Ypač kenčia dyzelinu varomi arba senesni nei 10 metų automobiliai. Šaltais rytais kiemuose galima pamatyti ne vieną vairuotoją, automobilį bandantį užvesti laidais, prijungus prie kito automobilio baterijos arba išorinio akumuliatoriaus. Su automobiliais gali kilti dar daugiau nemalonių staigmenų, jei jais nebus pasirūpinta iš anksto.

Ką reikėtų padaryti dar šįvakar, kad iš ryto sėkmingai užvestumėte automobilį, kad atidarytumėte jo dureles ir važiuojant nekiltų nesklandumų, pasakoja portalo Dalys.lt specialistai.

Pasikeiskite tepalus. Nebent juos keitėte visai neseniai. Pakeistuose tepaluose nebus prisikaupę įvairių nuosėdų, vandens kondensato, todėl ir esant dideliam šalčiui jie geriau tarnaus.

Patikrinkite akumuliatorių. Jis yra jautriausia šalčiui automobilio dalis, ypač jei eksploatuojamas ilgą laiką. Akumuliatorių reikėtų keisti kas trejus metus arba, jei geresnės kokybės, jis tarnaus ir 4–5 metus.

Pasikeiskite valytuvus. Langų valytuvai, tiksliau, jų guma, geriausiai savo funkcijas atlieka apie metus, tad, jei valytuvų gumas keitėte gana seniai, pasikeiskite jas. Taip užtikrinsite gerą matomumą.

Aušinimo skystis. Jei yra būtinybė, pakeiskite aušinimo skystį, nes likęs nuo vasaros aušinimo skysčio ir distiliuoto vandens mišinys gali užšalti.

Kaitinimo žvakės. Tai ypač aktualu automobiliams, turintiems dyzelinius variklius. Jei kaitinimo žvakės neveikia visu pajėgumu, automobilio gali neužvesti, nes jomis variklio cilindruose esantis oras pašildomas iki tokios temperatūros, kad, kai į cilindrus įpurškiami degalai, degalų ir oro mišinys užsiliepsnoja.

Automobilio akumuliatorius

Degalų filtras. Ypač tai aktualu dyzelinių automobilių vairuotojams. Esant žemai temperatūrai degaluose kristalizuojasi parafinas, dėl kurio gali užsikimšti filtras, tai ir automobilio neužvesite. Svarbu naudoti kokybiškus degalus ir degalų filtrą prieš žiemą pakeisti nauju.

Durų spynelės ir gumos. Automobilio durų ir bagažinės gumas ištepkite specialiu silikonu – jis neleis patekusiam vandeniui užšalti (dėl to gali neatsidaryti durelės). Į durų ir bagažinės spyneles įlašinkite ar įpurkškite specialaus skysčio, kuris padės neužšalti spynelėms.

Nevažinėkite pustuščiu degalų baku. Jei degalų bakas pustuštis, jame bus oro. Ore esantys vandens garai dėl temperatūrų svyravimų kondensuosis ir virs vandeniu, o šis, esant minusinei temperatūrai, užšals, todėl automobilio galite neužvesti.

Automobilis žiemą

Turėkite būtiniausius daiktus. Jei nesivežiojote sniego ir ledo grandiklio bagažinėje, laikas juos įsigyti. Nepakenks ir šluotelė sniegui valyti, pirštinės, užvesti reikalingi laidai, o gal net ir kastuvas.

Taip pat nuplaukite ir kruopščiai nusausinkite automobilį, o jei pastebėsite įbrėžimų, būtų gerai juos nedelsiant susitvarkyti, nes automobilis žiemą nuo druskų greičiau pradeda rūdyti. Kad to išvengtumėte, geriausia automobilį padengti antikorozine danga.

Ir nepamirškite: mažiau vargo turėsite su apšalusiais automobilio langais, jei po kelionės bent keliolikai sekundžių paliksite atidarytas dureles. Taip prasivėdins automobilis, išgaruos iš jo drėgmė ir kitą dieną nerasite užšalusių langų iš vidaus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (71)