Užšalę ir gerai nenuvalyti langai, apsnigtas kėbulas, prastai šviečiantys žibintai ir kiti veiksniai gali būti pagrindine priežastimi, kodėl eismo įvykio išvengti nepavyks. Būtent dėl to, dar prieš sėsdami prie vairo, automobilių valdytojai privalo pasirūpinti savo saugumu.

Vairavimui reikia ne mažo tarpelio

Visų pirma, kiekvienas turi suprasti, jog prastai nuvalyti automobilio langai, ar nugremžtas tik mažas jų plotas apribos matomumą. Prastai matydamas vairuotojas gali nepastebėti, jog aklojoje zonoje važiuoja automobilis, regėjimo laukas gali būti apribotas ir išvažiuojant iš šalutinio kelio. Tokioje vietoje padaryta klaida gali kainuoti netgi gyvybę.

Vertėtų nusivalyti ne tik automobilio langus, tačiau ir kėbulą. Rytų Lietuvoje žiema jau spėjo parodyti nagus ir pridrėbti sniego kaip reikiant, sinoptikai žada, kad žiema dar pasispardys ir visoje Lietuvoje. Labai svarbu, kad susikaupęs sniego sluoksnis būtų nušluotas ir nuo automobilio kapoto, stogo, bei bagažinės.

Jei sniegas purus, jo nenušlavus nuo variklio gaubto, vėjas gali jį pradėti nešti tiesiai į priekinį stiklą ir taip apsunkinti matomumą. Ant stogo susikaupęs sniego sluoksnis gali nuslysti ant priekinio stiklo ir taip jį uždengti tada, kai prireiks stabdyti. Nuo nenuvalytos bagažinės lekiantis sniegas gali apsunkinti matomumą važiuojantiems iš paskos, o jeigu sniegas sušalęs į storą plutą, krisdamas šis gali išgąsdinti aplinkinius ir tapti avarijos priežastimi.

Apsnigtas automobilis

Pasirūpinkite šviesa

Valant automobilį reikėtų nepamiršti patikrinti, ar neapledėję automobilio žibintai. Susidaręs ledo sluoksnis sumažina žibintų efektyvumą, o dėl to gali būti sunkiau pastebėti kelkraščiu einantį žmogų ar jau ant kelio stovintį laukinį žvėrį.

Miestuose zujantys vairuotojai pripažįsta, jog pastarųjų savaičių oras toks, jog langų skystį būtų galima pilti kibirais. Atsižvelgiant į tai, vairuotojai turėtų nepamiršti ne tik papildyti jo atsargų, bet ir įsitikinti, kad naudojamas skystis yra pritaikytas žiemai.

Vasariniai langų skysčiai atvėsus orams gali užšalti, todėl prireikus nuvalyti iš po kitų automobilių ratų užtiškusį purvą, galite patekti į keblią situaciją, dėl kurios gali tekti netgi sustoti.

Svarbu tai, kad negalėdami gerai matyti kelio, vairuotojai nerizikuotų ir nebandytų tęsti kelionės, mat taip gali nepastebėti tamsiau apsirengusio, į pėsčiųjų perėją įžengusio, ar kelkraščiu einančio žmogaus.

Automobilių stovėjimo aikštelė prie Megos

Tiek pareigūnai, tiek saugaus eismo ekspertai ne kartą yra akcentavę, jog tokia žiema, kai sniego beveik nėra, pėstiesiems yra daug pavojingesnė. Prisnigus, „juoda dėme“ kelyje tapusį pėsčiąjį vairuotojams pastebėti lengviau, nei tada, kai drabužiai susilieja su aplinka. Būtent dėl šios priežasties vairuotojai turėtų pasirūpinti, kad visi prie eismo saugumo prisidedantys darbai būtų padaryti dar prieš išvažiuojant iš namų.

Kelių eismo taisyklės taip pat nurodo, kad net ir esant stipriam snygiui, vairuotojo pareiga – įsitikinti, kad valstybiniai automobilio numeriai yra švarūs.

Svarbu prisiminti, kad toks nerūpestingumas gali užtraukti ir baudą, mat kelių eismo taisyklėse nurodyta, kad valstybinis numeris visuomet privalo būti matomas, neuždengtas, aiškus ir gerai atpažįstamas.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)