„Lyginant Baltijos šalių vairuotojų automobilių priežiūros įpročius, lietuvius būtina minėti kaip geriausiai ir dažniausiai transporto priemonių švara besirūpinančius vairuotojus“, – sako draudimo bendrovės „Gjensidige“ Žalų departamento vadovė Baltijos šalims Viktorija Katilienė.

Tyrimo duomenimis, kartą per savaitę automobilį nuplauna 12 proc. Lietuvos, 10 proc. Latvijos ir 4 proc. Estijos vairuotojų.

„Visų Baltijos šalių žmonės šią vasarą dažniau keliaus automobiliais tiek mieste, tiek tarpmiestiniais bei magistraliniais keliais, todėl sėsti prie vairo reikėtų esant švariems langams, veidrodėliams bei valstybiniams numeriams. O leidžiantis į kelią – turėti pakankamą kiekį langų valymo skysčio ir kokybiškus valytuvus. Jų kokybė yra išties svarbi, nes ant stiklo likęs vandens perteklius saulėtomis dienomis gali laužti spindulius ir taip apakinti vairuotoją“, – tvirtina draudimo bendrovės atstovė.

Draudimo bendrovės atstovė atkreipia dėmesį, kad prieš kelionę automobilio langus būtina plauti ne tik iš išorės, bet ir iš vidaus. „Viduje ant stiklo daugiausiai galima rasti pirštų antspaudų ir dulkių, vidinę lango pusę plauti galima rečiau, tačiau nevalia jos iš viso užmiršti“, – pabrėžia V. Katilienė.

Draudikės teigimu, priekinis prietaisų skydelis ir kitos automobilių vidaus detalės yra pagamintos iš plastiko ir vinilo. „Šiose medžiagose yra riebalų, kurie, esant karštam orui, garuoja ir nusėda ant priekinio stiklo. Taigi, vasarą jie daug dažniau sėda ant vidinės priekinio stiklo pusės ir ją reikia valyti bent porą kartų per mėnesį“, – sako V. Katilienė.

Naujausi tyrimai rodo, kad daugiau nei pusė Latvijos vairuotojų skiria dėmesį automobilių švarai tada, kai jie tampa nešvarūs. Taip elgiasi 57 proc. Latvijos, 53 proc. Estijos ir 47 proc. mūsų šalies vairuojančių žmonių. Penktadalis visų trijų Baltijos šalių vairuotojų transporto priemonę nuplauna kartą per mėnesį.

Draudimo bendrovės atstovės teigimu, visų trijų Baltijos šalių vairuotojai yra įgiję įprotį rūpintis automobilio švara. „Esame įpratę papildyti degalų baką, pasirūpinti padangomis, periodiškai rūpintis ir automobilio švara. Vairuotojai, kurie automobilio langų ir stiklų švara rūpinasi patys, turėtų neužmiršti svarbios taisyklės – valant stiklus automobilis turėtų stovėti šešėlyje, tuomet pavyks geriau pamatyti visus nešvarumus ir juos kruopščiai nuvalyti“, – teigia draudimo bendrovės Žalų departamento vadovė Baltijos šalims.

Pasak draudikės, veidrodėlių švara taip pat nemažiau svarbi. „Matomumas per veidrodėlius taip pat gali pabloginti arba pagerinti vairavimo kokybę. Veidrodėliai valytuvų neturi, todėl reikėtų nepamiršti juos nuvalyti rankiniu būdu“, – pabrėžia specialistė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)