Vasarą kosmetinė priežiūra nėra sudėtinga: tereikia reguliariai lankytis plovyklose ir automobilis atrodys beveik kaip naujas. Specialistai rekomenduoja plauti su vaškavimo ir džiovinimo programomis, kurios geriau apsaugo kėbulą nuo purvo, tačiau norintiems, kad jų automobilis ilgesnį laiką atrodytų kaip naujas, rekomenduoja patiems čiupti kempinę, specialias priemones į rankas ir paaukoti bent kelias minutes rimtesniam plovimui.

Verta plauti patiems

Didžiausias pavojus automobilio dažams vasarą – prilipę vabzdžiai, kurių negali nuplauti net kai kurios automatinės plovyklos, jų nenulupa ir tiesioginė aukšto slėgio srovė savitarnos plovyklose. Kai kurie vabzdžiai nėra pavojingi ir nusiplauna greitai, kiti savyje turi sukaupę stiprios koncentracijos rūgšties, kurios sankaupos sutraiškytų vabzdžių likučiuose pažeidžia dažyto paviršiaus mikrosluoksnį. Rūgščių paveikti dažai netolygiai blunka, atsiranda dėmių.

„Norint nuvalyti vabzdžius nuo automobilio puikiai tinka specializuota autochemija: purškalai ir putos. Skiesti purškalai „atklijuoja“ vabzdžius ir padeda likučiams nutekėti nuo kėbulo, o putos nenubėga, tad naudojant jas ir švelnią kempinę galima nuvalyti visus likusius vabzdžius. Žinoma, tos cheminės medžiagos, atkabinančios net ir labiausiai priskretusius vabzdžius, palieka ploną dangą, tad tas vietas vėliau reikėtų nuplauti šampūnu ir kempinėle“, – aiškino automobilių dalių parduotuvės VilniujeAutoaibė“ vadovas Mantas Mileris.

Automobilių priežiūros priemonės / Autoaibės nuotr.

Reikia nepamiršti, jog automobilį plauti galima ne bet kur – to tvarką numato įstatymai ir papildomos savivaldybių taisyklės. Pavyzdžiui, Vilniuje draudžiama plauti automobilius gatvėse, aikštėse, parkuose, paplūdimuose, prie upių, ežerų ir kitose tam nepritaikytose vietose, o Klaipėdoje toks draudimas galioja visoje miesto teritorijoje – net ir privačių namų kiemuose.

Pasitarnauja naujausios technologijos

Nuo išsitėškusių vabzdžių, kėbulo dažus taip pat graužiančių dulkių poveikio automobilio kėbulą galima apsaugoti ir ilgesniam laikui. Kėbulo plovimui tinka speciali autochemija, kuri gali sukurti ilgesnį laiką veikiančią apsaugą – tai padaryti leidžia naujausios nanotechnologijos.

„Mes automobilio plovimui rekomenduojame priemones su nanodalelėmis. Šios ant kėbulo dažų ir lako suformuoja apsauginį sluoksnį, kuris neleidžia kėbului taip greitai būti padengtam apnašomis. Dėl jų lietus ir purvas pats nuslysta nuo automobilio, o, pavyzdžiui, paukščių apdergimus ir kitus agresyvius nešvarumus nuo nanotechnologijomis padengto paviršaus nuplauna netgi paprastas lietaus vanduo“, – aiškino M. Mileris.

Automobilių priežiūros priemonės / Autoaibės nuotr.

Automobilių detalių parduotuvės atstovas sakė klientams dažniausiai rekomenduojantis patikrintus produktus, iš kurių geriausi – „Nanoteko“ ir „Sonax“ gaminiai.

„Ir visada klientams rekomenduojame nuplovus automobilį jį iš karto nusausinti, nes priklausomai nuo pačio vandens, jo apnašos lieka ant automobilio“, – sakė automobilių specialistas. Pasak jo, tada vėl tenka papildomai naudoti autochemiją.

O kaip dažnai reikia plauti automobilį? Automobilių detalių parduotuvės atstovas termino nenurodė: tai individualus kiekvieno vairuotojo pasirinkimas. Vieni gali plauti kartą per savaitę, kiti – kas antrą. Treti dar rečiau, mat vasarą jiems tai nėra aktualu. Jis atkreipė dėmesį tik į žiemos sezoną, kad kai keliai būna purvini ir ant automobilio kimba druskos: jas rekomenduojama nuplauti bent kartą per savaitę, o gal net ir dažniau.

Taip pat norint išlaikyti it ką tik iš salono išvažiavusio automobilio grožį, blizgesį, vasarą patartina plauti jį dažniau. Daugiau važinėjant, ypatingai užmiesčio keliais bei žvyrkeliais, specialia autochemija jį rekomenduojama nuplauti bent kartą per mėnesį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)