Atitinkamas Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatymo pataisas yra pasiūlęs Socialdemokratų darbo frakcijos seniūnas Andrius Palionis.

A. Palionis siūlo nustatyti, kad Europos Ekonominės Erdvės valstybėje išduotas vairuotojo pažymėjimas būtų tinkamas dokumentas asmens tapatybei nustatyti. Taip pat įstatyme siūloma įtvirtinti, kad finansų įstaigos ir kiti įpareigotieji subjektai kliento tapatybės nustatymui galėtų naudoti ir asmens tapatybės dokumentus, kuriuose nėra nurodyta pilietybė.

Pasak pataisų rengėjo, Europoje yra „plačiai paplitusi“ praktika naudoti vairuotojo pažymėjimą kaip tapatybės dokumentą, ir įstatymo pakeitimai, ypač „Brexit“ kontekste, esą padidintų Lietuvos konkurencingumą.

Seimo Biudžeto ir finansų komitetas yra pritaręs siūlymui, nors Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos atstovas komiteto posėdyje (FNTT) pabrėžė, kad, be pilietybės nurodymo asmens dokumente, saugumo užtikrinti negalima.

„FNTT yra griežtai prieš tokį siūlymą. Visų pirma, dėl to, kad vairuotojų pažymėjimų saugumo lygiai visoje ES yra skirtingi. Vienokie yra Bulgarijoje, kitokie - Jungtinėje Karalystėje. Saugumo analizė neatlikta. Nerezidentai ir taip, kaip rodo Latvijos, Estijos pavyzdžiai, kelia didesnę riziką, jų patekimas į Lietuvos finansų sistemą turi būti griežtai kontroliuojamas. Mes tikrai nenorime, kad į ją įeitų asmenys, naudodami vairuotojo pažymėjimą, kuris iš esmės patvirtina teisę vairuoti transporto priemonę“, - sakė FNTT Pinigų plovimo prevencijos valdybos viršininkas Vilius Pečkaitis.

Seime pataisoms po svarstymo pritarta: už - 57, prieš nebuvo, susilaikė 13.

Parlamentaras konservatorius Mykolas Majauskas posėdyje pabrėžė, kad labai svarbu iki įstatymo priėmimo suderinti pataisas su FNTT.

„Vis dėlto priėmėte sprendimą, priešingą FNTT nuomonei. Matyt, yra argumentų, galbūt iš tikrųjų (gali atsirasti. - ELTA) rimtas investuotojas ir yra pagrindo imtis priemonių jį pritraukti. Bet, man atrodo, labai svarbu užtikrinti, jog už priežiūrą atsakingos tarnybos būtų patenkintos, kaip yra įgyvendinami ir priimami įstatymai. Iš tikrųjų atkreipsiu dėmesį, kad FNTT, matyt, ne šiaip sau gula kryžiumi prieš šį įstatymo projektą, matyt, tam yra priežasčių, todėl kviesčiau labai rimtai pasikalbėti ir rasti vieną nuomonę“, - kalbėjo M. Majauskas.

Šiuo metu finansų įstaigos ir kiti įpareigotieji subjektai, nustatydami kliento - fizinio asmens tapatybę, turi vadovautis Lietuvos ar užsienio valstybės asmens tapatybės dokumentu arba leidimu gyventi Lietuvos Respublikoje, kuriame, be kita ko, yra nurodyta kliento pilietybė. Kartu įstatymas nenumato galimybės kliento tapatybei nustatyti naudoti Europos Ekonominės Erdvės valstybėje išduotą vairuotojo pažymėjimą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)