Dažnai šioje šalyje besilankantiems ir kelių policijos bent kartą stabdytiems Lietuvos vairuotojams tokia informacija gali atrodyti sunkiai įtikima, mat Lenkijos pareigūnai garsėjo priekabumu. Tačiau pasikeitusiam jų elgesiui yra rimta priežastis. Kaip pavyko išsiaiškinti žiniasklaidai – tai policijos protestas prieš darbo sąlygas.

Protestas vyksta jau nuo Velykų. Vienas iš policininkų jį komentuoja taip: „mažos algos, vis didėjantys reikalavimai ir darbo atmosfera. Taip ilgiau dirbti negalime. Mums jau gana“.

Todėl policininkai nusprendė, kad tik pamokys vairuotojus, o ne išrašys jiems baudas. Iš Varšuvos policijos statistikos matyti, kad nuo balandžio pradžios sostinės kelių policija išrašė tik 496 baudas, t. y. daugiau nei 20 per dieną. Tuo metu per pirmuosius tris metų mėnesius tokių baudų buvo išrašyta 27 103, taigi daugiau nei 300 per dieną. Pernai šis vidurkis buvo dar didesnis – maždaug 414 baudų per dieną.

„Dabar išrašome baudas tik už rimtus nusižengimus. Tokius, kurie kelia realią grėsmę kitiems eismo dalyviams“, – sakė šaltinis kelių policijoje.

Iš oficialių duomenų matyti, kad policininkai dirba tiek pat kaip ir praėjusiais metais. „Vos per vieną savaitę policininkai sustabdė 10 416 automobilių. Jie patikrino beveik 9 tūkst. automobilių, sulaikė daugiau nei 100 žmonių, viršijusių greitį, taip pat atėmė teises 121 žmogui, kurie kėlė grėsmę eismo saugumui. Dar per vieną savaitę patikrintas 25 044 vairuotojų blaivumas“, – portalui adresuotame atsakyme rašo sostinės policijos spaudos tarnyba.

Taigi kodėl policininkai kelia protestą? „Paradoksas, bet tai nesusiję vien tik su pinigais, nors žmonėms rūpi, kad būtų sutvarkytos grupės, pagal kurias mokamas atlyginimas. Turime kolegas, kurie jau dešimt metų yra 2 grupėje, t. y. toje, kurioje atsiduria baigę pagrindinį kursą. Dėl to negali pakilti karjeros laiptais (…). Niekas neatsisakytų atlyginimo pakėlimo, bet kalbame visų pirma apie darbo sąlygas. Apie nuolatinius reikalavimus ir priekabius prie smulkmenų. O spaudimas dėl statistikos, besikeičiančios vertinimo sąlygos, visų pirma subjektyvumas“, – sakė šaltinis kelių policijoje.

Spaudimas dėl statistikos reiškia, kad prieš išvažiuodami į darbą policininkai sužinodavo, kiek baudų turi išrašyti darbo metu. Jeigu kažkas nepasiekdavo limitų, negalėjo tikėtis priedo, gaudavo blogesnius įvertinimus. Policininkai tvirtina, kad baudų limitai galiojo net ir tada, kai pusė policininkų išeidavo į sostinės gatves pėsčiomis.

Įdomiausia, kad kovą su „policijos mokslų karaliene“, kaip patys policininkai vadina statistiką, paskelbė pats vyriausiasis komendantas Jaroslawas Szymczykas. Tačiau net ir jo pastangos sutinkamos su pasipriešinimu.

Policijos komisariato atstovai, klausiami, kaip planuoja išspręsti šią problemą, teigė, kad su policininkais yra rengiami susitikimai ir jau imamasi pertvarkų, pvz., dėl policininkų algų. Tačiau kiek ši situacija tęsis, kol kas nėra aišku.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)