Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) Ūmių apsinuodijimų skyriaus vedėja Gabija Laubner pasakojo, jog vairuoti pavartojus kai kurių vaistų gali būti taip pat pavojinga, kaip prie vairo sėsti apsvaigus nuo alkoholio. O kai kuriais atvejais pavojus gali būti netgi didesnis.

Lyg vairavimas išgėrus

Medikė atkreipė dėmesį, jog vairavimas reikalauja išskirtinio vairuotojų susikaupimo, koncentracijos, dėmesio ir greitos reakcijos, tačiau šie gebėjimai išgėrus alkoholio silpsta. Lygiai taip pat vairuotojas gebėjimą valdyti transporto priemonę praranda ir vartodamas tam tikrus vaistus.

Vieni tokių vaistų yra benzodiazepinai – raminamieji ir migdomieji, kurie sukelia mieguistumą bei slopinimą. Išgėręs šių vaistų žmogus gali jaustis apsvaigęs, jam gali pradėti dvejintis akyse ar atsirasti koordinacijos sutrikimų.

„Tokie vaistai atpalaiduoja raumenis, bet prie vairo sėdintis žmogus negali būti atsipalaidavęs. Jam reikalingas budrumas ir staigi reakcija, todėl tokių vaistų vartojimas yra lygiai taip pat nesuderinamas su vairavimu, kaip ir alkoholis“, – aiškino G. Laubner.

Didėja rizika užmigti

Pavojus kyla ir dėl to, kad vartojant tokius vaistus atsiranda mieguistumas. Kitaip tariant, bet kuriuo metu prie vairo sėdintis žmogus gali užmigti. Tai itin pavojinga, nes mieguistas žmogus gali nesureaguoti, kad automobiliai priešais jį stabdo, taip pat išvažiuoti į priešingos krypties eismo juostą. Tokiose avarijose sužalojimų išvengti nepavyks, o ne taip retai tokie eismo įvykiai baigiasi tragiškai.

„Migdomieji ir raminamieji vaistai smegenyse veikia tuos pačius receptorius, kaip ir alkoholis. Tai reiškia, kad esant didesnei jų koncentracijai, sąmonė slopinama netgi iki komos. Tokie vaistai skiriami, jei žmogus yra neramus, jaučia baimę, paniką ar reikia atpalaiduoti raumenis, todėl jei jų pavartojęs žmogus sėda prie vairo, jis labai rizikuoja ne tik savo, bet ir kitų gyvybe“, – aiškino medikė.

Vaistus vartojantis vairuotojas

Elementaru, tačiau pavojinga

Nors raminamųjų ar kitų psichiką veikiančių vaistų nevartojate, nereikėtų skubėti gerti ir kitų, pavyzdžiui, nuskausminamųjų arba kosulį malšinančių vaistų. G. Laubner aiškino, jog stiprūs nuskausminamieji bei vaistai nuo kosulio taip pat savo sudėtyje turi medžiagų, kurios slopina sąmonę bei žmogaus reakciją, atidumą ir koordinaciją.

Pavojų gali kelti netgi paprasti vaistai nuo peršalimo: dažnas iš jų slopina ir kelia mieguistumą, todėl visuomet būtina atidžiai perskaityti informacinį lapelį, o geriausia – pasitarti su vaistininku, ar išgėrus vieno ar kito vaisto galima vairuoti.

G. Laubner pabrėžė, kad įvairios tinktūros, kurios vartojamos siekiant reguliuoti širdies darbą, sudėtyje turi didelę koncentraciją etanolio – alkoholio. Didesnį kiekį šių vaistų vartojančių žmonių kraujyje alkoholio koncentracija gali būti panaši, kaip pavartojus didesnį kiekį svaigiųjų gėrimų.

Vaistus vartojantis vairuotojas

Medikė akcentavo, kad prieš vartojant kiekvieną vaistą vairuotojai turėtų pasitarti su gydytojais ar vaistininkais bei būtinai perskaityti informacinį lapelį. Specialistė aiškino, kad kartais žmonės net patys neįsivaizduoja, kokių skaudžių padarinių gali turėti neįvertinta rizika vairuojant, kai sąmonę veikia vaistai.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)