Bene svarbiausia taisyklė – neskubėti nei gatvėje, nei kelyje, ir visuomet dairytis ir įsiklausyti į garsus. Nors dauguma tėvų akcentuoja, kad didesnį dėmesį reikia sutelkti einant per gatvę, saugaus eismo specialistai patarė vaikus skatinti būti dėmesingais ir gyvenamųjų rajonų daugiabučių kiemuose.

Ekspertai atkreipė dėmesį, jog vingiuotuose daugiabučių namų kiemų keliukuose, kur apstu automobilių, vaikai (taip pat ir vairuotojai) turėtų būti budrūs ir eiti tik įsitikinę, kad tai yra saugu. Mat vairuotojui pastebėti per kiemą tarp automobilių einantį vaiką gali būti sudėtinga.

Žalia šviesa saugumo neužtikrina

Dar daugiau dėmesio reikia priėjus perėją, nesvarbu, ar ji reguliuojama šviesoforais, ar nereguliuojama apskritai. Prie perėjos priartėjęs vaikas turėtų sustoti kiek toliau nuo važiuojamosios kelio dalies krašto ir, apsidairęs – pirma į kairę, po to į dešinę ir vėl į kairę, – gali pereiti gatvę.

Eiti perėja, kai dega geltonas arba raudonas šviesoforo signalas – griežtai draudžiama. Tačiau aklai pulti į kelią neverta net ir degant žaliai šviesai, mat kol miestuose yra papildomos žalios rodyklės, leidžiančios vairuotojams pasukti į dešinę, nors ir dega raudonos šviesos signalas, tol išlieka pavojus, kad sukantis vairuotojas gali nepastebėti į kelią įeinančio pėsčiojo.

Pėsčiųjų perėjos

Dėl tos pačios priežasties tėvai vaikams turėtų priminti ir tai, kad jokiu atveju į važiuojamąją kelio dalį negalima išbėgti, taip pat negalima bėgti ir tada, kai automobiliai sustoja pėsčiojo praleisti. Staigiai išėjus ar išbėgus į kelią, vairuotojas gali nespėti sustabdyti automobilio, todėl vaikams vertėtų priminti, kad kirsti važiuojamąją kelio dalį galima tik tada, kai įsitikina, kad vairuotojas jį mato ir automobilis visiškai sustoja.

Saugiai ne tik pėsčiomis, bet ir autobusu

Jei vaikui kelionės į mokyklą metu reikia važiuoti autobusu, tėvai turėtų mokiniui priminti, kad į autobusą įlipti ir išlipti iš jo galima tik tada, kai jis visiškai sustoja.

Labai svarbu ir tai, jog autobusui sustojus už pėsčiųjų perėjos, vaikas turėtų palaukti, kol autobusas nuvažiuos ir tik po to, įsitikinęs, kad tai saugu, pereiti gatvę.

Už miesto – dar daugiau dėmesio saugumui

Jei vaikui reikia keliauti keliu, kur nėra šaligatvio, specialistai priminė, kad pėsčiasis turėtų eiti kaire kelio puse bei kaip įmanoma toliau nuo važiuojamosios kelio dalies. Specialistai teigė, jog kai kuriais atvejais pavojingas gali būt net ir pravažiuojančio automobilio sukeltas vėjo gūsis.

Saugaus eismo ekspertai atkreipė dėmesį ir į tai, kad kai kuriais atvejais vaikui gali tekti pereiti gatvę ten, kur pėsčiųjų perėjos nėra, pavyzdžiui, nuosavų namų kvartaluose ar priemiesčio gyvenvietėse. Svarbu prisiminti, kad kai pėsčiųjų perėjos nėra, kelią galima kirsti tik stačiu kampu, o ne įstrižai. Be to, vaikas turėtų prisiminti ir visas kitas taisykles, nurodančias, kaip saugiai elgtis kelyje.

Atšvaitai – nelaukiant tamsių vakarų

Ekspertai taip pat akcentavo, jog nors rugsėjį dienos vis dar pakankamai ilgos ir vakarėjant yra šviesu, tėvai turėtų įpratinti vaikus dėvėti atšvaitus.

Anot specialistų, labai svarbu, kad vaikas suprastų, jog atšvaitas gali apsaugoti nuo nelaimės, o jo dėvėjimas taptų įpročiu. Tad svarbu parodyti, kur atšvaitas turi būti segamas, kaip jis segimas taisyklingai, taip pat – užtikrinti, kad būtų segimas ne vienas, o net keli atšvaitai.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)