Pirmiausia, dar prieš išsiruošiant į kelionę, reikėtų pasirūpinti automobilio švara ir jam būtinais skysčiais. Šių metų žiema gana pavasariška, todėl dėl oro temperatūros svyravimų, skirtingu paros metu gali prireikti skirtingų priemonių, kad kelionės neapkartintų problemos.

Visi automobilio stiklai turi būti švarūs ne tik iš išorės, bet ir iš vidaus. Saulėtomis dienomis dulkių sluoksnis ar pirštų antspaudai ant automobilio priekinio stiklo gali apsunkinti matomumą, purvinas stiklas kitaip laužia saulės spindulius, kurie gali akinti ar kitaip trukdyti susikoncentruoti į vairavimą.

Taip pat reikia pasitikrinti, ar langų skysčio yra pakankamai. Jei pastebėjote, kad jo gali neužtekti ar jis jau yra pasibaigęs, pasirūpinkite langų skysčio talpos papildymu, mat prapliupus lietui ar važiuojant šlapiu keliu, priekinis langas labai greitai bus užneštas purvu. Jei jo negalėsite nuvalyti, saugiai važiuoti taip pat negalėsite.

Vairuotojai turėtų nepamiršti, jog žiemą tamsus paros laikas trunka ilgiau, todėl turėtų padaryti viską, kad matomumo niekas neribotų.

Įsitikinkite, ar galėsite sustoti laiku

Prieš ilgą kelionę reikėtų pasirūpinti stabdžių skysčiu. Anot ekspertų, šį skystį pamiršta labai daug lietuvių, manydami, kad automobilyje jis cirkuliuoja uždarame rate ir nėra veikiamas išorinių veiksnių.

Automobilio stabdžiai

Stabdžių sistemoje esantis skystis laikui bėgant gali prarasti savo savybes – dėl drėgmės, sistemoje gali atsirasti vandens. Dėl šios priežasties ne tik sumažėja stabdžių efektyvumas, dėl ko pailgėja stabdymo kelias, tačiau ir atsiranda didesnė stabdžių skysčio užvirimo rizika – dėl įkaitusio skysčio, automobilio stabdžiai apskritai gali nustoti veikę.

Tai ypač aktualu tuo atveju, jeigu rengiatės keliauti į kalnus, kur leidžiantis ilgose nuokalnėse neišvengiamai prireiks daugiau stabdyti.

Apie viską pagalvokite iš anksto

Į kelioninį bagažą reikėtų įsidėti ir tempimo lyną, „krokodilais“ vadinamus užvedimo laidus, domkratą bei šiltesnius drabužius. Jei sugedus automobiliui ar patekus į smulkų eismo įvykį teks nemažai laiko sugaišti transporto priemonę taisant ar laukiant pagalbos, šitaip iš anksto pasirūpinsite šiluma. Turėdami kitus išvardintus įrankius, galėsite pagalbos prašyti iš pravažiuojančių vairuotojų.

Patariama turėti ir lipnios juostos bei plastikinių dirželių. Jei pakliūtumėte į smulkų eismo įvykį, šios priemonės padės sutvirtinti automobilį laikinai, kol pasieksite automobilių remonto dirbtuves ir galėsite gauti tinkamą pagalbą.

Svarbu per daug neatsipalaiduoti

Išsiruošus į kelionę žiemą, nereikėtų per daug atsipalaiduoti ir pamiršti manevravimo. Vairuotojas visos kelionės metu turėtų visą dėmesį būti sutelkęs į vairavimą bei tinkamai įvertinti oro ir eismo sąlygas. Tais atvejais, kai netikėtai užvažiuojate ant slidžios kelio dangos, venkite staigių manevrų bei pernelyg staigaus stabdymo, jei to nereikia, kad išvengtumėte eismo įvykio.

Užvažiavę ant ledo ir stipriai nuspaudę stabdžio pedalą ar staiga pasukę vairą, galite išprovokuoti automobilio slydimą, todėl, jei yra galimybė, stenkitės greitį mažinti palaipsniui.

Jei važiuojate apsnigtu keliu, taip pat reikėtų vengti staigių manevrų bei įvertinti provėžų gylį. Kai kuriais atvejais dėl susidariusių provėžų gali būti sunku ne tik aplenkti, tačiau ir prasilenkti su kitu automobiliu. Tokiais atvejais patariama nesikarščiuoti ir ramiai važiuoti paskui priekyje esančią transporto priemonę, kol ją aplenkti galėsite saugiai ir nerizikuodami.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)