Tyrėjai analizavo duomenis, gautus apklausius 152 jaunus žmones, turinčius išmaniuosius ir pripažinusius, kad prie vairo jie dažnai rašo žinutes. Ir netgi prisipažįsta visai norintys šio pavojingo įpročio atsisakyti.

Žadėti ir norėti yra viena, o imtis realių veiksmų – visai, kas kita. Paaiškėjo, kad laikytis duoto žodžio jauniems žmonėms žymiai lengviau, jei už tokias pastangas sulaukia, kad ir nedidelio, bet atlyginimo. Grasinimas, kad tėvai atims automobilio raktelius neveikia, o štai 5 dolerių per savaitę finansinis paskatinimas – kuo puikiausiai.

„Paprasčiausiai pasakyti savo atžalai, kad prie vairo naudotis telefonu nevalia, greičiausiai neduos jokios naudos, ypač kalbant apie tuos, kurie taip elgiasi labai dažnai“, – teigia tyrimui vadovavęs Pensilvanijos universiteto Filadelfijoje Perelmano medicinos mokyklos akademikas M. Kitas Delgado.

Visų apklausoje dalyvavusių paauglių amžius 16-17 metų, visi jie menkai patyrę vairuotojai ir tikri savo išmaniųjų telefonų vergai.

Visi jie visai norėjo atsisakyti įpročio prie vairo rašyti trumpąsias žinutes, tačiau labiau laikėsi įsikibę muzikos klausymosi ir navigacijos programėlių. Paaiškėjo, kad tik 59 proc. atsisakytų „Google Maps“ ir kitų navigacijos programėlių, o be virtualios muzikos važiuoti sutiktų vos 43 proc.

Nors piniginis paskatinimas per metus sudaro vos apie 250 dolerių, tikrai ne visi prizai paaugliams atrodo vienodai patrauklūs.

Patys populiariausi buvo asmeniniai paskatinimai: pavyzdžiui, trys iš keturių paauglių pareiškė sutinkantys prie vairo nerašyti žinučių, jei už tokias pastangas uždirbtų 5 dolerių grynaisiais arba būtų paskatinti dovanų kuponais. Pradedant 250 dolerių sąskaitoje ir minus 5 doleriai už kiekvieną prasižengimą pasirodė patrauklūs tik 63 proc. dalyvių.

Kiek daugiau nei pusė tyrime dalyvavusių paauglių žadėjo esantys pasirengę pabandyti atsikratyti pavojų tiek jiems patiems, tiek kitiems keliančio įpročio, jeigu šiam iššūkiui pasiryžtų daugiau jų bičiulių ir metų pabaigoje jie galėtų pasidalinti tūkstančio dolerių prizą. Praktiškai pusė tos sumos taip pat suveiktų kaip veiksnys, jeigu prie to dar gautų ir 250 dolerių naudą kasmetinėms draudimo įmokoms.

Kiek mažiau nei kas penktas jaunasis tyrimo dalyvis žadėjo liautis rašęs žinutes prie vairo, jei dėl to susirūpinimą išreikštų tėvai, teigiama ataskaitoje, kurią skelbia „Traffic Injury Prevention“.

Jau nekalbant apie menką tyrimo imtį, dar vienas šio tyrimo trūkumas yra tas, kad tai nebuvo griežtai kontroliuojamas eksperimentas, skirtas įrodyti, kaip konkretus finansinis paskatinimas gali motyvuoti paauglius liautis prie vairo rašius žinutes.

„Manau, kad iš esmės dauguma paauglių puikiai supranta, kad vienu metu ir vairuoti, ir rašyti žinutes yra labai pavojinga. Tai viena iš pavojingiausių veiklų prie vairo, nes vairuotojas iš rankų paleidžia vairą, nežiūri į kelią ir apie jį negalvoja“, – paaiškina Alabamos universiteto Birmingame psichologijos ekspertė Despina Stavrinos, kuri pati prie tyrimo neprisidėjo.

Jauni žmonės, kurie sutinka, jog vairuoti ir rašyti žinutes, yra pavojinga, ir toliau lyg niekur nieko rizikuoja, elektroniniame laiške tvirtina D. Stavrinos.

„Manau, kad tėvai turėtų nuo pat mažų dienų savo vaikams rodyti tinkamą pavyzdį, kaip reikėtų elgtis prie vairo. Be to, jų pareiga tiesiai šviesiai įvardyti ribas ir tai, kas laukia, jeigu nebus laikomasi taisyklių“, – teigia ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)