Bene dažniausia problema, su kuria susiduria vairuotojai, kai paspaudžia šaltukas – užšalę skysčiai. Anot automobilių techninio eksperto Viktor Romančik, vairuotojai neretai pamiršta vasarinį langų skystį pakeisti žieminiu, tad nukritus temperatūrai šis užšąla.

Dėl užšalusio langų skysčio automobilis tikrai nenustos važiuoti, tačiau saugaus eismo ekspertai pastebi, kad darganotomis rudens dienomis ir ypač naktimis labai svarbu, kad langų apiplovimo sistema veiktų sklandžiai. Esant prastoms oro sąlygoms vairuotojui ir taip tenka įtempti akis. O jei ant priekinio stiklo užtiškusio purvo nebus įmanoma nuplauti, važiuoti toliau bus pavojinga.

Ar pylėte vandenį?

V. Romančik pastebėjo, kad nemažai techninių problemų vairuotojai patiria tada, kai pamiršta, jog vasarą į aušinimo sistemą įpylė vandens. Kai aušinimo sistemoje esantis vanduo užšąla, tenka vykdyti tikras automobilių gelbėjimo operacijas.

To būtų galima išvengti, jei vairuotojai tinkamu automobilio aušinimo sistemos darbu susirūpintų laiku. Vairuotojai turėtų įprasti patikrinti, ir, jei reikia, pakeisti aušinimo skystį nauju. Toks įprotis padėtų be nerimo laukti šalčių ir išvengti problemų jiems atėjus.

Smulkus ir vidutinis verslas

Apie šį skystį pamiršta

Nors nemaža vairuotojų dalis apskritai pamiršta dažniau patikrinti stabdžių skysčio kiekį, specialistas patarė, kad šį skystį reikėtų ne tik patikrinti, bet ir nepamiršti jo pakeisti. Bėgant laikui stabdžių skysčio savybės kinta, todėl ilgainiui jis gali nebeužtikrinti tinkamo stabdžių sistemos darbo. Dėl seno, savybes praradusio stabdžių skysčio gali pailgėti stabdymo kelias, stabdžiai gali pradėti prasčiau veikti, o tai gali tapti ir eismo įvykio priežastimi.

Kiekvienas automobilių gamintojas yra nurodęs, kada reikėtų keisti stabdžių skystį. Visgi norėdami užtikrinti savo saugumą, vairuotojai stabdžių sistemoje esantį skystį turėtų atnaujinti kas dvejus metus.

Ypač prieš šaltąjį metų laiką, kai stabdymo kelias prailgėja dėl prastesnio padangų sukibimo su keliu, vairuotojai turėtų užtikrinti sklandų stabdžių sistemos darbą, taip pat, jei reikia, pasirūpinti naujais stabdžių diskais, būgnais ir kaladėlėmis. Jei reikia, taip pat patikrintų ABS ir kitų sistemų veikimą. Prastai veikianti stabdžių sistema gali lemti ne tik smulkų eismo įvykį, bet ir sunkius žmonių sužalojimus jei pastebėjus laukinį gyvūną ar prieš pėsčiųjų perėją automobilio nepavyks sustabdyti laiku.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)