Taisyklės, regis, labai paprastos – pėstieji eina per perėjas, o automobilių vairuotojai juos praleidžia. Vis tik įvažiavus į miegamuosius miestų rajonus galima pamatyti kitokią situaciją. Lietuvos kelių policijos tarnybos (LKPT) Administracinės veiklos ir eismo priežiūros skyrius vyresnioji specialistė Marija Kazanovič teigė, jog tokių atvejų, kai pėstieji nukenčia miegamuosiuose rajonuose yra nemažai. Anot specialistės, itin dažnai pėstieji į gatvę išbėga neapsidairę ir neįsitikinę, kad eiti saugu.

M. Kazanovič taip pat atskleidė, kad tokiuose įvykiuose dažnai nukenčia arti kelio žaidžiantys vaikai. Ji akcentavo, kad namų kiemas nebūtinai yra saugus, tad tėvai turėtų skirti daugiau dėmesio atžaloms ir išaiškinti, kaip dera elgtis.

Važiuokite lėčiau

Vairavimo instruktorė Olga Židovlenkova kreipėsi ne tik į pėsčiuosius, bet ir į vairuotojus. Mokytoja teigė, jog įvažiavus į miegamąjį rajoną reikėtų sumažinti greitį bei prisiminti, kad net tose vietose, kur yra leistinas 50 km/val. greitis, ne visada jis bus saugus.

„Svarbu, kad vairuotojai nebandytų kuo greičiau pravažiuoti pro pėsčiųjų perėją, kad tik nereikėtų sustoti. Tokiose vietose privalu pasirinkti saugų greitį ir įvertinti galimus pavojus, kad automobilį būtų galima sustabdyti laiku. Kai yra prastas matomumas, nesvarbu, kas kliudo – ar naktis, ar rūkas, ar šalikelėje sustatyti automobiliai – važiuoti reikia lėčiau“, – sakė vairavimo mokytoja.

Pėsčiųjų vieta – perėjose

O. Židovlenkova akcentavo, kad kiekvienas vairuotojas turėtų įvertinti ir tai, kad pėsčiasis kelyje gali pasirodyti ne tik šalia pėsčiųjų perėjos, tačiau ir ten, kur jos nėra. Nemažai žmonių yra linkę važiuojamąją kelio dalį kirsti tam neskirtose vietose, o tai padidina eismo įvykio riziką.

„Dažnai pėstieji patingi paeiti kelis metrus, kad galėtų kelią pereiti saugiai, ir eina ten, kur jiems patogiau. Tačiau tai nė vienu atveju nebus saugiau. Pėstieji dažnai neįvertina, kad kai kuriais atvejais, ypač, kai šlapia kelio danga, sustabdyti automobilį gali būti sunku“, – aiškino O. Židovlenkova.

Svarbus suaugusiųjų pavyzdys

Pašnekovė atkreipė dėmesį, kad miestų miegamuosiuose rajonuose neretai į gatvę išbėga ir vaikai, nors, instruktorės teigimu, tokių atvejų, kai per kelią bėga ne tik vaikas, bet ir suaugęs, visai neturėtų būti. Mokytoja pabrėžė, kad tėvai turėtų rodyti deramą pavyzdį vaikams, o ne galimybes, kaip taisykles pažeisti.

Anot jos, eismo nelaimių būtų galima išvengti, tačiau ir vairuotojams, ir pėstiesiems reikėtų pasistengti pakeisti savo įpročius. Vis dar nemažai pėsčiųjų eidami per perėjas, ar kirsdami važiuojamąją kelio dalį ten, kur jų nėra, naudojasi telefonais ar klauso muzikos, tačiau pasak O. Židovlenkovos, tai jokiais atvejais negali būti toleruojama.

„Priartėjus prie pėsčiųjų perėjos reikia visą dėmesį sutelkti į eismą, įsitikinti kad atvažiuojantys vairuotojai jus mato ir stabdo automobilį. Į pėsčiųjų perėją galima įžengti tik tada, tai esate tikras, kad tai yra saugu, nes tai, kad jūs matote atvažiuojantį automobilį, ne visada reiškia, kad automobilio vairuotojas mato jus“, – pabrėžė mokytoja.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos.