Susidaro spūstys

Kaip portalui „Kas vyksta Kaune“ teigė su redakcija susisiekęs skaitytojas, dėl minėto pakeitimo jis sako pastebintis susidarančią kelis šimtus metrų nusidriekiančią transporto priemonių eilę, kur vairuotojai lūkuriuoja galimybės įvažiuoti į apmokamą Kauno klinikų automobilių stovėjimo aikštelę.

„Dėl tokios priežasties šioje Sukilėlių prospekto atkarpoje formuojasi spūstis, nes nemaža dalis vairuotojų nori pasukti dešinėn, į Eivenių gatvę. O tai, sukant iš antros eismo juostos kelyje, – draudžiama. Todėl šioje vietoje tokiu būdu 30-40 automobilių vairuotojų pažeidžia kelių eismo taisykles – stabtelėdami ties ženklu „Sustoti draudžiama“ ir taip „užkimšdami“ pirmąją eismo juostą. Įvardyta situacija tęsiasi maždaug iki 15 val. kasdien“, – pasakoja kaunietis.

Atsiras „geltonasis korys“

Kauno miesto savivaldybės Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjo Pauliaus Kero teigimu, šviesoforo įrengimas Sukilėlių prospekto ir Eivenių gatvių sankryžoje – ne vienintelis numatomas pakeitimas šiame pavojingame ruože. Pasak jo, kai tik leis oro sąlygos, minėtoje sankirtoje ketinama koordinuoti eismo rėžimą ir tvarką pasitelkiant horizontalųjį ženklinimą – vadinamąjį „geltonąjį korį“.

Remiantis kelių eismo taisyklėmis, geltonomis linijomis pažymėtas plotas važiuojamųjų dalių sankirtoje žymi vietą, į kurią įvažiuoti draudžiama, jeigu joje ar už jos yra kliūtis, kuri priverstų vairuotoją sustoti važiuojamųjų dalių sankirtoje ir trukdyti kitų transporto priemonių eismui. Išskyrus tuos atvejus, kai sankryžoje reikia pasukti į kairę. Kitaip tariant, į šią vietą draudžiama įvažiuoti, kai joje ar už jos stovi kiti automobiliai, dėl kurių vairuotojas priverstinai sustotų geltonu keturkampiu pažymėtame plote.

Tarsis su klinikų atstovais

„Tikimės, kad policijos pareigūnai sudrausmins kelių eismo taisyklių pažeidėjus, jei jų, vis dėlto pasitaikytų. Kreipėmės ir į Kauno klinikų atstovus, administruojančius mokamą automobilių stovėjimo aikštelę, teiraudamiesi dėl įrangos, reguliuojančios įvažiavimo į automobilių stovėjimo aikštelės teritoriją laukimo laiko sutrumpinimą. Nors ši aikštelė yra ne miesto atsakomybėje, stengsimės rasti kompromisą“, – sakė P. Keras.

2014-2020 metų Europos Sąjungos fondų investicijų Lietuvoje interneto svetainėje pateikiamame projekte nurodyta, kad šviesoforais reguliuojama Eivenių gatvės ir Sukilėlių prospekto sankryža yra svarbi tiek Kauno miesto gyventojams, tiek svečiams, vykstantiems į šalia esančias Kauno klinikas.

Tikisi išvengti nelaimių

Dėl minėtoje sankryžoje vykstančio intensyvaus eismo visuomeniniam transportui sudėtinga išvažiuoti iš šalutinės Eivenių gatvės. Sankryža yra sudėtingos konfigūracijos, reguliuojama kelio ženklais, joje įrengtas troleibusų kontaktinis tinklas, pėsčiųjų perėja. Eivenių gatvės važiuojamoji dalis ties Sankryža išplatinta, čia statomos transporto priemonės. Šalia Sankryžos įsikūrusi Kauno klinikų Akių ligų klinika, todėl per Sankryžoje esančią nereguliuojamą pėsčiųjų perėją eina daug regėjimo negalią turinčių pėsčiųjų. Sankryžos rekonstravimas į šviesoforu reguliuojamą sankryžą padės išvengti transporto spūsčių, avarinių situacijų ir „juodos dėmės“ atsiradimo, rašoma puslapyje.

„Kas vyksta Kaune“ taip pat teiravosi Kauno klinikų atstovų apie galimybę sutrumpinti laukimo laiką, skirtą įvažiuoti į mokamą automobilių stovėjimo aikštelę.

Gavę atsakymą, papildysime Kauno klinikų komentaru.