Nors ryšys tarp automobilinės kėdutės, kaip miegui skirtos vietos, naudojimo ir staigios kūdikių mirties sindromo – anaiptol ne pramanas, beveik 10 mln. tėvų (vadinasi, maždaug vienas iš trijų) prisipažįsta kartais paliekantys savo atžalas miegoti automobilinėse kėdutėse, užuot įkėlę juos į lovelę.

Remiantis 2016 metais atlikto britų organizacijos „The Lullaby Trust“ finansuoto tyrimo išvadomis, net 30 minučių, praleistų susilenkus 40 laipsnių kampu, sukelia tam tikrų pokyčių naujagimių organizme. Minėtoje padėtyje ilgiau nei pusvalandį užsibūnantiems kūdikiams gali paspartėti širdies ritmas, kvėpavimo dažnis, sumažėti deguonies lygis kraujyje, informuoja leidinys „The Scotsman“.

Per draudimo bendrovės „Churchill Insurance“ vykdytą apklausą paaiškėjo, kad net du trečdaliai tėvų kėdutėje sėdintį kūdikį vežiojasi ilgiau nei 30 minučių, kaip kad rekomenduojama. Daugiau nei trys ketvirtadaliai iš jų taip elgiasi bent kartą per mėnesį, o 9,7 mln. – ne mažiau kaip kartą per savaitę.

„Tėvai privalo pasirūpinti, kad automobiliu vežamas kūdikis būtų įsodintas į specialią kėdutę, tačiau taip pat svarbu nepamiršti, kad, pasibaigus kelionei, mažylį būtina perkelti į tinkamesnę vietą, pvz., lovelę. Automobilinės kėdutės nėra skirtos kūdikiams migdyti“, – nurodo Bristolio universiteto profesorius Peteris Flemingas, talkinęs „The Lullaby Trust“ finansuotą tyrimą vykdžiusiai grupei.

Pasak P. Flemingo, 4–6 savaičių naujagimius turintys tėvai apskritai turėtų vengti ilgiau nei 30 minučių trunkančių kelionių automobiliu, be to, jei tik įmanoma, automobiliu vežamą kūdikį būtinai turėtų stebėti šalia jo ant galinės sėdynės sėdintis suaugusysis.

„Jei ilgesnių nei pusvalandžio kelionių išvengti nepavyksta, keliauti reikia su sustojimais“, – pataria profesorius.

Kaip rodo tyrimas, jaunyvo amžiaus tėvai, kitaip nei vyresni, yra gana neblogai informuoti apie tai, kokią riziką patiria kūdikiai ilgų kelionių metu.

Trys penktadaliai 18–34 metų tėvų teigia žinantys, kad užsibuvimas automobilyje gali sukelti kūdikiui tam tikrų sveikatos sutrikimų, tokių kaip pasunkėjęs kvėpavimas. Iš 35–54 metų tėvų apie tai žino mažiau nei du penktadaliai.

Paradoksalu tai, kad net geriau išmanydami saugos rekomendacijas, jauni tėvai dažniau ne vyresni vežasi kūdikius į ilgesnes nei 30 minučių keliones.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)