Veterinarijos gydytojo asistentė Kamilė Makūnaitė aiškino, kad gana dažnai žmonės kreipiasi prašydami pagalbos po to, kai gyvūnai papuola po automobilių ratais. Anot jos, tokių pasekmių būtų galima išvengti, jei žmonės pasirūpintų ne tik savo matomumu, tačiau ir augintinio.

K. Makūnaitė aiškino, kad gyvūnų prekių parduotuvėse šeimininkai gali įsigyti įvairių priemonių, kurios galėtų padidinti jų augintinių saugumą. Veterinaro asistentė vardijo, kad priemonių, kurios galėtų pagerinti gyvūno matomumą yra daug: įvairūs gyvūnams skirti drabužiai su atšvaitais, ryškiaspalvės šviesą atspindinčios liemenės, šviečiantys antkakliai, pavadėliai su šviesą atspindinčiais įsiuvais, šviečiantys pakabukai ir pan.

Svarbu ne tik turėti

Anot specialistės, kaip ir žmogui, taip ir gyvūnui, svarbu ne tik turėti atšvaitą, tačiau ir tinkamai jį naudoti. Netinkamai prisegto atšvaito gali nesimatyti, jis gali tinkamai neatspindėti šviesos ir nepagerinti gyvūno matomumo.

„Atšvaitai turi būti segami matomose vietose. Jei šeimininkai pasirūpina liemene, ji turi būti uždėta taip, kad atšvaitai būtų ant nugaros ir šonų. Galima naudoti ir šviečiančius pakabukus, kurie turėtų būti kabinami ant antkaklio, nes švytuodami atkreipia dėmesį. Rinkdamiesi gyvūnų drabužius ir liemenes su šviesą atspindinčiais elementais, gyvūnų savininkai turėtų pasirūpinti, kad būtų tinkamo dydžio“, – sakė K. Makūnaitė.

Žmonėms dalinti atšvaitai

Specialistė akcentavo, kad atšvaitai turėtų būti patogūs bei gyvūno negąsdinti. Jei šeimininkas pastebi, kad dėvėdamas ryškiaspalvę liemenę gyvūnas jaučiasi nejaukiai ar tampa bailus, šeimininkai turėtų pasirinkti kitokius šviečiančius elementus, tačiau jokiais būdais neleisti gyvūnui pranykti tamsoje.

„Dideliems gyvūnams galima parinkti priemones su didesniu šviesą atspindinčiu plotu ar netgi derinti kelias priemones. Gali būti naudojama liemenė su šviesą atspindinčiais elementais, šviečiantis pakabukas ir šviesą atspindintis pavadėlis. Taip „apsišarvavę“ šeimininkas ir gyvūnas bus matomi tiek gatvėje, tiek parke. Mažesniems gyvūnams reikėtų parinkti tokias priemones, kurios netrukdytų eiti“, – įžvalgomis dalinosi specialistė.

Pastebėti dar sunkiau

Vairuotojai skundžiasi, kad net ir apšviestuose kelio ruožuose yra sunku pastebėti pėsčiąjį, o dar mažesnių ir vikresnių keturkojų pamatyti laiku neretai yra neįmanoma. Specialistė aiškino, kad dėl to reikėtų imtis ir papildomų saugumo priemonių.

„Šeimininkai, norėdami išvengti gyvūnų traumų, visų pirma turėtų juos vedžioti prisegę pavadėlį. Tie, kurie nori, kad gyvūnas galėtų lakstyti laisvai, turėtų augintinius vedžioti aptvertose, specialiai tam skirtose, vietose, kur užtikrinama, kad gyvūnas neišbėgs į gatvę“, – aiškino K. Makūnaitė.

Ji taip pat pabrėžė, kad kiekvienas pėsčiasis turėtų nepamiršti pasirūpinti ir savo matomumu, mat tai gali būti pirmasis signalas vairuotojui, kad reikia sumažinti greitį.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)