Nors būtų galima sakyti, kad neblaivus pėsčiasis rizikuoja tik savo gerove ir gyvybe, Lietuvos kelių policijos tarnybos (LKPT) viršininkas Vytautas Grašys atskleidė, jog užfiksuota ir tokių eismo įvykių, kurių kaltininkai buvo neblaivūs pėstieji.

„Žinoma, didžiausia grėsmė kyla pėsčiajam, tačiau dėl jo neblaivumo nukenčia ir kiti eismo dalyviai. Apsvaigusio žmogaus reakcija sulėtėja, taip pat sutrinka koordinacija, todėl toks žmogus apskritai eisme dalyvauti neturėtų“, – aiškino V. Grašys.

Neišvengiama žūčių

Pareigūnas atskleidė, kad per pirmus 5 šių metų mėnesius dėl neblaivių pėsčiųjų kaltės įvyko 17 eismo įvykių, kurių metu jie buvo sužeisti, o per tą patį 2018 m. laikotarpį užfiksuoti 23 tokie įvykiai, kurių metu 16 žmonių buvo sužeisti, o 7 žuvo.

Vytautas Grašys

„Joks dalyvavimas eisme nėra derinamas su alkoholiu, todėl tokiu atveju reiktų apskritai vengti kur nors eiti ar keliauti, o jei to išvengti neįmanoma – paprašyti kitų pagalbos“, – patarė specialistas.

LKPT vadovas aiškino, kad itin didelė grėsmė žmonėms atsiranda einant pėsčiomis tamsiu paros metu. Toks veiksnys, kaip alkoholis, dar labiau apsunkina situaciją, mat žmonės tampa ne tokie apdairūs, sumažėja ir jų savisaugos instinktas. Saugaus eismo ekspertai ir vairavimo instruktoriai taip pat pasakojo, kad yra tekę matyti ne tik šalikele svyruojančių pėsčiųjų, bet ir tokių, kurie šalikelėje užmiega.

Rūpinasi ir visuomenė

V. Grašys aiškino, jog policijos pareigūnai tiek norėdami sutramdyti neblaivius vairuotojus, tiek kitus eismo dalyvius, o tarp jų ir pėsčiuosius, imasi įvairių iniciatyvų, vykdo saugumo akcijas bei prižiūri viešąją tvarką patruliuodami gatvėje. Pareigūnas pabrėžė, jog ne tik dalyvavimas eisme, bet ir apskritai girtavimas viešoje vietoje yra netoleruotini.

Kelių policijos viršininkas teigė, jog nepakantumas neblaiviems pėstiesiems auga ir visuomenės tarpe, todėl atsiranda vis daugiau piliečių pranešančių apie neblaivius asmenis, kurie gali kelti pavojų eismo ir savo saugumui.

Saugaus eismo žinovai akcentavo, kad itin svarbu, jog visuomenė atkreiptų dėmesį į tokius eismo dalyvius bei neliktų abejinga. Policijos pareigūnai taip pat priminė, jog net ir vasarą, kai šviesu būna gana ilgai, nereikėtų pamiršti kartu su savimi pasiimti atšvaito, o jei tokio neturite, įsijungti žibintuvėlį ar telefone integruotą blykstę.

„Nuo to, kad vairuotojas jus matys, bus tik geriau“, – pabrėžė saugaus eismo ekspertai.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos.