Įprastai per sezoną JAV pakrantes nusiaubia ne vienas, o keli uraganai, o po stichijos šėlsmo lieka tūkstančiai į potvynių zonas patekusių automobilių. Dėl šios priežasties perkantys nebenaujus automobilius turi saugotis nesąžiningų pardavėjų, ypač pavienių, kurie gali meluoti apie potvynio automobiliui padarytą žalą, rašo thedrive.com.

Pasak „CarFax“, 2017-aisiais 325510 potvynio apgadintų automobilių buvo ir vėl pateikti pardavimui ir naudojimui. Pastebima tai, kad iš šio skaičiaus tik nedidelė dalis pasiliko JAV, nemažai šių automobilių buvo išgabenti į kitas šalis.

„Nedorų ketinimų turintys žmonės perka nuo potvynių nukentėjusius automobilius ir išgabena juos į kitas šalies vietas, kartais užsienį“, – aiškinas Richardas Reina, automobilių antrinėje rinkoje pardavėjo „CARiD“ produktų rengimo vadovas.

Potvynio žala gali atsiliepti įvairiais būdais: išėsdinti lakštinį metalą ir rėmus, deformuoti stabdžių diskus, gali įvykti elektros sistemų, valdančių vairą, oro pagalves ir šviesas, trumpasis jungimas, automobilyje gali pradėti augti pavojingas pelėsis. Šios problemos ne visuomet išaiškėja iš karto – gali praeiti keletas savaičių ar net mėnesių, kol jos pasimatys.

Išsiaiškinti – keli būdai

Sumažinti tikimybę įsigyti automobilį, kuriam pakenkė potvynis, galite vadovaudamiesi paprastais patarimais.

Susiraskite automobilio istorijos ataskaitą – tą galima padaryti tokiose duomenų bazėse kaip „AutoCheck“ arba „CarFax“. Ataskaita parodys, ar automobilis patyrė potvynio žalą, net jei jis iškeliavo už JAV ribų.

„Patikimas pardavėjas turėtų pateikti šią atspausdintą ataskaitą pirkėjui, kai jis apžiūri automobilį“, – pažymi R. Reina ir priduria: – Jei negavote ar neradote automobilio istorijos ataskaitos, tai, ar automobilis buvo nuskendęs, galite išsiaiškinti ir įvedę „Google“ paieškoje automobilio identifikacijos (VIN) numerį, tik tai ne visuomet gali būti tikslu.“

Taip pat patikrinkite visas elektros sistemas. Išmėginti, ar tinkamai veikia saugos pagalvės ar automatinę avarinio stabdymo funkciją gali būti neįmanoma, tačiau yra daugybė elektros sistemų, kurias galite išbandyti, įskaitant langų atidarymo ir durų užrakinimo sistemas, vidaus ir išorės šviesas ir ekranus. Ar viskas veikia taip, kaip ir turėtų? Jei ne, turėtumėte išsiaiškinti, kodėl.

Be to, patikrinkite, ar nėra rūdžių. Potvynis gali padaryti žalos net ir tais atvejais, jei automobilis nebuvo visiškai panardintas. Tad jei pažvelgę į variklio skyrių pastebėsite liniją, nuo kurios automobilis yra aiškiai aprūdijęs, tai gali būti potvynio vandens linijos palikta žymė. R. Reina taip pat siūlo apžiūrėti greičio ir stabdžių pedalus. Įprastomis aplinkybėmis jų neapninka rūdys, tad jei jie atrodo parūdiję, tai gali reikšti, kad automobilis nukentėjo nuo potvynio.

Ar žinote, kaip pažvelgti į automobilio durelių vidų? Jei taip, galite patikrinti, ar čia nėra prisikaupę purvo ir nėra pelėsio kvapo. Nesąžiningas pardavėjas gali pakeisti kilimėlius ar kruopščiai išvalyti pažeistas automobilio sėdynes, tačiau gerokai mažiau tikėtina, kad jis imsis valyti durelių vidų, tvirtina R. Reina.

Paskutinis patarimas: tiesiog vadovaukitės sveiku protu: sąlyginai nedidelė rida ir gera kaina turėtų kelti klausimų.
„Jei viskas atrodo pernelyg gerai, kad būtų tiesa, greičiausiai tai ir nėra tiesa“, – apibendrina R. Reina.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)