Dar praėjusių metų gruodį Lietuvos Transporto priemonių draudikų biuras paskelbė, kad nuo šiol vairuotojams nebereikia vežiotis popierinių eismo įvykių deklaracijų – užteks turėti išmanųjį telefoną ir jo naršyklėje surinkti www.draudimoivykiai.lt.

Tiesa, nors programėlė veikia jau tris mėnesius, ja pasinaudoti ryžtasi vos vienas iš šimto vairuotojų. Likusi dalis laukia policijos pareigūnų arba pildo popierines deklaracijas, nors, anot draudikų, programėle deklaravus eismo įvykį, netgi išmokos už patirtą žalą atkeliautų greičiau.

„Apie pusė popierinių deklaracijų užpildomos su klaidomis. Būna netiksliai nubraižytos eismo įvykio schemos, nepateikta kita reikalinga informacija, pasitaiko neįskaitomai užpildytų laukų. Tokiais atvejais gaištamas laikas, nes reikia išsiaiškinti detales. Kartais dėl įvykio metu patirto streso ar kitų priežasčių nurodomos visiškai nelogiškos ir nerealios eismo įvykio aplinkybės. Programėlė tiesiog neleistų baigti pildyti deklaracijos su tokiomis aplinkybėmis. Elektroninės deklaracijos taip pat leidžia išvengti kai kurių atvejų, kai mėginama pasinaudoti sutrikusiu vairuotoju, pakeičiant atsakomybę“, – aiškina draudimo bendrovės BTA Ekspertizių skyriaus vadovas Andrius Žiukelis.

Jeigu jau patekote į eismo įvykį ir neturite popierinės eismo įvykio deklaracijos, savo išmaniojo telefono ekrane, naršyklėje, surinkite www.draudimoivykiai.lt adresą. Atkreipkite dėmesį, kad tą patį gali padaryti ir kitas avarijos dalyvis: sistema atpažins, kad tai tas pats eismo įvykis, ir sujungs viską į vieną bendrą deklaraciją. Taip pat verta žinoti ir tai, kad nebūtina prisijungti tam, kad galėtumėte deklaruoti avariją – tą galima padaryti ir neprisijungus prie sistemos.

Kada programėle nepasinaudosite?

Pradėjus deklaravimo procesą, programėlė atkreips vairuotojo dėmesį į tai, kad reikia įjungti automobilio avarinius žibintus, pastatyti avarinio sustojimo ženklą, taip pat – apsivilkti šviesą atspindinčią ryškiaspalvę liemenę.

Tais atvejais, jeigu yra sužalotų žmonių, taip pat yra padaryta žala statiniams, kelio įrenginiams ir pan., susidūrė daugiau negu du automobiliai, nesutariama, kas kaltas dėl avarijos, pasinaudoti programėle ir užpildyti eismo įvykio deklaracijos nepavyks.

Pranešti draudimo bendrovei apie eismo įvykį nepavyks ir tuo atveju, jeigu bent vienas iš automobilių registruotas ne Lietuvoje ar eismo įvykis įvyko ne Lietuvoje.

Jei nė viena iš šių sąlygų neatitinka esamos situacijos, galite tęsti deklaracijos procesą.

Kaip užpildyti skaitmeninę eismo įvykio deklaraciją

Ką reikia nurodyti

Pirmiausia paprašoma nurodyti abiejų transporto priemonių valstybinius numerius. Šiuos įvedus, sistema atpažįsta, ar kokios tai yra transporto priemonės. Atkreipkite dėmesį, ar tai, ką matote prieš akis, yra nurodyta ir sistemoje.

Toliau reikės užpildyti savo kontaktinius duomenis: vardą, pavardę, nurodyti gimimo metus, gyvenamosios vietos adresą. Šis jums vedant duomenis parenkamas automatiškai iš sąrašo. Galiausiai reikės nurodyti valstybę. Atkreipkite dėmesį, kad nurodžius valstybę, pagal ją automatiškai parenkamas ir telefono kodas. Galiausiai reikės įvesti vairuotojo pažymėjimo numerį, o jeigu šio dokumentu nesivežiojate su savimi – asmens kodą.

Kaip nurodyti apgadinimus

Nurodant, kaip automobilis apgadintas, užteks pirštu pasirinkti, kurios automobilio vietos yra pažeistos. Visgi atkreipkite dėmesį, kad užfiksuoti apgadinimus prašoma ir raštu.

Pasirinkimas itin detalus: išskirti priekiniai ir galiniai buferiai, ratai, stogas, žibintai, durelės, veidrodėliai ir kitos esminės automobilio dalys.

Galiausiai, baigiant fiksuoti apgadinimus, nepamirškite rodyklę nurodyti pirminio smūgio vietos. Ją paprasčiausiai į reikiamą vietą galite stumti pirštu mobiliojo telefono ekrane.

Kaip užpildyti skaitmeninę eismo įvykio deklaraciją

Nepamirškite antro automobilio

Procedūros metu reikia užpildyti ir antrojo automobilio vairuotojo duomenis. Reikia nurodyti jo vardą, pavardę, telefono numerį, asmens kodą (arba vairuotojo pažymėjimo numerį), nurodyti gyvenamąją vietą, gimimo datą.

Taip pat, schemoje pažymėti, kurios automobilio dalys buvo apgadintos, nurodyti smūgio vietą bei pateikti apgadinimų sąrašą.

Viską nufotografuokite

Dažnai į eismo įvykį patekę vairuotojai pasidaro jo nuotraukų, tačiau ne visada tokių, kokių gali reikėti draudimo bendrovei. Todėl programėlėje aiškiai išvardyta, ką turite nufotografuoti.

Pirmiausia – keliomis nuotraukomis užfiksuokite eismo įvykio vietą, kad matytųsi abi transporto priemonės.

Tuomet prašoma pateikti automobilių valstybinių numerių nuotraukas, o taip pat – atskirai abiejų avarijoje dalyvaujančių automobilių apgadinimų nuotraukas.

Palikta grafa ir papildomoms, įvykio aplinkybes paaiškinančioms, nuotraukoms.

Kaip užpildyti skaitmeninę eismo įvykio deklaraciją

Nurodykite aplinkybes ir vietą

Taip pat vairuotojų prašoma nurodyti, kokiomis aplinkybėmis įvyko eismo įvykis. Tą padaryti itin paprasta, mat programėlėje užtenka tiesiog pažymėti reikiamas varneles.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad programėlės tinklumui reikalinga įjungti telefono GPS funkciją. Pastaroji leidžia tiksliai užfiksuoti eismo įvykio vietą ir padeda ją nurodyti žemėlapyje. Be to, nepamirškite pasinaudoti ir laiko žymekliu bei nurodyti tikslų eismo įvykio laiką.

Galiausiai teks pateikti eismo įvykio schemą. Čia ją galima užfiksuoti trimis būdais: piešti tiesiog programėlėje, įkelti, pavyzdžiui, ant lapo nupieštos eismo įvykio schemos nuotrauką, arba tiesiog įkelti nuotrauką iš galerijos.

Jeigu pasirinksite galimybę piešti schemą programėlėje, čia galėsite nurodyti kelio tipą, ką darė abu vairuotojai, pažymėti šviesoforus, kitų transporto priemonių buvimo vietą, taip pat pasukti automobilius reikiama kryptimi, kad schema būtų aiškesnė. Svarbu nubraižius schemą nepamiršti jos dešinėje pusėje viršuje paspausti žalią išsaugojimo mygtuką.

Be to, jeigu yra eismo įvykio liudininkų, galite įtraukti jų duomenis į deklaraciją – draudikams tai pravers aiškinantis avarijos aplinkybes.

Kaip užpildyti skaitmeninę eismo įvykio deklaraciją

Iš karto draudimo bendrovei

Galiausiai – nurodykite eismo įvykio kaltininką paprasčiausiai pasirinkdami jį iš dviejų vairuotojų sąrašo. Priešpaskutinis veiksmas leis peržiūrėti visą užpildytą eismo įvykio deklaraciją ir pasitikrinti, ar duomenys užpildyti teisingai.

Paskutiniu žingsniu užpildytą deklaraciją reikės pasirašyti. Tą galite padaryti tiesiog spustelėję ant reikiamo laukelio ir pirštu pasirašydami ant telefono ekrano.

Pasirašius ir patvirtinus deklaraciją, jos duomenys iš karto išsiunčiami draudimo bendrovei, kuri gali pradėti žalos atlyginimo procesą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)