungiant bus juntamas trūkčiojimas. Blogiausiu atveju pavarų išvis bus neįmanoma įjungti ir automobilį teks transportuoti į autoservisą.

Permoka siekdami sutaupyti

Ekspertai įspėja, kad dažniausiai klaidas vairuotojai daro bandydami sutaupyti. „Total“ atstovas Andrzejus Husiatynskis akcentuoja, kad ypač svarbu naudoti tik tos specifikacijos bei sertifikacijos alyvą, kurią nurodo automobilio gamintojas.

„Pagailėjus pinigų kokybiškai alyvai ir pasirinkus pigesnę vėliau tenka kelias dešimtis kartų daugiau sumokėti už transmisijos remontą, todėl ypač svarbu atsižvelgti ir į alyvos kokybę. Taip pat patartina produktus rinktis tų gamintojų, kurie tiesiogiai bendradarbiauja su automobilių gamintojais ir vairuotojams gali pasiūlyti specializuotų alyvų įvairių tipų transmisijoms“, – aiškino „Total“ atstovas.

Kita dažniausiai pasitaikanti klaida, pasak T. Marecko, tinkamos specializacijos neturinčių meistrų pasirinkimas arba eksperimentavimas savo jėgomis.

„Meistras, įgudęs keisti variklio alyvą, nebūtinai sugebės pakeisti transmisijos alyvą. Bandyti sutaupyti ir šiuos darbus atlikti savarankiškai taip pat nėra gera mintis. Be specialios įrangos iš pavarų dėžės pavyks išleisti tik apie 30–50 procentų senos alyvos, o joje likusi didesnė senos alyvos dalis neužtikrins gero tolimesnio automatinės pavarų dėžės darbo“, – aiškina specialistas.

Šiandien automatinės pavarų dėžės alyvos keitimas, priklausomai nuo reikiamo jos kiekio, gali kainuoti nuo 25 eurų. Palyginkime – automatinės pavarų dėžės remonto kaina, patingėjusiems ją tinkamai prižiūrėti, gali skirtis ir aštuonis kartus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (422)