Šiandien ekspertai sako, kad kadaise rekomenduotas alyvos keitimo intervalas kas tris mėnesius arba kas 5 tūkst. kilometrų yra pasenęs ir kad daugeliu automobilių galima ramiai nuvažiuoti didesnį atstumą prieš keičiant variklio alyvą. Jeigu alyvą keisite dažniau, nei būtina, varikliui nuo to geriau nebus, informuoja auto.howstuffworks.com. Žinoma, nebus ir blogiau, tačiau tik be reikalo švaistysite pinigus, laiką ir alyvą. Nepamirškite, jog dar tinkamos naudoti alyvos išpylimas didina neigiamą poveikį aplinkai.

Yra keturi pagrindiniai „rekomenduojami“ alyvos keitimo intervalai, paremti konkrečiomis automobilio eksploatavimo sąlygomis ir gamintojo specifikacijomis:

  • keitimas kas 1 500 kilometrų arba kas šešis mėnesius;
  • keitimas kas 5 tūkst. kilometrų;
  • keitimas kas 8–12 tūkst. kilometrų;
  • keitimas kas 16–24 tūkst. kilometrų.


Išsamiau panagrinėkime kiekvieną atvejį.

Keitimas kas 1 500 kilometrų

Jeigu kai kurie specialistai tvirtina, kad alyvos keitimas kas 5 tūkst. kilometrų yra per dažnas, kodėl egzistuoja rekomendacija keisti dar dažniau? Viskas priklauso nuo jūsų važiavimo įpročių. Jei daugiausia važiuojate nedideliais atstumais, pavyzdžiui, 15 kilometrų ar mažiau, variklio alyvą derėtų keisti dažniau nei kas 5 tūkst. kilometrų dėl dviejų priežasčių.

Jeigu nevažinėjate ilgais atstumais pastoviu dideliu greičiu, pavyzdžiui, automagistralėse, jūsų automobilio variklis nepakankamai įšyla, kad išgarintų sistemoje susikaupusį kondensatą, dėl kurio alyva sparčiau praranda tepamąsias savybes.

Jei daugiausia važiuojate nedideliais atstumais, pavyzdžiui, 15 kilometrų ar mažiau, variklio alyvą derėtų keisti dažniau nei kas 5 tūkst. kilometrų.

Variklis labiausiai dėvisi užvedant automobilį, taip pat jam ne į naudą važiavimas nedideliais atstumais. Tokiu atveju daromą žalą padės sumažinti dažniau keičiama alyva. Trumpai tariant, jeigu važinėjate nedažnai ir per metus susukate gerokai mažiau kilometrų, nei techninės priežiūros knygelėje nurodytas alyvos keitimo kilometražas, alyvą vis tiek keiskite du kartus per metus, nes ji sensta net varikliui nedirbant.

Dažnesnis keitimas

Kai kurie automobilių ekspertai teigia, kad alyvos keitimas kas 5 tūkst. kilometrų naudingas tik autoservisams. Juk kuo dažniau važiuosite keisti alyvos, tuo daugiau jie uždirbs. Kita vertus, jeigu turite senesnį automobilį, kurio gamintojas rekomenduoja šį intervalą, verčiau jo laikykitės.

Žurnale „Scientific American“ rašoma, jog geriau variklio alyvą keisti ilgesniais intervalais. Konkrečiai – kas 8–12 tūkst. kilometrų, nes šie skaičiai nurodyti daugelio automobilių naudotojo vadovuose. Minėtasis intervalas darosi vis populiaresnis, nors kai kurie automobilių gamintojai rekomenduoja atsižvelgti ir į vairavimo stilių bei įpročius.

Pavyzdžiui, jeigu jūsų automobilis yra palyginti naujas ir paprastai važiuojate 20 minučių ar daugiau gana pastoviu greičiu, o ne nuolat stovinėjate prie šviesoforų, variklio alyvą galite keisti rečiau. Visgi jei jūsų automobilis yra senesnis, geriausia vadovautis gamintojo nurodytais keitimo intervalais.

Keitimas kas 16 tūkst. kilometrų

Jeigu jūsų automobilio gamintojas rekomenduoja sintetinę alyvą arba patys nusprendėte pilti tokią alyvą, tarp keitimų galite nuvažiuoti 16 tūkst. ir daugiau kilometrų. Nors sintetinė alyva yra gerokai brangesnė už įprastą, ji turi daugiau pranašumų: pasižymi geresnėmis tepamosiomis savybėmis ir mažiau kenkia aplinkai.

Aišku, galima ginčytis, ar verta pereiti prie sintetinės alyvos. Vieni ekspertai sako, kad daugeliu atveju verta, tačiau vartotojų organizacija „Consumer Reports“ nurodo, jog, apskritai paėmus, nereikia į savo automobilio variklį pilti sintetinės alyvos, jeigu ji nėra būtina. Jei dažnai tempiate sunkius krovinius, sintetinė alyva gali sušvelninti variklio patiriamas papildomas apkrovas. Jeigu jūsų automobilio silpnoji vieta – variklį užkemšančios pasenusios alyvos nuosėdos, sintetinė alyva gali padėti sumažinti šią problemą ir pailginti variklio eksploatavimo laiką.

Ką reiškia tam tikros lemputės prietaisų skydelyje

Patogiausia tiesiog skaičiuoti kilometrus tarp alyvos keitimų, tačiau kai kurių automobilių gamintojai palengvino šį procesą ir prietaisų skydelyje įmontavo indikatorių, rodantį, jog laikas pakeisti variklio alyvą. Šis indikatorius yra vadinamosios alyvos eksploatavimo trukmės stebėjimo sistemos dalis. Sistema fiksuoja nuvažiuotus kilometrus ir naudoja automobilio kompiuterio išanalizuotus jūsų vairavimo įpročių duomenis, kad nustatytų, kada metas keisti alyvą. Užsidegus indikatoriaus lemputei, reikėtų kaip įmanoma greičiau pakeisti variklio alyvą, bet nedelsiant lėkti į autoservisą nebūtina.

Jeigu jūsų automobilyje yra alyvos eksploatavimo trukmės stebėjimo sistema, atkreipkite dėmesį, kad keitimo indikatoriaus lemputė skiriasi nuo alyvos slėgio indikatoriaus lemputės, kuri užsidega, jeigu variklis tepamas netinkamai, nes yra per mažai alyvos, sugedo alyvos siurblys, atsirado nuotėkis ar kitas gedimas. Išmokite atskirti šias dvi lemputes, nes, pradėjus degti alyvos slėgio indikatoriui, privalote kuo greičiau sustoti ir išjungti variklį, kad išvengtumėte jo pažeidimų.

Įpraskite tikrinti variklio alyvos lygį bent kartą per mėnesį, jog įsitikintumėte, kad variklis nedegina alyvos ir nėra nuotėkio. Jeigu alyvos yra mažai, papildykite. Gera alyva turėtų būti šviesiai rudos arba juodos spalvos. Tiesa, Amerikos automobilių asociacija įspėja, kad spalva – ne vienintelis alyvos kokybiškumo rodiklis. Jeigu alyva yra drumzlina arba tamsi, galbūt laikas ją pakeisti, o jei ji yra balkšvos spalvos, gali būti, kad į alyvą patenka aušinimo skysčio. Taip pat verta įsidėmėti, kad automobiliuose su alyvos eksploatavimo trukmės stebėjimo sistema paprastai nebūna alyvos lygio matuoklio.

Koks yra šio straipsnio moralas? Jeigu nežinote, kaip dažnai keisti variklio alyvą ar kaip ją patikrinti tarp keitimų, vadovaukitės automobilio naudotojo vadovu. Taip užtikrinsite savo variklio ilgaamžiškumą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (160)