Tais atvejais, kai automobilį techninei apžiūrai teikia profesionalūs vairuotojai, kurių gebėjimas saugiai pravažiuoti per patikros liniją ir tinkamai įvykdyti techninės apžiūros kontrolieriaus nurodymus, nekelia abejonių, pvz., autobusų, krovininių automobilių, specialiųjų transporto priemonių (policijos, greitosios medicininės pagalbos automobilių) vairuotojai, per patikros linijas gali pravažiuoti ir patys.

Dar vienas svarbus dalykas, susijęs su technine apžiūra karantino laikotarpiu – terminai. Susisiekimo ministro įsakymu techninę apžiūrą atidėjus iki dienos, kai bus paskelbta karantino režimo pabaiga ir 30 kalendorinių dienų po jo, tačiau naujos techninės apžiūros galiojimas skaičiuojamas nuo TA rezultatų ataskaitos eilutėje „(8) Techninė apžiūra galioja iki“ nurodytos datos. T. y. karantinas neprailgins šiuo metu galiojančios dviejų metų techninės apžiūros intervalo.

Jei apžiūros atlikimo data buvo atidėta dėl karantino, automobilininkas atvykęs į TA stotį vėliau, gaus trumpesnį apžiūros galiojimą tiek dienų, kiek vėliau atvyko nuo paskutinės apžiūros galiojimo pabaigos. Pvz., M1 klasės automobilio apžiūra baigėsi balandžio 6 dieną, o savo transporto priemonę patikrino gegužės 13 dieną, naujoji apžiūra galios iki 2022.04.06.

Todėl asociacijos „Transeksta“ specialistai rekomenduoja atidėti vizitą į TA stotį tik tais atvejai, kai iš tiesų būtina. Dabar patikrinti transporto priemonę galima greičiau ir paprasčiau. Pasibaigus karantino laikotarpiui TA centrų apkrovimas neabejotinai smarkiai išaugs.

Automobilininkams karantino metu nereiktų baimintis ir baudų už važinėjimą be techninės apžiūros, kai šį faktą fiksuoja ne kelių policijos pareigūnai, o jų naudojama speciali įranga. Duomenys apie transporto priemones su šiuo laikotarpiu pasibaigusia TA automatiškai perkeliami į Centralizuotą techninės apžiūros duomenų bazę (CATDB). Svarbu tik tai, kad automobilis būtų techniškai tvarkingas.

Draudimo kompanijų specialistai savo ruožtu pabrėžia, kad atsitikus incidentui kelyje vertinama ne tai ar transporto priemonė turi galiojančią TA, bet kokią įtaką avarijai turėjo automobilio techninė būklė. Tarkim jei buvo eksploatuojamas automobilis su visiškai sudėvėta stabdžių sistema ir kaip tik dėl to kažkas patyrė nuostolių ar buvo sužeistas, žalą padengusi draudimo kompanija gali pasinaudoti regreso teise.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)