Susitarimas ir jo nevykdymas

Šiuo atveju galima išskirti dvi puses – pirkėjo ir pardavėjo. Problemų kils tuomet, jei prieš parduodant automobilį nebus sutarta, ar jis parduodamas su civilinės atsakomybės draudimu, ar draudimas nutraukiamas.

Tiesa, net ir sutarus vienaip gali kilti bėdų, jei sutarta parduoti automobilį su draudimu, tačiau vėliau buvęs savininkas jį nutraukia. Tokiu atveju naujasis savininkas važinėtų mašina, kuri nėra apdrausta ir jis to net neįtartų iki tol, kol nesustabdytų pareigūnai. Arba dar blogiau – kol nenutiktų avarija.

Taigi, sulaužytas susitarimas gali brangiai kainuoti. Specialistai pataria – jei po automobilio pardavimo sutarėte, kad civilinės atsakomybės draudimas nutraukiamas, būtinai draudimo poliso originalą pasilikite sau. Priešingu atveju nutraukti draudimą gali būti sudėtinga.

Ir atvirkščiai – jei sutarėte, kad perkate automobilį su draudimu, reikalaukite iš buvusio automobilio savininko poliso originalo. Trumpai tariant, kas savo rankose turi poliso originalą, tas ir valdo situaciją.

Nustebino tvarka

Į DELFI kreipėsi skaitytojas Andrius, prieš savaitę nusprendęs parduoti savo automobilį.

„Kiek man yra tekę pardavinėti savo mašinų, dar neteko su tokia situacija susidurti. Kai parduodi su galiojančiu ir savo vardu sudarytu draudimu, tai galėjai kreiptis į draudimo bendrovę ir jie draudimą nutraukia. Dabar informacijos nebuvo, o jie sako, kad prieš porą mėnesių pradėjo taikyti praktiką, kad nebenutraukia draudimo. Motyvuoja tuo, kad pardavėjai apgauna daug žmonių – mašina su draudimu, o realiai jį nutraukia. Bet tokios informacijos nėra“, – piktinosi skaitytojas.

Formaliai draudimą galima nutraukti ir pardavus mašiną, tačiau tai pakankamai ilga procedūra.

„Norint nutraukti draudimą reikia, kad mašiną įsigijęs naujasis savininkas raštiškai patvirtintų, kad jis yra su tuo supažindintas, ir tik tada leidžia draudimą nutraukti. Aš skambinau ir į draudikų biurą, ten teisininkai man paaiškino, kad tokia praktika dabar yra taikoma. Labai įdomus dalykas išlindo. Jeigu perduodi polisą, tai draudimas yra galiojantis“, – sako Andrius.

Skaitytojas siūlo, kad draudimo perdavimas ar nutraukimas būtų fiksuojamas automobilio pirkimo-pardavimo sutartyje.

„Tuomet jokių nesklandumų nekiltų“, – sako Andrius, kuris mašiną buvo apdraudęs bendrovėje „Seesam“.

Svarbiausia – dokumentai

Draudikai pripažįsta, kad „tokios situacijos yra gan dažnos ir žinomos draudimo rinkoje, tačiau iš savo pusės bendrovės stengiasi klientus informuoti, kad panašių nesusipratimų būtų kuo mažiau“.

Tokia situacija tikrai gali pasitaikyti turint Transporto priemonės valdytojo civilinės atsakomybės privalomąjį draudimą (TPVCAPD), kurio taisykles numato įstatymas, priimtas dar prieš 15 metų.

Viena iš nuostatų skamba taip: „Jei pasikeitus apdraustos transporto priemonės savininkui draudėjas perdavė naujajam transporto priemonės savininkui dokumentus, patvirtinančius sudarytą draudimo sutartį, tokiu atveju naujajam transporto priemonės savininkui pereina draudėjo teisės bei pareigos pagal sudarytą draudimo sutartį ir naujasis transporto priemonės savininkas nedelsdamas, ne vėliau kaip per 15 dienų nuo nuosavybės teisės į transporto priemonę perėjimo dienos, privalo raštu pranešti draudikui apie nuosavybės teisės į transporto priemonę perėjimą, taip pat savo duomenis.“.

„Paprastais žodžiais sakant, draudimo sutartis tam tikra prasme yra bendrame komplekte kartu su transporto priemone, pavyzdžiui, kaip ir kilimėliai, ratlankiai, salono užvalkalai, degalai bake ar pan. Draudimas yra paslauga, todėl pagrindinė jo fizinė išraiška yra draudimo dokumentai – jeigu buvęs transporto priemonės savininkas juos perduoda naujam savininkui (ar padarydamas tai tiesiogiai, ar kartu su kitais dokumentais, ar tiesiog palieka daiktų dėtuvėje, ar elektroniniu paštu, ar pan.), tuomet ir draudimo paslauga pereina naujam savininkui (kaip ir visi kiti daiktai, kurie lieka automobilyje) su visomis teisėmis ir pareigomis, įskaitant ir jo finansinę vertę.

Dažnai pasitaiko nesusipratimai dėl šios situacijos, nes tikrai nedaugelis žino šią įstatymo nuostatą ir draudimo dokumentus „netyčia“ perduoda (tiesiog palieka) naujam savininkui – todėl norint išvengti šių nesusipratimų, būtina aiškiai pasakyti naujam savininkui, kad Jūs draudimo jam neperduodate, o jis turi draudimu pasirūpinti savarankiškai, ir neperduoti dokumentų jam jokia forma“, – DELFI aiškino Eugenijus Mažiulis, „Seesam Insurance AS“ Lietuvos filialo rinkodaros ir komunikacijos vadovas.

Taigi esminis dalykas parduodant automobilį yra tai, kad draudimo dokumentus, o ypač su parašais, turi turėti tas asmuo, kuris pagal susitarimą lieka ar perima draudimo polisą.

„Dažnai manoma, jog draudimo dokumentų kopijų turėjimas ar naujojo savininko nesikreipimas per įstatymo numatytą 15 d. laikotarpį suteikia teisę senajam savininkui pasinaudoti buvusio draudimo teisėmis (pvz. piniginio likučio susigrąžinimu), tačiau tai yra klaidingas požiūris. Jei bet kokie dokumentai, patvirtinantys draudimo sutartį, buvo perduoti naujam savininkui, senasis nebetenka jokių teisių į draudimo sutartį. Vadovaujantis įstatymu, draudimas tampa naujojo savininko nuosavybe – todėl tik jis ir gali nutraukti draudimą“, – sako E. Mažiulis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)