„Ne. Jeigu naudotumeisi telefonu, lenktynės pasibaigtų greitai. O mieste, prisipažinsiu, turiu laisvų rankų įrangą ir kartais žvilgteliu į telefoną. Taip būna, bet stengiuosi, kad nebūtų dažnai. Bet niekada nerašau žinučių, nes tai negerai. Jaučiasi, kai žmonės pradeda naršyti, nes tada jie visą dėmesį nukreipia į ekraną. Žmogus naudoja visą savo smegenų dėmesį tam veiksmui. Iš šalies puikiai matosi, kai žmonės tai daro, žmogaus automobilis pradeda visai kitaip važiuoti. Jeigu jis nėra išgėręs, tai jis tikrai naršto telefone“, – DELFI laidoje tikino A.Juknevičius.

Jis taip pat pabrėžė, kad žmogus, kuris prie vairo naršo telefone, nebesulaiko savo dėmesio ir tokiu būdu sukelia pavojų kitiems.

„Pats baisiausias dalykas ne tas, kad žmogus vairuoja viena ranka, bet tai, kad žmogus nukreipia ir nebesukausto savo dėmesio. Žmogus paprasčiausiai neįvertina savo galimybių, gali būti liūdnos pasekmės. Tai yra kaip epidemija, žmonės neįvertina to, kol nepatenka į skaudų įvykį, bet jeigu nėra filmuotos medžiagos, žmogus labai dažnai meluoja. Tiesa, jam tai tikrai būna pamoka. Įsivaizduokite, jeigu mes lauksime kol žmogaus sąmoningumas ateis tik po įvykio, tai iš tos epidemijos mes neišbrisime“, – sako lenktynininkas.

A.Juknevičius pabrėžia, kad per tas kelias sekundes, kai vairuotojo dėmesys yra nukreipiamas į telefoną, gali nutikti net kokie penki eismo įvykiai.

„Kartais tam, kad išventum įvykio, reikia dešimtosios ar kelių dešimtųjų sekundės. Tu gali išvengti įvykio, jeigu esi dėmesingas. Mes kalbame, kad žmogus, kuris naršo, jis net kelias sekundes nukreipia savo dėmesį, o per tą laiką gali nutikti net mažiausiai penki įvykiai. Čia yra pats didžiausias pavojus“, – tikino lenktynininkas.

DELFI laidoje jis taip pat sakė, kad garsiakalbis, nors ir nėra išeitis, bet jis vis tik mažiau pavojingas nei kalbėjimas telefonu laikant aparatą rankose.

„Kai žmogus kalba garsiakalbiu, šiek tiek geriau, bet problemos tai neišsprendžia“, – kalbėjo A.Juknevičus.

Ekspertų vertinimu, naršymas už vairo yra šešis kartus pavojingesnis nei vairavimas išgėrus. Tyrimai rodo, kad naršančio telefone vairuotojo akys nuo kelio būna nusuktos net keturis kartus ilgiau. Didžiausią pavojų kelia žinučių rašymas. Atrašydamas žinutę vairuotojas dėmesį nuo kelio iš viso nukreipia mažiausiai 5 sekundėms. Jei važiuojama 90km/val. greičiu, per tas 5 sekundes galima pervažiuoti išilgai visą futbolo aikštę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)