Lietuvis dviratininkų bendrijos atstovas Eduardas Kriščiūnas aiškino, jog itin svarbu, kad su mažamečiais vaikais pasivažinėti išvažiavę tėvai nepamirštų saugumo priemonių ir tinkamai jomis naudotųsi.

Kėdutė būtina

Dviratininkas pasakojo, kad visų pirma, patiems mažiausiems yra būtinos kėdutės, tačiau svarbi ne tik pati kėdutė kurioje vaikas sėdės, bet ir tai, kaip ji tvirtinama.

„Pirmiausia itin svarbu, kad vaikas į važiuojančio dviračio ratą neįkištų kojos, todėl tam reikia vaikus įsodinti į jiems skirtą ir pritaikytą kėdutę. Žinoma, būtų geriau, jei ta kėdutė būtų spyruokliuojanti, o ne tiesiog tvirtinama prie dviračio bagažinės“, – aiškino E. Kriščiūnas.

Pašnekovas pasakojo, kad paprasta, prie dviračio bagažinės tvirtinama kėdutė nesugeria kelio nelygumų sukeliamų vibracijų, todėl įvažiavus į didesnę duobę ar tiesiog patyrus stipresnį smūgį, gali būti pakenkta vaikui.

Pasirūpinkite galvos apsauga

Dviratininkas teigė, kad pasirūpinus tinkama kėdute, taip pat reiktų atkreipti dėmesį ir į tai, kad vaikas turėtų į ką priekyje atremti galvą, mat tai itin svarbu, kad jis nesusižeistų į dviračio sėdynę.

„Dažniausiai vaikai važiuodami dviračiu tose kėdutėse užmiega, o jų galva nusvyra į priekį, todėl labai svarbu, kad vaikas turėtų į ką atremti galvą, nes kitu atveju, jis gali atsitrenkti į dviračio sėdynę ir susižeisti“, – aiškino dviratininkas.

E. Kriščiūnas aiškino, jog tokią atramą vaiko galvai galima padaryti iš šaliko ar skarelės. Juos tereiktų užrišti tame kėdutės aukštyje, kur yra vaiko kakta.

Specialistas taip pat patarė nepamiršti ir šalmų. Mat nors vaiką ir prilaiko kėdutė, nukritus dviračiui tik šalmas gali padėti apsaugoti, kad vaikas nepatirtų galvos traumos. Tiesa, vyresni vaikai, kurie jau važiuoja nebe kėdutėse, taip pat visais atvejais privalo dėvėti šalmą.

Dar daugiau apsaugos vakare

Dviratininkas priminė, kad vakare su atžalomis važiuojantys tėvai neturėtų kliautis tik ant dviračio esančiais atšvaitais ir šviesomis, bet pasirūpinti ir papildomomis saugumo priemonėmis. E. Kriščiūnas rekomendavo, kad tėvai turėtų ne tik patys apsirengti ryškiaspalvę liemenę, bet ją uždėti ir ant vaikiškos kėdutės.

„Nebus blogiau, jei savo ir savo vaikų saugumu pasirūpinsite labiau“, – patarė dviratininkas.

Taip pat E. Kriščiūnas akcentavo, kad kiekvienas tėvas važiuodamas keliu, kur nėra dviračių tako ir reikia judėti šalikele, turėtų įvertinti eismo intensyvumą ir saugumą. Mat esant itin dideliam transporto judėjimui, dviratininkas rekomendavo įvertinti, ar tikrai tuo keliu reikia važiuoti ar pavojaus galima išvengti pasirinkus kitus kelius.

Beje, dviratininkas priminė, kad paaugę vaikai, tik nuo 8 metų ir tik su tėvų priežiūra gali važiuoti važiuojamąja kelio dalimi bei visais atvejais vilkėti ryškiaspalvę liemenę ir dėvėti šalmą.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos.