Klaipėdos savivaldybės administracijos Administracinės veiklos poskyrio vedėjas Marius Poimanskis pažymėjo, jog išmanusis greičio matuoklis – tai paskutinis mados klyksmas.

„Jis vienu metu gali stebėti ir analizuoti iki 32 automobilių net 6 kelio juostose. Matuoklis nustato, lengvasis ar sunkiasvoris automobilis važiuoja, nuskaito jo numerį ir patikrina techninę būklę, draudimą.

Svarbus išmaniojo radaro pranašumas yra tai, kad jis ne tik fotografuoja, bet ir filmuoja automobilius. Anksčiau, kai greičio matuokliai tik fotografuodavo, policijai būdavo sunku įrodyti, pavyzdžiui, raudono šviesoforo signalo kirtimo atvejį. Dabar tai bus nufilmuota. Greičio matuoklis užfiksuoja visus pravažiuojančius automobilius – tad jo surinkti duomenys bus vertingi sudarant įvairias statistikas“, – pristatė modernų prietaisą M. Poimanskis.

Filmuotą medžiagą, anot jį įrengusios įmonės „Technologinių paslaugų sprendimai“ direktoriaus Eugenijaus Rimkevičiaus, matuoklis perduos tiesiogiai Kelių policijai.

„Ateityje, priėmus atitinkamas įstatymų pataisas, norima pereiti prie visiško pažeidimų fiksavimo automatizavimo, kaip yra Olandijoje, iš kurios ir atkeliavo šie išmanieji prietaisai“, – sakė specialistas.

Klaipėdoje per gegužės mėnesį bus įrengti trys išmanieji greičio matuokliai. Vienas – Šiaurės prospekte, kitiems dviem vietą parinks policija.

Įrengus išmaniuosius greičio matavimo įrenginius, iš viso uostamiestyje veiks 7 greičio matuokliai. Jų vietas numatyta keisti du kartus per mėnesį. Apie greičio radaro buvimą gatvėje vairuotojus informuoja kelio ženklai. Tačiau dabar jau neužteks pristabdyti automobilį tik pamačius ženklą, nes išmanieji įrenginiai automobilio greitį fiksuoja net 160 metrų atstumu.

Du naujieji išmanūs greičio matuokliai Klaipėdos miesto savivaldybei kainavo 86 878 eurus. Vienas išmanusis radaras įrengtas vietoje nepataisomai sugadinto greičio matuoklio. Tai padarė radarus prižiūrinti įmonė.

Klaipėdos mieste per metus fiksuojama apie 4-5 tūkstančius greičio viršijimo pažeidimų.