„Kelis kartus Vilniuje mačiau beveik naujus „Mercedes-Benz“ automobilius su EV raides turinčiais valstybiniais numeriais. Tokie išduodami elektromobiliams, tačiau automobilio gale matėsi duslintuvas. Be to, jis važiavo A juosta. Ar tai nėra nelegalu? Gal galima „Regitroje“ nusipirkti tokius numerius, kad būtų galima autobusų juostomis važiuoti?“ – klausė su DELFI susisiekęs vyras.

Klastingas vairuotojas

„Regitros“ komunikacijos skyriaus specialistė Emilija Bardauskienė DELFI pabrėžė, kad jau beveik metus EV raides ir keturis skaičius turintys valstybiniai numeriai išduodami ne tik vien elektra varomiems automobiliams.

Nuo praėjusių metų balandžio 3 d. EV numeriai išduodami ir iš tinklo įkraunamiems hibridams. Tad, pavyzdžiui, DELFI skaitytojo minėtas „Mercedes-Benz“ gamintojas turi bent tris modelius – GLE, GLC ir „GLC Coupe“, – kurie įkraunami iš tinklo ir gali turėti EV numerį.

Specialistė pabrėžė, kad abejonių gali kilti tik dėl Kelių eismo taisyklių (KET) laikymosi. Mat ar tokiems automobiliams galima mieste važiuoti autobusų juostomis, nustato to miesto savivaldybė.

Vilniaus miesto savivaldybės Eismo organizavimo skyriaus vedėjas Tomas Kamaitis patikslino, kad DELFI skaitytojo matytas atvejis nebūtinai yra KET pažeidimas. Remiantis sostinės savivaldybės nustatyta tvarka, autobusams skirtomis juostomis gali važiuoti visi automobiliai turintys valstybinius numerius su EV raidėmis ir keturiais skaičiais. Visgi tai nesuteikia teisės važiuoti visomis mieste esančiomis autobusų juostomis, o tik tomis, kurios turi elektromobilių eismą leidžiantį ženklinimą.

Vairuotojai, važiuojantys A juosta, kai elektromobilių eismas nėra numatytas, gali sulaukti baudos nuo 30 iki 90 eurų.

"Jaguar I-Pace"

Bus ne tik EV

„Regitros“ atstovai pabrėžė, kad nuo 2018 m. balandžio keitėsi ir elektromobiliams skirtų numerio ženklų sudarymo tvarka.

„Prieš tai šioms transporto priemonėms skirti numerio ženklai buvo gaminami su priekyje esančiu EV raidžių deriniu, tačiau atsižvelgiant į didėjantį šių automobilių skaičių bei poreikį plėsti numerio ženklų derinių kombinacijas, pradėta naudoti tik E raidė ir bet kuri kita abėcėlės tvarka einanti raidė“, – paaiškino E. Bardauskienė.

Kitaip tariant, elektromobiliai bus žymimi ir, pavyzdžiui, EA, EB, EC ir t.t. raidžių ir keturių skaičių deriniu.

„Regitros“ atstovė priminė ir tai, jog elektromobiliams skirtus valstybinius numerius gali gauti ir tie, kurie iš tinklo įkraunamus hibridus įsigijo anksčiau, nei buvo įvesti pakeitimai. E. Bardauskienė teigė, kad jei toks automobilis jau buvo registruotas Lietuvoje, „Regitros“ specialistai reikiamą informaciją matys duomenų bazėje.

Kiek kitokia procedūra laukia automobilį Lietuvoje registruojant pirmą kartą.

„Jei transporto priemonė mūsų šalyje registruojama pirmą kartą, tuomet reikės pateikti jos kilmės arba patvirtinimo dokumentus, kuriuose nurodyti duomenys apie iš išorės įkraunamo hibridinio automobilio įrangą“, – teigė specialistė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (203)