Lietuvos kelių policijos tarnybos pareigūnai pranešė, kad vien spalio 10 d. eismo įvykiuose buvo sužeista 18 žmonių, iš kurių daugiausia nukentėjo pėstieji. Pareigūnai atkreipė dėmesį, kad kai kurie eismo įvykiai įvyksta dėl pėstiesiems nustatytų pareigų nesilaikymo, kiti – dėl vairuotojų pareigų pėstiesiems nepaisymo.

Dažniausiai eismo įvykio nepavyksta išvengti tais atvejais, kai tamsiuoju paros metu pėstieji nedėvi atšvaitų, nesegi ryškiaspalvės šviesą atspindinčios liemenės ar kitais būdais apie save neįspėja kitų eismo dalyvių. Eismo įvykiai dėl vairuotojų kaltės įvyksta tada, kai pastarieji artėdami prie pėsčiųjų perėjų nesumažina greičio ir nepraleidžia pėsčiųjų. Kai kuriais atvejais išvengti nelaimės gali nepavykti dėl abiejų veiksnių.

Kelių policijos tarnybos pareigūnai socialiniame tinkle išplatino patarimus vairuotojams ir pėstiesiems. Policijos atstovai akcentavo, kad jų laikydamiesi eismo dalyviai galės išvengti nelaimės.

Atšvaitai

Pareigūnai paratia:

  • Tamsiuoju paros metu, lyjant ar sningant, vairuotojui pastebėti pėsčiąjį ar dviratį vairuojantį asmenį yra labai sunku. Svarbu, kad šie eismo dalyviai papildomą dėmesį skirtų savo matomumui kelyje, segėtų kitiems eismo dalyviams matomus atšvaitus, dėvėtų ryškiaspalvius rūbus (liemenes, diržus), su šviesą atspindinčiais elementais, pasirūpintų šviečiančiais žibintais (žibintuvėliais).
  • Vairuotojai turėtų ypatingų atsargumo priemonių imtis vietose, kur į kelią gali įžengti pėstieji. Artėdami prie pėsčiųjų perėjos, vairuotojai privalo sulėtinti greitį arba sustoti prieš kelio ženklą „Pėsčiųjų perėja“, kad praleistų į perėją įžengusį, žengiantį arba stovintį ir laukiantį galimybės įžengti pėsčiąjį.
  • Vairuotojams būtina imtis papildomų atsargumo priemonių tamsiuoju paros metu, esant blogam matomumui arba tais atvejais, kai pėsčiųjų perėja iš vairuotojo vietos nėra gerai apžvelgiama, ir įsitikinti, kad pėsčiųjų perėjoje nėra pėsčiųjų, kuriuos turėtų praleisti.


„Policija akcentuoja abipusę vairuotojų ir pėsčiųjų tarpusavio atsakomybę dėl saugaus dalyvavimo eisme ir pabrėžia, kad vairuotojai turi laikytis jiems privalomų reikalavimų pėsčiųjų atžvilgiu, o pėstieji turi vykdyti jiems nustatytas pareigas. Kelyje kiekvienas tam tikru momentu yra pėsčiasis. Gerbkime ir saugokime vieni kitus“, – rašė pareigūnai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (90)