„Eismo sąlygos tikrai sudėtingos“, – akcentavo Daiva Stankūnienė, VĮ „Kelių priežiūra“ komunikacijos vadovė, pasakodama, kas penktadienį laukia vairuotojų visoje Lietuvoje.

Pirmiausia susirūpinti turėtų tie, kurie važiuos A1 magistrale (Vilnius–Kaunas–Klaipėda). Čia prognozuojama slidi danga, ypač ties Kryžkalniu.

Atsargiau turėtų elgtis ir tie, kurie važiuos A11 keliu ties Plunge ir Telšiais. Čia kelio danga taip pat gali būti slidi.

Sniego netrūkti turėtų Panevėžio apylinkėse, taip pat Vilniaus krašte. Čia sniegą keis purus sniegas, todėl vairuotojams derėtų važiuoti laikantis saugaus greičio, palikti didesnį atstumą iki priešais esančių transporto priemonių ir įvertinti, kad sustoti akimirksiu gali ir nepavykti.

Sniego netrūks ir A1 kelyje Vilnius–Kaunas, taip pat Kėdainių, Jonavos, Kaišiadorių apylinkėse.

Centrinėje Lietuvoje, Marijampolės, Prienų pusėje nemalonia staigmena keliuose gali tapti susiformavęs plikledis. Jei tektų važiuoti apledėjusiu keliu, vairuotojai turėtų prisiminti, kad net geros ir naujos padangos neužtikrins, kad sugebėsite sustoti tada, kai to reikės. Važiuojant plikledžiu svarbu nedaryti staigių judesių nei vairu, nei stabdžiais ar akceleratorium, mat staigūs judesiai gali išprovokuoti slydimą.

Hidrometeorologijos tarnyba prognozuoja, kad penktadienį lijundrą bei jos padarinius teks iškęsti Vilniaus, Kauno, Šiaulių ir Panevėžio vairuotojams. Vienintelėje Klaipėdoje numatoma nedidelė teigiama temperatūra ir lietus.

Sniegas Vilniuje

Kaip išvengti eismo įvykių

Pirmiausia saugaus eismo ekspertai susiklosčius sunkioms eismo sąlygoms pataria įvertinti, ar tikrai kažkur reikia važiuoti šiandien, ar reikalus galima atidėti iki palankesnių eismo sąlygų. Tad jei galite nevažiuoti, nevažiuokite.

Verta atsiminti, kad šlapias sniegas greitai užkemša net geriausių padangų protektorių, todėl manevruoti tampa sunku net miesto gatvėse. Geriausia išlaikyti blaivų protą, elgtis kantriai ir laikytis saugaus atstumo.

Jeigu kelyje susiformavusi šlapio sniego masė ir provėžos, važiuoti jomis ganėtinai saugu, tačiau itin atidžiai reikia lenkti, vengti staigių judesių, mat automobilį gali sumėtyti.

Jeigu visas kelias padengtas puriu sniegu, sudėtinga įvertinti, ar šviežias sniegas neslepia ledo. Todėl atsargiai tuščiame kelyje pamėginus stabdyti verta išsiaiškinti, kokia kelio danga slepiasi po sniegu.

Kelininkai pabrėžia ir tai, kad kelionėms vertėtų rinktis pagrindinius, daugiau eismo turinčius kelius, mat būtent šie keliai yra valomi, barstomi pirmiausia, o magistraliniai keliai – prižiūrimi visą parą. Į rajono kelius, kuriuose važiuojančių ne tiek daug, juos prižiūrinti technika atvažiuoja vėliausiai, todėl šiuose keliuose važiuoti patartina ypač atsargiai. Pasitikrinti, kaip prižiūrimi jūsų naudojami keliai, galite čia.

Žmones klaidina sniego masė

Egidijus Steponavičius, Vilniaus gatves prižiūrinčios „Grindos“ komunikacijos ir rinkodaros vadovas, sako, kad situacija sostinėje tikrai buvo sudėtinga, tačiau prasidėjus vakarinėms spūstims, kol kas kelius valanti technika į pagrindines gatves nelįs.

Pasak jo, šiandien kelininkai atliko maždaug 150 reisių barstydami gatves, o vieno reiso metu vežama apie 6 tonas druskos ar smėlio mišinio. Gyventojai dažniausiai kreipėsi prašydami pagalbos prie statesnių įkalnių ar nuokalnių, mat nesugebėjo nusileisti arba užvažiuoti į kalnus. E. Steponavičius pabrėžė, kad kalnai papildomai barstomi ne tik druskos mišiniu, bet ir smėliu, kad būtų daugiau sukibino.

„Žmones dažnai suklaidina gatvėse matoma šlapio sniego masė, manoma, kad gatvės neprižiūrimos. Tačiau būtent dėl to, kad gatvės barstomos sniegą tirpdančiu mišiniu, ir susidaro ta šlapia masė“, – kalbėjo E. Steponavičius.

Anot jo, nors šeštadienį prognozuojama teigiama temperatūra ir lietus, pasibaigus vakarinėms spūstims kelius prižiūrinti technika dar kartą važiuos į gatves, tikrins eismo sąlygas bei bus pasirengusi galimiems pokyčiams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (107)