Tiesa, imtis tokių priemonių rekomenduojama tuo atveju, jeigu automobilyje buvo koronavirusu užsikrėtęs ar su infekuotais bendravę žmonės. Ir nors kol kas Lietuvoje suskaičiuoti 34 užsikrėtę žmonės, o stebima daugiau nei 40 tūkst., tikėtina, kad per artimiausias dienas skaičiai augs. Tad imtis priemonių niekada nėra vėlu.

Kaip pataria Jennifer Stockburger, „Consumer Reports“ atstovė, tuo atveju, jeigu automobilyje keliavo kažkas, kam iš tiesų pasireiškė ligos simptomai, reikėtų nuvalyti nemažai paviršių.

„Turėtumėte nuvalyti visus dažnai liečiamus paviršius: vairą, durų rankenas, pavarų svirtį, visus mygtukus, jutiklinius ekranus, valytuvų ir posūkių signalų svirteles, sėdynių reguliatorius, durų kišenes, centrinį porankį, vidines durų rankenas“, – vardino specialistė.

Anot jos, ši informacija ypač svarbi tiems, kurie savo automobilius naudoja keleiviams vežti, dirba taksi ar pavėžėjų bendrovėse.

Kaip dezinfekuoti automobilį?

Visgi kitaip nei namuose esantys paviršiai, nemažai automobilio elementų yra gerokai jautresni ir ne tokie atsparūs, kaip, pavyzdžiui, virtuvės stalas ar kriauklė. Nepaisant to, tikina ekspertai, dauguma buityje naudojamų valiklių išties tinkami kovai su koronavirusu.

Kaip aiškino šiuo metu Vilniuje dezinfekcijos paslaugą pradėjusios teikti įmonės „Grinda“ atstovas Egidijus Steponavičius, dažniausiai efektyviausios paprasčiausios priemonės, pavyzdžiui, dezinfekcinis skystis.

Anot jo, pirmiausia, prieš atliekant automobilio dezinfekciją, reikia pasirūpinti vienkartinėmis pirštinėmis, vienkartinėmis servetėlėmis, o jeigu yra galimybė – užsidėti ir apsauginius akinius.

Valant automobilį, reikėtų judėti nuo mažiausiai užterštų paviršių link labiausiai užterštų. Baigus valymą, vienkartines priemones reikia sudėti į maišelį ir išmesti taip, kad nekiltų užkrato pavojus. o daugkartinio naudojimo priemones dezinfektuoti. Galiausiai, nepamiršti tinkamai ir kruopščiai nusiplauti rankų su muilu arba jų dezinfektuoti.

Vilniaus viešojo transporto stotelėse rankų dezinfekcija

Nuo ko pradėti dezinfekciją?

E. Steponavičiaus teigimu, su dezinfekciniu skysčiu automobilyje turėtų būti nuvalyti kieti paviršiai: vairas, rankenos, stiklai.

Kiti paviršiai, tokie, kaip interjeras, turėtų būti dezinfekuojami naudojant buitinį purkštuvą. Po šios procedūros automobilis turėtų būti paliktas bent kelioms valandoms, jei yra galimybė – visai nakčiai.

Galiausiai, ryte atėjus į automobilį, po dezinfekcijos jį būtina išvėdinti.

Kokias priemones rinktis?

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras akcentuoja, kad nejautrius paviršius galima valyti ir buitiniu balikliu, kuriame chloro koncentracija yra 0,5 proc. (skiedžiama 1:50 santykiu su vandeniu). Tačiau paviršius pirmiausia turėtų būti nuvalytas su paprastu muilu ar plovikliu su vandeniu ir tik tada dezinfekuojama balikliu. Tačiau verta žinoti, kad baliklis tinkamas tik kai kurioms detalėms automobilio išorėje.

Tinkami dezinfekcijai ir tie skysčiai, kurių sudėtyje yra ne mažiau nei 70 proc. etanolio. Be to, „Yanfeng Automotive Interiors“ vykdomasis direktorius pasaulinėms naujovėms Jeffas Stoutas pabrėžia, kad kone visi automobilio paviršiai gali būti dezinfekuojami naudojant izopropilo alkoholį. Pastarasis lengvai randamas daugumoje automobilių prekėms skirtoje parduotuvių. Būtent šį skystį detalėms valyti gamyklose naudoja ir J. Stouto atstovaujama įmonė.

Anot specialisto, jeigu izopropilo alkoholį galima naudoti netgi įtrinant tekstilines automobilio detales, jis perspėja dezinfekcijai šiukštu nenaudoti automobilio salone baliklių ar vandenilio peroksido, mat šie greičiausiai sugadins paviršius, ant kurių bus užpilti. Be to, nepatariama naudoti amoniako turinčių priemonių ant jutiklinių ekranų, mat šių paviršiuje esančios apsaugos nuo akinimo ir pirštų antspaudų gali būti sugadintos.

Jo nuomone, netgi įprasti muilas ir vanduo gali pagelbėti automobilio dezinfekcijai, mat šios priemonės itin tinkamos tekstilei, odos paviršiams. Tiesa, čia J. Stoutas perspėja, kad trynimas nėra išvengiamas, mat tik taip galima užtikrinti, jog virusai bus sunaikinti, visgi persistengti nereikėtų. Ypač tais atvejais, kai, pavyzdžiui, sėdynių oda jau trūkinėja.

Galiausiai, dezinfekavus automobilį svarbu nepamiršti higienos ir savisaugos priemonių. Mat galite valyti automobilį kiek tik įstengiate, tačiau jei pamiršite patys plauti rankas su muilu, naudoti dezinfekantų, visas darbas nueis perniek.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)