Lietuvos kelių policijos Specialiosios paskirties būrio vyriausias patrulis Artūras Bubelis sako, kad pareigūnai vis dar užfiksuoja nemažai pažeidimų, kurie susiję su saugia kelione į mokymo įstaigą.

„Tėveliai ne visada atkreipia deramą dėmesį į saugų vaikų vežimą, veža vaikus be specialių kėdučių. Jiems atrodo, kad saugu, tačiau kelyje nutinka visko.

Todėl primename, kad tėvai savo vaikus vežtų tam pritaikytose kėdutėse, atsižvelgiant į vaikų ūgį ir svorį. Tuo pačiu tėveliai galėtų savo vaikams priminti, kaip saugiai pereiti gatvę“, – LRT.lt kalba A. Bubelis.

Pareigūnas priduria, kad pedagogai taip pat turėtų atkreipti vaikų dėmesį į saugumą kelyje ir pravesti mokiniams keletą pamokų, kuriuose paaiškintų pagrindines Kelių eismo taisykles (KET).

Tačiau viena vidurinės mokyklos mokinė pasakoja, kad ji dažnai pastebi, jog KET laikosi ne visi eismo dalyviai. Kaip pavyzdį ji pateikia dviratininkus, kurie dažnai per pėsčiųjų perėją važiuoja, o ne vedasi dviratį, kaip to reikalauja taisyklės. Ji ir pati buvo patekusi į eismo įvykį, kai ją parbloškė automobilis.

„Tai buvo Vilniuje, Trakų gatvėje. Ten buvo nereguliuojama pėsčiųjų perėja, kurią pereiti labai sudėtinga. Gatvė siaura ir vingiuota, todėl nesimato atvažiuojančių automobilių“, – prisimena moksleivė.

Ji mano, kad mokyklose turėtų būti skiriama daugiau dėmesio saugiam eismui. Pavyzdžiui, speciali pamoka vyksta vieną kartą per metus.

Moksleivės mama mano, kad situacija Lietuvos keliuose yra ypatingai prasta. Ji pripažįsta, kad viskas prasideda namuose ir didelę įtaką vaikams daro tėvai, todėl saugaus eismo mokymo pagrindai turi būti įgaunami namuose. Bet didelę įtaką vaikams gali padaryti ir policijos pareigūnai.

„Labai aktualu, kad mokyklose dažniau lankytųsi pareigūnai. Kai tėvai namuose kalba apie saugų eismą, yra viena. Tačiau kai į mokyklą atvyksta uniformuotas policijos pareigūnas, kuris kalba tarnybine kalba – vaikams tai palieka didelį įspūdį, ir jie tampa kur kas dėmesingesni“, – LRT.lt teigia moksleivės mama.