Tam, kad tokių eismo įvykių pavyktų išvengti, vairuotojai, visų pirma, turėtų būti atidesni ir daugiau dėmesio skirti kelio ženklams. Nors saugaus eismo ekspertai dažnai akcentuoja, kad vairuotojai turėtų paisyti ne tik leistino, bet ir saugaus greičio, nereikėtų pamiršti, kad kai kuriuose kelio ruožuose sumažinti greitį reikėtų ne dėl slidaus kelio, sniego, ar lietaus, tačiau ir dėl laukinių žvėrių. Šis pavojus gali tykoti net ir esant idealioms eismo sąlygoms.

Svarbiausias patarimas

Važiuodami lėčiau, vairuotojai turės daugiau laiko, per kurį galės pastebėti šalia kelio ar ant jo esantį žvėrį. Tais atvejais, kai kelyje sutinkate laukinį gyvūną, reikėtų nepanikuoti, sumažinti greitį ir visiškai sustoti. Reikėtų vengti artėti prie žvėries ar bandyti jį nubaidyti naudojant garsinį signalą, mat ir vienu, ir kitu atveju žvėris gali išsigąsti ir pradėti bėgti bet kuria kryptimi.

Atminkite, kad nulėkti nuo kelio arba susidurti su kitomis transporto priemonėmis ne mažiau pavojinga, negu kliudyti gyvūną. Todėl stebėkite priešpriešinį eismą, ar galite išvažiuoti į priešpriešinio eismo juostą ir ar arti už jūsų dideliu greičiu nevažiuoja kitos mašinos. Svarbiausias patarimas, sumažinantis susidūrimų su gyvūnais tikimybę – temstant ir naktį važiuokite lėčiau, vairuokite atidžiai, išlikite budrūs, ypač važiuojant miškingomis vietomis.

Net ir tada, kai laukinis žvėris nuo kelio pasitraukia, vairuotojai neturėtų skubėti pajudėti iš vietos. Stirnos neretai keliauja būriais, todėl krūmuose ar miške gali būti daugiau gyvūnų, kurie, pajudėjus automobiliui, gali iššokti į kelią.

Laukiniai gyvūnai

Kaip apvažiuoti gyvūną

Kai įvažiuojate į ruožą, kuriame yra įspėjamieji ženklai apie laukinius žvėris, būkite atidūs – stebėkite automobilio veidrodėlius, sekite tai, kas vyksta ne tik prieš jūsų, tačiau ir prieš priekyje esantį automobilį. Tokiame kelio ruože reikėtų laikytis didesnio atstumo nuo priekyje esančių automobilių, mat jiems pradėjus staiga stabdyti, galima nespėti išvengti avarijos.

Jei gyvūnas iššoko staiga, vairuotojai turėtų nebijoti stipriau paspausti stabdžio pedalą. Tiesa, reikėtų vengti slydimo, todėl persistengti nereikėtų, o automobiliuose su ABS sistema vairuotojai turėtų pamėginti manevruoti, tai yra – apvažiuoti kliūtį stabdydami.

Jeigu sustoti visiškai nepavyksta, vairuotojai turėtų mėginti apvažiuoti ant kelio stovintį gyvūną. Tą reikėtų daryti iš priešingos pusės nei yra pasisukęs žvėris, t. y. jį apvažiuoti iš galo.

Nepamiršti saugumo elementų

Tada, kai susidūrimo su žvėrimi išvengti nepavyksta, vairuotojas ir keleiviai pirmiausia, turėtų patikrinti ar yra nukentėjusių, ir, jei reikia, kuo skubiau apie tai pranešti bendruoju pagalbos numeriu 112.

Jeigu yra galimybė, vairuotojas turėtų įjungti automobilio avarinės šviesos signalizaciją ir, dar neišlipęs iš automobilio, apsirengti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais.

Tik pasirūpinęs savo saugumu, vairuotojas apie eismo įvykio vietą turėtų įspėti kitus eismo dalyvius ir pastatyti avarinio sustojimo ženklą. Šis įspėjamasis ženklas mieste turėtų būti pastatytas ne mažiau nei už 25 metrų nuo sustojusio automobilio, o užmiestyje – ne arčiau nei už 50 metrų.

Jei gyvūną partrenkėte

Jei žmonės nenukenčia, dar nereiškia, kad apie įvykį nereikia pranešti tarnyboms. Kelyje paliktas partrenktas žvėris gali tapti grėsme kitiems vairuotojams. Dėl šios priežasties su žvėrimi susidūręs žmogus apie įvykį turėtų pranešti bendruoju pagalbos telefonu, arba Aplinkos apsaugos departamento Pranešimų priėmimo skyriui (tel. 85 273 2995).

Įspėję kitus vairuotojus bei apie įvykį pranešę reikiamoms tarnyboms, žmonės pagalbos turėtų laukti automobilyje. Tais atvejais, kai žmonės būna nukentėję ar prispausti, sužalojimų išvengę ekipažo keleiviai neturėtų bandyti patys išvaduoti artimųjų, mat tai gali lemti dar didesnius sužeidimus ar žalą sveikatai.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)