Prieš ilgesnes išvykas automobiliu dauguma linkę jį susitvarkyti – tai leidžia keliauti daug komfortiškiau. Po kelionės dėl atsiradusių dėmių neretai automobilis taip pat tvarkomas.

„Nors dažniausiai atkreipiame dėmesį į automobilio stiklus, vis dėlto paviršiaus ir vidaus salono švara – ne mažiau svarbi“, – sako „Švaros brolių“ rankinių plovyklų tinklo pranešime žiniasklaidai cituojamas tinko vadovas Algirdas Plečkaitis.

Jis pataria į kelionę pasiimti tik kelias būtiniausias priemones – drėgnų servetėlių, tekstilės valiklį, tinkantį tiek audiniams, tiek ir odai, bei paprasto geriamojo vandens. Svarbiausia turėti priemonių, kurios neleistų dėmėms įsisenėti. Vabzdžių likučių išskiriami baltymai vasaros metu kelia daugiausia problemų, todėl juos reikia stengtis nuvalyti kuo anksčiau.

„Po ilgesnės kelionės ant automobilio priekio lieka tūkstančiai vabzdžių likučių. Sustojus rekomenduojama juos sudrėkinti ir neleisti prilipti. Jei karštyje paliksite juos nenuvalytus bent keletą dienų, gali tekti poliruoti automobilio kėbulą, o tai yra pakankamai sudėtinga ir brangi paslauga“, – sako A. Plečkaitis.

Natūralios valymo priemonės: ar tikrai geriau?

Citrinos sultys, actas ir panašios natūralios, namuose naudojamos priemonės ne visada tinka automobilio priežiūrai. Dažniausiai tokios priemonės turi rūgštinių elementų, kurie gali paveikti automobilio apdailą ir pakeisti lako spalvą. A. Plečkaitis pataria tokių priemonių nenaudoti, nes šios agresyvios cheminės medžiagos lengvai įsiskverbia ir palieka dėmių, kurių pašalinti kartais neįmanoma.

Jeigu nusprendėte automobilį tvarkyti patys, bet nežinote, kokias priemones naudoti ar kaip valyti skirtingus paviršius, rekomenduojama išsiurbti automobilio saloną ir išvalyti automobilyje susikaupusias dulkes, o nuodugniam valymui pasitelkti šios srities specialistus. Vis dėlto jeigu automobilis valomas be specialistų pagalbos, svarbu įsigyti valomam paviršiui skirtų specialių priemonių, kurios bus saugios naudoti.

Į švaros centrą patartina vykti jau grįžus, bet ne vėliau nei praėjus dviem savaitėms nuo kelionės. Jei kelyje atsiradusias dėmes stengėtės panaikinti iš karto, tikėtina, automobilis švaros centre bus išvalytas greitai ir be didesnių pastangų bei išlaidų.

Gali tapti bakterijų židiniu

Po kelionės automobilio priežiūrai svarbu skirti didžiausią dėmesį. Daugiausia nešvarumų vasarą būna dėl vabzdžių likučių, kurių atsiranda ant automobilio išorės. Šie baltyminiai šaltiniai daro poveikį automobilio lako spalvai, o įsisenėjusius likučius nuvalyti tenka poliruojant automobilio paviršių.

Vidaus salono švara svarbi vykstantiems automobiliu, siekiant užtikrinti higienišką aplinką. Neretai keliautojai užkandžiauja, todėl salone gali atsirasti maisto likučių. Vasarą, esant dideliam karščiui, jie pradeda irti, automobilio viduje gali kauptis bakterijų bei atsirasti nemalonių kvapų.

Salono oro gaivikliai šiuos kvapus panaikina tik laikinai. Pasak eksperto, norint visiškai atsikratyti erzinančių kvapų, svarbu rasti ir panaikinti jų židinį. Kitas žingsnis – cheminis suteptos vietos valymas.

„Visų pirma, automobilių valymo profesionalai visada identifikuoja erzinančius dirgiklius ir dėmių atsiradimo priežastis. Tik jas išsiaiškinę sprendžia, kaip ir kokiomis priemonėmis jas šalinti. Tam naudojami specialūs prietaisai: vakuuminiai siurbliai, aukšto slėgio prietaisai bei valymo priemonės“, – sako rankinių plovyklų tinklo vadovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)