Vairavimo mokytojas ir dėstytojas Egidijus Šimkūnas akcentavo, kad pirmiausia tėvai turėtų vaikams parodyti kelius, kuriais jie eidami gali pasiekti vieną ar kitą objektą. Tai yra, parodyti, kur yra pėsčiųjų perėjos, kaip kirsti kelią, paaiškinti, kaip lengvai ir saugiau pasiekti norimą vietą.

Vieno karto tokiam parodymui gali nepakakti, tad tėvai turėtų pasiruošti pasivaikščioti su savo atžala bent kelis kartus, kad vaikas įsimintų reikiamus maršrutus ir kelius.

Per kelią nebėgti

„Be to, tėvai turėtų paaiškinti, kad eidamas tiek per nereguliuojamą, tiek per reguliuojamą pėsčiųjų perėją, vaikas turėtų įsitikinti, kad eiti yra saugu. Tai yra, kad automobilis sustojo ir jį praleidžia. Ir pademonstruoti, kad einant per kelią svarbu pirma žiūrėti į kairę pusę, tuomet – į dešinę“, – sakė žinovas.

Ypač svarbu mažiesiems paaiškinti, kad reikėtų stebėti ir vairuotojų elgesį ir jokiu būdu per kelią nebėgti. Mat bėgantis per kelią nedidelio ūgio pėsčiasis gali būti sunkiai pastebimas atvažiuojantiems automobiliams, o jeigu tenka kirsti kelią, sudarytą iš kelių eismo juostų, vienoje juostoje sustojęs automobilis vaiką gali užstoti kita juosta atvažiuojantiems. Tad, priminė mokytojas, reikėtų akcentuoti, jog skubėti einant per kelią ne tik negalima, bet ir pavojinga.

Tiems, kurių atžalos į gatves išvažiuoja dviračiais ir paspirtukais, E. Šimkūnas priminė, kad važiuojamąja kelio dalimi iki 12 metų amžiaus vaikams važiuoti negalima, jie gali važiuoti tik kelkraščiu lydimi suaugusio asmens, tiesa, išimtis taikoma vaikams išklausiusiems privalomą mokymo kursą ir turintiems dviratininko pažymėjimą.

„Važiuojant šaligatviu ar dviračių takais, ryškiaspalvę šviesą atspindinčią liemenę vilkintis vaikas bus geriau pastebimas aplinkiniams“, – kalbėjo vairavimo mokytojas priminęs, kad reikėtų nepamiršti vaikui priminti, kad dėvėti šalmą yra privaloma.

Be to, akcentavo E. Šimkūnas, labai svarbu vaikams, turintiems transporto priemones, pabrėžti, kad per pėsčiųjų perėjas paspirtukus ir dviračius privaloma stumtis, jais važiuoti negalima ir nesaugu.

Ne žaidimų aikštelė

Patyręs vairavimo mokytojas pabrėžė, kad vaikams svarbu įdiegti mintį, jog nei gatvė, nei pėsčiųjų perėja nėra žaidimų aikštelė, todėl vaikai čia turi elgtis ypač atsargiai.

„Ne kartą ir ne du yra tekę matyti, kaip vaikai žaidžia tarp greta kelio sustatytų mašinų, iššoka iš tarpų, gąsdina vairuotojus. Toks elgesys nesaugus, bet vaikai nesupranta, kad vairuotojas gali paprasčiausiai nespėti sustoti“ – kalbėjo E. Šimkūnas.

Tas pats, anot jo, galioja ir pėsčiųjų perėjoms. Vaikai greitai įsisąmonina, kad pėsčiųjų perėjoje jiems yra pirmenybė, ir pamiršta prieš žengdami į jas apsidairyti, ar neatvažiuoja mašinos. Toks elgesys, perspėjo žinovas, gali turėti labai skaudžias pasekmes.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos.